De vooruitzichten zijn niet goed, er komt voorlopig geen einde aan de droogte in delen van Thailand. Elf provincies zijn al uitgeroepen tot rampgebied omdat er bijna geen water is.

Volgen minister Chatchai van landbouw werkt de regering aan een plan. Hij is geschrokken na zijn bezoek gisteren aan de provincies waar de situatie nijpend is.

Het waterpijl van de Chao Phraya is nog steeds kritiek, dat komt omdat de grote stuwmeren minder water afgeven. De stuwmeren Bhumibol, Kwae Noi Bamrung Dan en Pasak worden niet aangevuld met regenwater. Het Sirikit stuwmeer in de Nan rivier, die in de Chao Phraya uitkomt, geeft nog wel regenwater af. Maar met 11 procent staat het water op het laagste peil in 47 jaar. Delen van de Nan rivier zijn al droog gevallen.

De situatie in de vier meren tezamen is zorgelijk omdat de hoeveelheid regen die dit jaar viel de helft is van de hoeveelheid regen vorig jaar, zegt adjunct-hoofd Narong van het RID.

Ook in andere delen van Thailand is de situatie slecht. In Muang (Yasothon) hebben boeren grote problemen omdat het waterpeil in de rivier Chi snel zakt. In het Noorden maken boeren in Muang (Phrae) zich ernstig zorgen. De oogst van 15.000 rai landbouwgrond loopt gevaar wanneer het watertekort nog twee weken voortduurt.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Droogte in Thailand neemt toe, elf provincies uitgeroepen tot rampgebied”

 1. teun zegt op

  Er wordt nu aan een plan gewerkt!!!! Dat plan had al jaren geleden klaar moeten zijn en – nu het zover is – uit de kast getrokken kunnen worden. Maar ja, dat het plannen/vooruitzien en dat is nou eenmaal iets wat in Thailand niet gebeurt. Wedden dat als er eerst 4 natte jaren zijn verstreken en er dan opeens weer een zeer droog jaar komt men dezelfde reactie geeft? Als het probleem zich in enig jaar niet voordoet dan bestaat het ook niet. Ik denk daarbij aan de overstromingen in de laatste jaren: zodra de zon weer gaat schijnen verdwijnt het probleem van overstromingen en hoeft er dus ook niets aan te worden gedaan ter voorbereiding/voorkoming van overstromingsgevaar in het nieuwe regenseizoen.

  • Tino Kuis zegt op

   Onzin. De Thaise boeren kunnen ontzettend goed plannen. Dat doen ze al eeuwen en Thailand is een belangrijk exportland voor landbouwproducten zoals rijst, cassave, suiker, rubber en meer. Zij voeden grote delen van de wereld.
   Maar de boeren zijn afhankelijk van de wereldmarkt en van de weergoden. Tegen een seizoen met 50 procent meer regen of 50 procent minder regen dan gemiddeld is geen enkele planning geheel opgewassen en als jij denkt dat je daar een volledige ‘oplossing’ voor hebt dan ben je een genie. De Nederlandse waterhuishouding deskundigen bevestigen dat een echte oplossing die elk jaar elk probleem wegneemt niet mogelijk is. In dit soort extreme weer omstandigheden kun je alleen maar noodmaatregelen nemen en op je tanden bijten.
   Er is de afgelopen jaren veel gedaan om problemen bij overvloedige regenval tegen te gaan. Overal wordt gebouwd en gebaggerd. Daar zijn honderden miljarden baht voor uitgetrokken. Ik voorspel dat het de problemen zal verminderen maar niet geheel kan oplossen.

   • opa konijn zegt op

    Mee eens. In Isaan ben je afhankelijk van het weer en van het water welke van de stuwmeer wordt gedirigeerd ( als er genoeg is),De boeren plannen omploegen en zaaien zodanig dat er kans is op oogst. De stuwmeren kunnen aleen helpen door de reserve op te bouwen en op juiste moment gebruiken.Je moet ze bewonderen dat zij dat redden.

 2. Cornelis zegt op

  Ik heb al jaren enorme overstromingen meegemaakt in de provincie Roi-Et. Dan wordt de hulp ingeroepen van landen als de V.S. en het Verenigd Koninkrijk. Landen die zelf met wateroverlast hebben te maken en totaal geen verstand hebben van dat soort zaken. Die landen schakelen dan ook het enige juiste land in om iets aan de waterhuishouding te doen en dat is Nederland. De mensen in het Noorden in de Isan worden zoet gehouden met het verstrekken van een kilo zout(!) een of twee flessen olie , een zak met (oude) rijst en tot mijn verbazing hoor je niemand klagen. Nu is het weer te droog, zodat de rijstboeren wel weer niet zullen kunnen oogsten. Maar ook ontbreekt het in het Noorden aan samenwerking tussen de boeren om zelf nog iets aan de waterhuishouding te doen. Bijvoorbeeld: het water in de rivier Chi zou door onderlinge samenwerking kunnen worden “afgetapt” maar dan moet je soms een aantal vierkante meters eigen afstaan om dat te kunnen bewerkstelligen. Maar bijna niemand is daartoe bereid zo verneem ik van diverse Thai in de provincie Roi-Et. Dus zal het probleem vermoedelijk nooit worden opgelost. Ook mijn familie in Roi-Et heeft weer te kampen met droogte en het heeft er alle schijn van dat ze ook dit jaar weer op een mislukte oogst kunnen rekenen.

 3. Herman JP zegt op

  Ik had graag eens geweten welke provincies er allemaal getroffen zijn.Interessant om te weten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website