De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft een waarschuwing uitgevaardigd voor ernstige geomagnetische stormen die de aarde zullen treffen. Deze stormen kunnen de meest intense worden sinds het jaar 200. Volgens de Thaise Astronomische Vereniging vallen deze stormen samen met een piek in de zonneactiviteit, waarbij de zonnewinden sterker en onvoorspelbaarder zijn dan gewoonlijk.

Geomagnetische stormen ontstaan door veranderingen in de dichtheid van de elektrische lading rond de aarde, wat leidt tot fluctuaties in het magnetische veld. Deze fluctuaties kunnen de werking van langeafstands elektrische geleiders aan het aardoppervlak verstoren, zoals oliepijpleidingen en hoogspanningsnetwerken. Dit kan leiden tot het exploderen van transformatoren en het uitvallen van elektriciteitssystemen. Historische grote stroomstoringen, zoals die in Quebec en New Jersey in 1989, zijn het gevolg geweest van dergelijke zonnestormen.

Hoewel deze stormen een aanzienlijk risico vormen voor elektrische systemen en communicatienetwerken, met name die welke afhankelijk zijn van de weerkaatsing van signalen in de ionosfeer, zal Thailand waarschijnlijk niet de ergste effecten ondervinden. De geografische ligging van het land nabij de evenaar vermindert aanzienlijk het risico op stroomuitval veroorzaakt door deze zonne-evenementen. Desondanks kunnen er tijdens het hoogtepunt van de storm verstoringen optreden in de communicatiesystemen.

6 reacties op “Dreigende geomagnetische stormen kunnen elektrische systemen verstoren”

 1. Lung addie zegt op

  Als radiozendamateur ervaren wij dit fenomeen. Dit zijn de zogenaamde X-Flares. Het is nu voor ons praktisch onmogelijk om, via de korte golf (HF), wereldwijde contacten te maken. Gelukkig, een paar dagen na deze uitbarstingen zijn de propagatie condities excellent goed.
  Zelfs in Belgie en Nederland werd het NOORDERLICHT (Aurora Borealis) heel goed waargenomen. Iets wat ook uitzonderlijk is in deze contreien.

  • Peter Albronda zegt op

   Geachte Lung Addie,
   met aandacht las ik je reactie over de geomagnetische stormen.
   Uit je tekst maak ik op dat je net als ik een radiozendamateur bent.
   Ik loop al een tijd rond met de wens om naar Thailand te verhuizen en ik zou graag met je in contact komen om te weten hoe het omzetten of verkrijgen van het Thaise radioamateurschap gaat (is gegaan).
   Welllicht zou je op mij willen reageren via mijn e-mail omdat ik denk dat mijn belangstelling voor deze praktische vraag niet echt iets is voor dit geweldige Thailandblog.
   Bij voorbaat dank,
   Peter

 2. lung addie zegt op

  Beste Peter,
  ik ben idd radiozendamateur en heb een licentie in Thailand. Mijn toegekende callsign is HS0ZJF. Ik ben heel actief maar enkel in telegrafie, dus Morsecode.
  Indien je Belg bent dan kan je nu de Belgische licentie gebruiken om een Thaise licentie te bekomen. Het moet dan wel een HAREC licentie zijn.
  Indien je Nederlander bent dan kan dit NIET. De reden is dat er geen ‘reciprocal agreement’ bestaat tussen Thailand en Nederland.
  Ik heb over dit item in 2015 3 artikels geschreven omtrent dit voor TB.
  In de zoekopdracht, hier links boeven ingeven: radiozendamateur in Thailand.
  Je kan me ook bereiken via email: [email protected]
  73 eddy
  hs0zjf-on4afu-xu7afu …….

 3. Peter Albronda zegt op

  Beste Eddy,
  dank voor je vlotte reactie.
  Ik woon in Haren, nabij Groningen, en dus Nederlander.
  Dat NL geen ‘reciprocal agreement’ had ik al gelezen maar ik hoopte dat er wel een omweg zou zijn om toch, ook, een Thaise licentie te krijgen.
  Ook al heb ik inmiddels een pa0-call ik beheers het morse niet.
  Oorspronkelijk had ik de call PE1NTJ maar dat vond ik niet zo’n prettige en we mochten een andere kiezen.
  En zo ben ik aan PA0ZAP (Zend Amateur Peter) gekomen.
  Of ik nog ga beginnen aan een Thaise licentie weet ik niet en morse vond ik destijds, zo’n 30 jaar geleden, een vreselijke klus. Vandaar dat ik op een E-call ben blijven hangen.
  Erg jammer want ik zou graag op 80m uit willen komen wat ik nu niet kan vanwege de beperkte ruimte hier.
  Dank in elk geval voor je bericht en je e-mailadres.
  Vanaf nu zal ik over dit onderwerp via e-mail reageren.
  Met een vriendelijke groet,
  Peter

 4. Lung addie zegt op

  Beste Peter,
  we kunnen verder contact over het radioamateurisme hebben via mail.
  Betreffende het gebruik van de 80m band moet ik je opnieuw teleurstellen.
  De 80m band mag hier enkel uitzonderlijk gebruikt worden voor enkele grote internationale contesten.
  Deze band wordt primair gebruikt voor locale broadcast zoals de tempelzenders…..
  Al die getuide 40m hoge masten, welke je hier veel ziet, zonder verdere antennes op, zijn 1/2 golf broacast antennes voor de 80m band, gevoed aan de basis.
  73

 5. Sjaak S zegt op

  De foto die hier gebruikt werd klopt aan geen kant. De aarde is nog veel te groot (of de zon te klein) en de afstand tot de zon is veel te kort. Natuurlijk, het is slechts een illustratie, maar zouden de verhoudingen zo zijn, dan hoefden we ons bij zo’n storm helemaal geen zorgen meer te maken, want dan zou er niet veel meer van ons overgebleven zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website