Droogte kost Thailand 119 miljard baht

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
26 maart 2016

De droogte in Thailand is niet een ecologisch drama maar ook een economische ramp. Volgens de University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC) gaat de droogte 119 miljard baht kosten, dat is 0,85 procent van het bruto binnenlands product.

De landbouwsector wordt het zwaarst getroffen met een schadebedrag van 77,9 miljard baht; de industrie en dienstensector verliezen 41,4 miljard baht.

De UTCC heeft daarop haar prognose voor de economische groei dit jaar, sterk naar beneden bijgesteld van 3 à 3,5 procent naar 2,7 à 2,9 procent. Eventuele stimuleringsmaatregelen van de regering kunnen de percentages nog positief beïnvloeden.

Veel hangt af van de start van het regenseizoen. Wanneer dit tijdig is kan de schade wat beperkt blijven, echter bij een late start van het regenseizoen zullen de economische verliezen groter zijn. Dan komt de belangrijkste rijstoogst in gevaar, terwijl ook de industrie en dienstensector gedupeerd worden.

De huidige situatie omtrent de droogte blijft onverminderd zorgelijk. Het waterpeil in de grote stuwmeren heeft in 40 jaar nog niet zo laag gestaan, niet alleen vanwege de droogte maar ook vanwege de stijgende vraag naar water.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Droogte kost Thailand 119 miljard baht”

 1. Joop zegt op

  Iedereen weet het, maar met zoveel mensen op onze bol zullen we moeten accepteren dat water van iedereen is. Een eigen zwembad en andere luxe zal dus verboden moeten worden. Niet alles moet met geld te koop zijn.

  • peter zegt op

   wel gemakkelijk gezegd dat bv een prive zwembad verboden moet worden
   Eenmaal gevuld hoeft het water in principe nooit meer ververst te worden
   Er kunnen nog zoveel andere maatregelen genomen worden zoals hergebruik etc
   In Zuid Spanje wordt dit water gebruikt voor het bewateren van parken en golf terreinen
   Ook zou er gedacht kunnen worden aan meer opvang van regenwater
   In het regenseizoen komt er genoeg water naar beneden . Mogelijkheden genoeg om
   een droogte periode als deze zonder problemen door te komen

 2. Tino Kuis zegt op

  In de afgelopen twee jaar is het inkomen in de landbouwsector, waar 25 miljoen Thais in werken, met 30 procent gedaald door afnemende productie en dalende prijzen. (cijfers van de Bank of Thailand).

 3. T zegt op

  Als je slecht voor de natuur bent, gaat de natuur zich langzaam tegen je keren dat is er volgens mij nu in Thailand en veel andere landen aan de hand.

 4. Chiel zegt op

  De afgelopen jaren is de regentijd 2 maanden korter.
  Dit hoeft geen probleem te zijn als er meer water word opgeslagen.
  Als 80% van de regen de zee in loopt in de regentijd, moet je ervoor zorgen dat er meer word opgeslagen.
  Op veel plekken worden de meren al dieper gemaakt.
  De hoeveelheid water onder de grond is gelijk gebleven, alleen kost het geld om het op te pompen.

 5. Nico zegt op

  Als Thailand nu eens begint, zijn inwoners op te voeden, om het verspillen van water tegen te gaan?

  S’morgens (ook na een regenbui) zie je diverse buren bij mij, planten water geven en vervolgens totaal onnodig de straat nat te maken?

  Ook zie je de gemeente werkers, midden op de dag (heetst van de dag) planten en gras water geven, terwijl iedereen weet, dat het heel slecht voor planten is (een druppel vormt een vergrootglas in felle zon en verbrand het blad of fruit). + het grootste deel van het water verdampt, voordat het de wortels heeft bereikt.

  Dan ook nog Songkran en walla het probleem is opgelost, tot ze nuchter worden, dat wel.

  De beste oplossing is; zoveel mogelijk opvangbekkens te maken, eventueel van landbouw grond, is ook beter bij te veel water.

  Maar ja wie ben ik……….

  Groetjes Nico

 6. william zegt op

  Als ik zo zie ( in de isaan ) hoeveel bomen er worden gekapt, en er steeds minder schaduw plekken zijn,
  lijkt mij ook niet bevordelijk voor de natuur. Als je kris kras door een groot gedeelte van Thailand rijdt, lijkt het net of je rondjes rijdt, veel kale vlaktes. Vele thaien laten hun auto niet onderhouden, gevolg veel uitstoot schadelijke stoffen ( idem voor de scooters ). Maar ik leer steeds meer over de thai, ze nemen niets van je aan, gaan hun eigen gang, en toegeven is er al helemaal al niet bij.

 7. Paul zegt op

  Wat dacht men van afvalwater zuiveren.. nederlandse water uit waterzuiverings installaties is nog beter dan het drinkwater. Thailand heeft 1 instalatie om water te zuiveren.Hoe kun je nu nieuwe bassins gaan bouwen als het niet genoeg regent. en hoe hervoed je een thai op? Nog steeds worden grote kinderzwembaden gevuld van 4 bij 3 m. En 5 dagen later is het water groen en hervult men het weer Terwijl de gemeentes flyers rondsturen dat er een groot water tekort is. het interessert hun niks.
  slogan in thailand is, we leven vandaag, morgen zien we wel verder

 8. John zegt op

  Hallo allemaal,wat verteld die Joop toch een onzin,over het verboden worden van zwembaden.
  Het is het beste wat je kunt hebben,en inderdaad het hoeft nooit ververst te worden.
  En het mooiste is dat je genoeg water hebt indien er een
  brand geblust moet worden hahaha!,,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website