</divIn de provincie Khon Kaen heerst momenteel een ernstige droogte. Deze heeft een negatieve impact op de rijstvelden vanwege een aanhoudend tekort aan regenval. In het district Nong Ruea constateren boeren dalende waterpeilen in hun velden, wat resulteert in waterschaarste voor de rijstplanten. Dit leidt tot verdroging en mogelijk gewasverlies. Als er binnen een week geen significante regenval komt, kan de volledige oogst in gevaar komen, aldus de lokale ambtenaren.

Het districtshoofd van Nong Ruea schrijft de extreme droogte van dit jaar toe aan het El Niño-fenomeen. Verschillende gebieden ondervinden al de invloed van watertekorten op hun rijstvelden. Lokale beekjes en zijrivieren zijn opgedroogd door het aanhoudende tekort aan regen. Om dit te bestrijden, zijn boeren begonnen met het oppompen van water om hun oogst te redden.

Lokale autoriteiten zijn gestart met het aanleggen van bodem cementdammen langs belangrijke kanalen. Het doel hiervan is om regenwaterreserves op te slaan voor direct gebruik en als maatregel tegen toekomstige droogtes. Als reactie op de crisis heeft de gouverneur van Khon Kaen een vergadering belegd met lokale bestuurders om de droogtesituatie nauwgezet te monitoren.

De Ubonrat Dam bevat op dit moment slechts 36% van haar maximale capaciteit, wat neerkomt op zo’n 870 miljoen kubieke meter water. Dit is beduidend minder dan vorig jaar. De meteorologische dienst voorspelt voor september slechts 18 regendagen. Aangezien El Niño naar verwachting tot medio 2024 voortduurt, kan het gebrek aan aanvulling van water in de dammen en reservoirs ernstige consequenties hebben voor de bevolking.

Alle districten zijn opgedragen om de aanleg van bodem cementdammen te versnellen als cruciale maatregel tegen de droogte.

Bron: NNT- National News Bureau of Thailand

4 reacties op “Droogte bedreigt rijstvelden in Khon Kaen door El Niño-effect”

 1. Eric H zegt op

  Gelukkig heeft het de afgelopen dagen flink geregend en komt er nog meer.
  Je ziet trouwens op steeds meer plekken wateropvang (diepe gegraven kuilen) van waar uit ze water kunnen halen voor de rijstvelden.

 2. Daniël M. zegt op

  Mijn echtgenote heeft mij eergisteren de beelden in het Thaise nieuws op YouTube getoont! Verschrikkelijk! Dit heeft dus ook zeer grote gevolgen voor mijn Thaise schoonfamilie!

  Zij is uit dat district afkomstig en haar familie woont daar nog steeds. Meer zelfs: de beelden in dat nieuws werden gemaakt in de velden rond het dorp waar zij wonen: in Ban Nong Hoi (spelling Google Maps)! Binnen 2 weken gaan wij daarheen voor een maand…

  Wij hebben die reis reeds eind mei geboekt. Het is de eerste keer dat ik in september-oktober daarheen reis. Mijn bedoeling was om eens de groene rijstvelden te mogen zien. Oeps… Ik vrees dat het er zal uitzien zoals gewoonlijk in december-januari. Of zelfs veel slechter…

  Vriendelijke groeten,

  Daniël M.

 3. Aad zegt op

  Hier in korat heb het gelukkig ook hard geregend
  En mijn rijstveld ziet er nu prima uit

 4. Ronny zegt op

  Hier in het noorden van de provincie Ubon Ratchathani is er veel regen gevallen.
  Mijn schoonvader vertelde me dat hij het zelden gezien heeft dat het zoveel heeft geregend als nu. Overal staan de opvangbekkens boordevol en de rijstvelden staan ook vol.
  Andere jaren moeten ze bij pompen vanuit de wachtbekkens, nu is het vooral afwateren naar lager gelegen delen van het land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website