Donderdag wordt een spannende dag voor de bewoners aan de west- en oostkant van Bangkok want via die route wordt water uit het Noorden omgeleid naar zee.

Bewoners van tambon Ban Bor in de provincie Samut Sakhon krijgen daarmee te maken. Via het Sunak Hon kanaal, een verbinding tussen de rivieren Ta Chin en Mae Khlong, wordt water uit de Mae Khlong naar zee geloosd. Alle bewoners bereiden zich op overstromingen voor.

‘What worries us most is rising sea levels during the arrival of the floodwater. If this happens, the Maha Chai area will certainly be flooded. The situation will be worse than the big flood of 1995’, zegt Narong Ouiyaharn (45), dorpshoofd van Moo 5. Bij voorgaande overstromingen kwam het water tot maximaal 50 cm. Dit keer zal het hoger komen, maar Narong maakt zich nog geen zorgen, want het dorp kan tot 1 meter aan.

Kittipong Meesuk (33), een bewoner van Moo 1 (ook in Ban Bor), vertelt dat in 1995 het water tot zijn knieën kwam, terwijl zijn huis toch aan het kanaal staat. Omdat de combinatie met hoogwater de ernst van de overstroming onvoorspelbaar maakt, heeft hij het zekere voor het onzekere genomen en zandzakken voor zijn huis gestapeld.

Ook de bewoners die bij Rama IX en Ramkhamhaeng bij het Saen Saeb kanaal wonen, treffen hun voorbereidingen. Om niet van de honger om te komen, wanneer ze het huis niet meer uitkunnen, hebben ze gedroogd voedsel, instant noodles en flessen water ingeslagen. Natthapong Thapolkhan (35) die op straat koffie verkoopt, vreest dat veel straatverkopers in financiële problemen komen wanneer het water handeldrijven onmogelijk maakt, want de gezinsuitgaven gaan wel door en soms moeten er ook leningen worden afbetaald.

www.dickvanderlugt.nl

5 reacties op “Donderdag wordt een spannende dag voor west- en oost Bangkok”

 1. Loes Huijssoon zegt op

  Wat de overstromingen met mens en land doen, is natuurlijk verschrikkelijk. Maar vandaag heb ik ook met verbijstering naar het strand bij Hua Hin gekeken. Wat gebeurt er in de zee? Er spoelen vele duizende dode vissen aan! Weet iemand hier iets meer over?

  • René van zegt op

   Mijn Thaise vrouw vond hierover het volgende op een Thaise Internetsite. Door de grote hoeveelheid zoetwater dat nu in de zee stroomd overleven de vissen het niet. Dat zijn immers zoutwater vissen.

 2. guyido zegt op

  zal zeker te maken hebben met de gigantiese chemise vervuiling , die met het water van het vasteland meekomt.
  .

 3. cor verhoef zegt op

  @Loes,

  De afwatering uit de industriegebieden in de Golf bevat allerlei zware metalen. De fabriekseigenaren hier in Thailand onlopen dagelijk de schaarse milieu wetten die er in dit land zijn (corruptie) en dumpen dit gif klakkeloos in dichtsbijzijnde dumpplaatsen Nu al deze industriegebieden overstroomd zijn en het water zich mengt met kwik, dioxide, en andere troep, komt het uiteindelijk allemaal in zee terecht met massale vissterfte -en wie weet wat nog meer- als gevolg.
  Wanneer 1 industrieel ondernemer hier voor vervolgd wordt, drink ik een literfles dioxine leeg.
  This is Thailand.

 4. Jan zegt op

  Nadat we gisteren een eindje aan het touren waren geweest bij een strand 10 km. onder Hua Hin aan kwamen, vonden de de zee aldaar behoorlijk naar vis ruiken en het water er niet schoon uitzag.
  We verblijden ons met de gedachten dat het bij ons 2 km zuidwaars van Hua Hin er veer mooier en schoner uitzag.
  Doch gisteravond nog even vlak voor de donkere wolkendek naar ons toekwam even over het strand lopen.
  Welnu, wat je daar zag, zoals hierboven al beschreven heel veel dode visssen, veelal, en dat was vreemd, opengebarsten en met uitstulpingen.
  Op de vraag hoe en waarop aan enkele Thaise mensen die een bepaald soort vis zochten om te consumeren, wees ze naar het donkere wolkendek.

  De vervuiling mag dan ook wel een rol spelen, maar denk de grote hoeveelheid zoet water is wel de grootste boosdoener.
  Een citaat van een Belgische site, zal alles duidelijk uitleggen.

  Het is belangrijk te weten dat vissen een half doorlaatbare huid hebben, deze laat wel het water door maar niet de stoffen die in het water zitten. Door een proces dat we osmose noemen gaat het water steeds in de richting van de plaats met minder zout naar een plaats met meer zout, in dit geval door de huid van de vis.
  Hierbij moeten we onderscheid maken tussen de vissen die in de zee leven en vissen die in het zoet water rond zwemmen.
  Bij zeevissen is de zoutconcentratie in hun lichaam lager dan dat van het water. Het water stroomt dus altijd door hun huid naar buiten toe. Bijgevolg moet een zoutwatervis veel drinken anders droogt hij uit. Natuurlijk drinken deze vissen zeewater, hun nieren zijn dan ook zo aangepast dat zij deze zoutconcentraties kunnen verwerken. Zeevissen hebben dus constant dorst!
  Bij zoetwatervissen is de zoutconcentratie in hun lichaam hoger dan dat van het water waarin ze rondzwemmen. Dus het water gaat hier door de huid naar binnen toe. Zoetwatervissen moeten dus niet veel drinken maar juist veel plassen om al dat water dat binnen komt kwijt te geraken. Zoetwatervissen hebben dus geen dorst!
  Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven. Een zeevis is het immers gewoon om te drinken en hij gaat dan ook nog eens via de huid water binnen krijgen, bijgevolg zwelt hij op en sterft.
  Indien je een zoetwatervis in de zee zet zal deze ook niet overleven. Deze is het immers niet gewoon om te drinken bij gevolg droogt hij uit en sterft.
  Er bestaan echter vissen zoals paling en zalm die en in zoetwater en in zoutwater kunnen leven. Zij kunnen zich aanpassen aan de veranderende omgeving

  Einde Belgische citaat


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website