Bij drie stranden op Phuket is het verboden om te zwemmen vanwege de aanwezigheid van de levensgevaarlijke kwal met de naam: Portugees oorlogsschip. Het ‘Portugees oorlogsschip’ (wetenschappelijke naam: Physalia physalis) is een staartkwal die voorkomt in warmere zeeën.

Eigenlijk is het geen echte kwal, maar een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. De naam is afkomstig van de ontdekkingsreizigers uit de 16e eeuw, toen Portugal op zee machtiger was dan Engeland en Spanje en de Portugese oorlogsschepen iedereen angst inboezemden, net als dit “dier”.

Een beet van het Portugees oorlogsschip vraagt een andere behandeling dan bij een gewone kwal, aangezien het gif van poliepen van een andere samenstelling is. Het gif doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn, eventueel koorts, een shock en ademhalingsproblemen. Toch overleven sommige mensen een ontmoeting met het Portugees oorlogsschip niet, omdat men in de tentakels verstrikt raakt. Daardoor kan iemand verlamd raken en verdrinken.

In de Thaise wateren komt ook de ‘box jellyfish’ voor die erg gevaarlijk kan zijn. Een deskundige van de Kasetsart universiteit zegt dat de kwal de afgelopen tien jaar vaker is gesignaleerd aan de Thaise kust, vooral wanneer er sterke stromingen zijn. Hij maakt zich meer zorgen over het toenemend aantal gevaarlijke kwallen. Volgens hem komt dat door de slechte waterkwaliteit.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Dodelijke kwallen voor kust bij Phuket: Zwemmen verboden”

 1. Martin Sneevliet zegt op

  Een aantal jaren toen ik op vakantie was in Thailand ben ik ook gebeten door een kwal. Het deed inderdaad zeer veel pijn. Ik was aan het duiken bij een van de eilanden voor de kust van Thailand. Het was gewoon dome peg, maar ik moest wel direct naar het ziekenhuis, eerst terug met een bootje naar de vaste wal en daarna met een bath bus naar het ziekenhuis. Ik moest een week in het ziekenhuis blijven, en elke dag kreeg ik om de wonden een aantal verdovende injecties en zo werd er elke dag het aangetast vlees weg gesneden. Gelukkig ben ik helemaal genezen maar de littekens die zijn achter gebleven zijn zeer duidelijk zichtbaar en gaan nooit meer weg. Dus allemaal; wees zeer voorzichtig als je gaat zwemmen in zee en kijk of er kwallen zijn. Zo ja verlaat dan onmiddellijk de zee, want geloof me het is een heel slechte ervaring.

 2. Yvon zegt op

  Ben wel blij dat dit serieus genomen wordt. Beter voorkomen dan genezen.

 3. T zegt op

  Gisteren toevallig een documentaire gezien over Australië over de box jellyfish deze heeft een nog gevaarlijker gif als het portugees oorlogsschip. En de box jellyfish is nagenoeg onzichtbaar bij een steek door een volwassen exemplaar met meerdere tentakels is de pijn zo hoog dat vrijwel iedereen verdrinkt als die niet meteen uit het water word gehaald en met bloedspoed naar een kundig ziekenhuis gebracht word.

 4. Sjaak S zegt op

  Dat is al voor mij een reden om aan zee alleen maar strandwandelingen te maken…zwemmen is er niet meer bij. Behalve door een kwal gestoken te worden kun je ook op andere manieren pech hebben. Twee jaar geleden op Koh Pan’gan: ik liep door het ondiepe water om te gaan snorkelen en trapte op zo’n gedraaide schelp met stekels.
  Het heeft meer dan een half jaar geduurd voordat ik geen pijn meer voelde… er zat waarschijnlijk een stukje van die schelp in mijn voet en ik kon het er niet uit halen.

 5. stevenl zegt op

  De belangrijkste reden voor het wereldwijd toenemend aantal kwallen is de afname van het aantal natuurlijke vijanden, met name schildpadden.

  De stranden waar nu een zwemverbod heerst zijn trouwens Nai Thon en Nai Yang, twee stranden dus. deze tijd van het jaar is het naar mijn mening sowiezo niet aan te raden om in zee te zwemmen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website