Chakorn, de districtchef die opdracht heeft gegeven voor de inval en de arrestaties bij de bridgeclub in Pattaya, laat weten dat hij van plan is de vervolging van de 32 bejaarde spelers voort te zetten. Volgens hem moet een rechter maar beslissen of er iets illegaals plaats vond.

Het nieuws is een flinke tegenslag voor de betrokkenen die mondeling door de politie werden verzekerd dat de zaak niet voor de rechter zou worden gebracht. Hoewel de betrokkenen wel hun paspoorten hebben teruggekregen, geldt dit nog niet voor de borgsom.

De District Chief tovert nog wat anders uit zijn hoed. Naast het overtreden van de speelkaarten Act uit 1935, waarbij werd vastgesteld dat er teveel speelkaarten in de ruimte aanwezig waren, werden er ook alcoholische dranken geserveerd tussen 14.00 uur en 17:00 uur en daarvoor was er geen vergunning aangevraagd.

Daarnaast is Chakorn nog niet van overtuigd van het feit dat bridgen geen gokspel is. Hij denkt dat als hij de zaak niet doorzet dit mogelijk een precedent schept voor andere kaartspellen. Daarom kan een rechter het beste beslissen of bridge spelen in Thailand wel of niet illegaal is.

Bron: PattayaOne

No votes yet.
Please wait...

40 reacties op “District Chief: ‘Vervolging van bejaarde Bridge spelers gaat door’”

 1. Kees zegt op

  Ze trekken echt alles uit de kast om maar geen gezichtsverlies te lijden. This is Thailand.

  • teun zegt op

   Kees,
   Ik denk juist dat ze alles uit de kast halen om – in elk geval volgens westerse normen – wel gezichtsverlies te lijden. In plaats van de zaak “low profile” af te wikkelen (desnoods met een kleine boete) doen ze er alles aan om de zaak maximaal op te blazen.

   Maar ja, als het over kaartspelletjes gaat…… Ze kunnen zich beter bezighouden met belangrijkere zaken (verkeer bijvoorbeeld?).

 2. koos zegt op

  Terecht dat ze het door zetten.
  Zeker nu ze ook nog eens een veel zwaardere overtreding gevonden hebben.
  Iedere toerist hoort te weten dat je geen alcohol mag drinken in restaurants en bars tussen 2 en 5.
  Alleen als de eigenaren ervoor betalen mag het wel. Dat is voor de duidelijkheid.
  Ja, ik hoop dat een ieder nu deze logische regels ter harte neemt.

  Op naar de volgende belevenis in Amazing thailand

  • Hessel. zegt op

   Wat een flauwekul,een veel zwaardere overtreding,na 5 uur kun je je zelf weer vol laten lopen en eventueel achter het stuur kruipen,maar niet tussen 2 en 5 (logische regels)Ze zetten dit ook door omdat ze zelf geen benul hebben van de spelletjes die mogelijk zijn met een spel kaarten zonder dat er geld aan te pas komt.

 3. Christina zegt op

  Dit is een Thai soap dit is wereldnieuws. Hoop wel dat het gauw is opgelost en dat ze vooral weten dat bridge niet met geld wordt gespeeld. Dat zal met wat worden als ze besluiten een casino neerzetten.
  Volg dit met veel belangstelling. Dit moet in de krant komen.

  • Jos zegt op

   Hi Christina,

   Ik heb mijn contact bij de NOS al eerder ingeseind, en ze nu ook weer een update gegeven.

   http://nos.nl/artikel/2084893-ouderen-in-thailand-gearresteerd-om-bridgespelletje.html

   Het is al wereldwijd nieuws, met name op internet, en op het moment dat de 32 bejaarden veroordeeld worden komt het ook nog op televisie.
   Dat gaat Thailand veel toeristen kosten.

 4. ruud zegt op

  De 32 bejaarden zijn niet verantwoordelijk voor het aantal kaarten in de zaal.
  Ook niet voor het serveren van alcoholische dranken.

  Hooguit degene die het bridgen heeft georganiseerd of misschien zelfs de verhuurder van de zaal.

  Maar ik moet zeggen dat de man zich onsterfelijk belachelijk maakt.
  Hij verdient een standbeeld….Sorry SPOTPRENT.

  Het mag duidelijk zijn, dat dat bridgetoernooi in Bangkok waarover ik iets gelezen heb, misschien beter in een ander land kan plaatsvinden.

 5. Cees1 zegt op

  Dit doen ze alleen maar om de 5000 baht p/p niet terug hoeven te geven. Want die zijn inmiddels al verdeeld en uitgeven. Dus gaan ze door tot dat de mensen het zat zijn en het verlies nemen.

  • Jef zegt op

   Het lijkt me hoogst onwaarschijnlijk dat die 5.000 baht per persoon zou uitgegeven zijn. Ook Thailand heeft wel enkele juridische principes. Vermits algemeen bekendgemaakt is, dat een borgtocht betaald werd, zal die ook aldus geboekt zijn. Dan durft de politie die echt niet zomaar te laten verdwijnen.

   • Cees1 zegt op

    Jef als ze het volgens de regels doen wel. Maar denk ji nu echt dat ze dat geld officieel hebben geregistreed ? Ze hebben heel veel bonnenboekjes waaruit ze kunnen kiezen. Maar niet officieel zijn. Een paar jaar geleden stond er in de Bangkok post. Dat de rechter had beslist dat een Amerikaan onmiddelijk in vrijheid gesteld moest worden. En dat ze ook de 50.000 baht terug moesten geven. Ze lieten hem los, maar hielden zijn paspoort achter. En die kon hij terug kopen voor je raad het al 50.000 baht. Geloof me ze verliezen geen gezicht ls het buotenlanders zijn. Dan telt alleen het geld.

    • Jef zegt op

     Kaartspelen moeten een officieel merkteken dragen, maar bonnenboekjes zouden nergens geregistreerd zijn… Dat een Amerikaan 50.000 baht zou betaald hebben voor het terugkrijgen van de rechtmatige eigendom van de USA… Was het een heel domme Amerikaan of is het een nogal ongeloofwaardige versie van zijn verhaal?

    • Jef zegt op

     Kaartspelen moeten een officieel merkteken dragen, maar bonnenboekjes zouden niet gemarkeerd en nergens geregistreerd zijn… Wetend dat een zaak aanhangig gemaakt wordt, zou men dan die ganse reeks documenten verduisteren waarvan het bestaan gegarandeerd aan de rechtbank door velen gaat gemeld worden. Men kan politie met min of meer goede redenen voor dom verslijten maar er zijn grenzen aan haar overmoed, wel zeker onder het huidige regime.

     Dat een Amerikaan 50.000 baht zou betaald hebben voor het terugkrijgen van de rechtmatige eigendom van de USA… Was het een heel domme Amerikaan of is het een nogal ongeloofwaardige versie van zijn verhaal?

 6. David H. zegt op

  Blijkt nog maar eens dat alles verboden in Thailand niet gezien wordt totdat men in het oog springt door een onbenulligheid ,en dan in de gerechtelijke molen terecht komt ….
  .

 7. Fransamsterdam zegt op

  In principe een goede zaak als een rechter zich erover uitlaat.
  Dan is er duidelijkheid.
  Als ik rechter in Thailand zou zijn zou ik het denk ik als volgt oplossen:
  Verdachten vrijspreken van gokken, en de uitbater van het etablissement een boete van 32 x 5000 Baht opleggen voor het niet hebben van een drankvergunning.
  De bejaarden kunnen dan besluiten hun 5000 baht niet terug te vorderen, maar aan te wenden om in mindering te brengen op de boete voor de uitbater. Daarmee is de boete dan precies voldaan.
  Het is wellicht juridisch gezien geen hoogstandje, maar de politie heeft z’n gezicht gered, er is een veroordeling, de bejaarden hebben allemaal een goede daad verricht, voor een bedrag waar je in Nederland nog geen telefoon in je auto vast mag houden, een internationale crisis is afgewend, en alle lichten staan op groen om de wereldvrede alsnog te laten uitbreken.

  • Rob zegt op

   Ja,laat de rechter een uitspraak doen .
   Maar ik hoop dat jij geen rechter hier wordt.
   Waarom ga jij de thaise(politie)beschermen om hun gezichts verlies te voorkomen.
   Laat ze nu eens flink op de bek gaan.
   Misschien leren hier ze iets van ik hoop ik ook de rest van die soort thaise personen iets van leren.
   En zet de roze bril eens af.
   Waarom zouden ze mee betalen aan de boete van de uitbater ,die normaal zijn zakken vult .(met te hoge prijzen hier in thailand ) dit snap ik nu echt niet.
   Maar bij mij is die bril al lang af.
   Gr Rob

 8. gjp zegt op

  blijft toch fascinerend hoe wij als Westerse mensen “anders” denken.
  denk dat we een hele lange lijst kunnen samenstellen met sporten die dan ook onder de noermer gokken zullen doorgaan.

 9. Hans zegt op

  Een voorbeeld van ” BRIDGE over troubled water ” toen al gezongen door Simon and Garfunkel.

 10. Eric zegt op

  Als het niet mag, mag het ook niet, beste jongens. Daarvoor zijn er wetten. En dan doe alcohol erbj. Tja…De rechter zal inderdaad beslissen. Laten we hopen dat ie een beetje door de vingers kijkt.

 11. Thailand John zegt op

  Waarom is het zo verdomd moeilijk in Thailand. Om gewoon sorry te zeggen , we hebben ons zwaar vergist en excuus en terug gave van de borgsom.En het is in een no time vergeten.Nu blijf deze lachwekkende situatie die de hele wereld overgaat. Zich voorst slepen. Heel slecht voor de reputatie van Thailand en het rechtsysteem.

 12. Fon Tok zegt op

  Tjonge…. waar gezichtsverlies beperken wel niet toe kan leiden. Toeristje pesten en doorgaan tot op het bot.

  @Erik. Alsof iedereen altijd maar precies doet wat mag en niet mag in Thailand. De Thai zelf overtreden massaal dagelijks de (verkeers) (drank) regels en geen politiechef die er iets aan doet of naar omkijkt, maar de toerist hoef geen scheve scheet te laten of er staat al een hermandad met de pet in omgekeerde richting klaar om bahtjes te vangen.

  Dit is de grootste kolder en onzin die ik ooit bij elkaar heb gehoord. Slaat toch werkelijk nergens op dat die districtchef zo doordraaft. Thailand laat wederom haar ware gezicht met de glimlach zien en ook nu weer blijkt die glimlach heel iets anders te betekenen.

 13. Leo Th. zegt op

  Het gezegde “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald” gaat in Thailand zeker niet op. En dan bedoel ik niet alleen de vervolging van deze bridgeliefhebbers, die Thailand toeristisch gezien bepaald veel schade zal berokkenen, maar ook bv. het beleid t.a.v. de stoelen en parasols op de Thaise stranden.

 14. Martien zegt op

  Tuurlijk, meneer Chakorn Huppeldepup (zo liep het hondje) wil die 5000 Baht niet terug betalen, dus verzint hij er wel iets bij…..zo super kinderachtig!
  Welkom in Thailand? Forget it!
  Het zou de politie sieren om:
  1. Hun excuses aan te bieden.
  2. Die 5000 Baht terug te geven.
  3. Voor de onterechte 12 uur zitten alle bridgespelers een tegoedbon te geven!

  Ik heb in vroegere jaren samen met Dick Koger dan wel heel veel geluk gehad tijdens het scrabbelen!
  We zetten een tafeltje en stoelen wat naar achteren en konden heerlijk onze hobby beoefenen.
  Als ik alle berichtgevingen van de laatste tijd lees, dan waren Dick en ondergetekende volgens de nu geldende regels al 4 keer gearresteerd!!

  Gr. Martien

 15. Harrybr zegt op

  Net als Cees1 al schreef: dat geld is al verdeeld, o.a. aan tipgeld. En geen ambtenaar, die die sof uit eigen zak gaat betalen.
  Wanneer hebben jullie farangs het eens door: het enige recht, dat jullie hier hebben, is zo veel mogelijk geld in zo kort mogelijke tijd uitgeven en daar zo min mogelijk voor terug krijgen.
  Waarom dumpen jullie de portemonnee inhoud niet direct in de collectebus op Suvarnabhumi en dan per kerend vliegtuig terug ?
  Den eraan: dit is het land van de VRIJ Thai. Buitenlanders worden enkel getolereerd wegens hun geld, dat ze in TH achterlaten.

  Kijk uit, wat je op een verjaardag doet. Je zou eens de horeca-regels overtreden.

  Een vriend van mij werd onder On Nut station aangehouden en bekeurd, omdat… de agent zijn ogen niet kon zien door dat windscherm aan zijn helm….

 16. Cees zegt op

  Even ge-googled en de discussie blijkt niet helemaal nieuw en speelt al langer in Engeland:
  Sport of geen sport?
  Joost Galema in een column in het FD zaterdag 3 oktober 2015, 6:00
  Een Britse rechter moet zich uitspreken over de vraag of bridge een spel of een sport is: een kwestie van status.
  Dezelfde vraag stellen nu de Thai, zo raar is dat niet in mijn beleving, en ze hebben wetten voor speelkaarten en drankverkoop, hou je daar dan ook aan.
  Toch een kwestie van “farang mai ruu ruang” zullen de Thai zeggen, westerlingen, ze begrijpen er niks van. Doen er ook geen moeite voor, wat thuis kan moet hier in Thailand ook kunnen, maar wel roepen dat buitenlanders zich hier (NL) aan onze wetten moeten houden.
  Maar ik zie bridge ook als een onschuldig vermaak en hoop dat de zaak spoedig netjes opgelost word.

  • ruud zegt op

   Hoe kunt u nu stellen dat toeristen zich aan de wetten moeten houden.
   De wetboeken in de meeste landen en steden staan zo vol met de meest idiote, verouderde en vergeten wetten, dat het onmogelijk is om de dag door te komen zonder een handvol wetten te breken.

   De Thai hebben zelf niet eens een idee wat de regels voor wat betreft kaarten zijn.
   Op Phuket heeft jaren een hoge politieofficier naar aanleiding van vragen nog gezegd, dat het kaartspel niet verboden was, alleen het spelen om geld.
   En dat het zelfs op de vliegvelden wordt gespeeld, om de tijd te verdrijven.
   Waar moet je je dan aan vasthouden als toerist zijnde.
   De opmerking van de hoge officier is terug te vinden op de Phuket Gazette onder issues & answers.

 17. Cees zegt op

  Het was ook nog op de radio:
  Is Bridge een kansspel of een sport?
  http://radiobox2.omroep.nl
  22 september 2015
  Redbod, Singleton en renonce. Allemaal termen die worden gebruikt bij bridge. In Engeland wordt op dit moment gediscussieerd over de vraag: Is dit kaartspelletje wel een sport?

 18. Johan zegt op

  Beste mensen, dit is Thailand. Hoe belachelijk wij alles vinden, voor de Thai is dit gewoon. En dus moeten wij ons er bij neerleggen. De Thaise cultuur is niet de Westerse. Je woont hier, dus hebben wij ons maar aan te passen. Wij kiezen er voor om hier naar toe te gaan. Er is niemand die ons dwingt om naar Thailand te gaan. Wij, Nederlanders, willen toch ook niet dat de Thais zich met onze wetten bemoeien. Dus, hoe belachelijk en achterlijk wij veel dingen in Thailand vinden, wij hebben het maar te accepteren. En kan je dat niet, dan moet je voor een ander land kiezen. Blijf je, dan moet je niet zeuren. Dit is Thailand en zo is het.

  • Fon Tok zegt op

   ” Je woont hier, dus hebben wij ons maar aan te passen. Wij kiezen er voor om hier naar toe te gaan.”

   Lol. kom dat eens in Nederland vertellen tegen al die expats uit andere landen. Die lachen je vierkant uit. En wij moeten ons wel aanpassen in elk ander land?

   Ik ben nergens te beroerd voor om me aan te passen maar wat hier is gebeurd in thailand is gewoon belachelijk machtsmisbruik en doordrammen van een achterlijke regel in de wet over de rug van een paar oude mensen die van kaarten houden.

  • Fon Tok zegt op

   Zoals ook met entreegelden meet men in Thailand met twee maten. Eentje voor de Thai zelf en eentje voor de Farangs…Ze maken zich onsterfelijk belachelijk hiermee. Dit zou veel meer aandacht in de wereld moeten krijgen. Als dit in Nederland zou zijn gebeurd was heel Nederland over de poltiek heen gevallen. In Thailand zwijgt iedereen en denkt er het zijne van maar doet of onderneemt niks omdat ze risico lopen als hun mond open doen. Ben ik blij dat we vrijheid van meningsuiting hebben.

 19. Cees zegt op

  Als ik het goed begrijp mag Bingo ook niet:

  Legal gambling in Thailand is limited to the National Lottery and horse betting on the thoroughbred tracks in Bangkok. All other forms of gambling are strictly prohibited and players caught gambling face financial penalties and even prison sentences.
  The piece of legislation prohibiting gambling is the Gambling Act of B.E. 2478 of 1935. This divides types of gambling into List A and List B games. The List A consist of games that include wagering on animal games that are considered torture, like cock or dogfights and other blood-sports. Some casino games, like Roulette and slot machines are also included on this list. List B is basically everything else, like Bingo, raffles, sports betting and such. Penalties for List A games are considerably higher – they can go up to 5000 Bahts of monetary fines ($140.85) and 3 years in prison*. For List B games, like sports betting, the maximum punishment is 1000 Baht ($28.17) and a prison sentence of 1 year.

  Men is gewaarschuwd!

 20. Arend Hart zegt op

  In feite vindt men het in Thailand niet zo belangrijk wat er zich buiten hun geliefde vaderland afspeelt. Je hoeft alleen maar naar het nieuws te kijken om te zien dat meer dan 90% daarvan over Thailand gaat. Deze houding weerspiegelt zich ook in het meestal uiterst geringe niveau van beheersing van bijvoorbeeld het Engels. Het draait allemaal om Thailand. Alles wat daarbuiten valt is niet belangrijk. Dus is het vrij begrijpelijk dat zoiets vreemds als bridge spelen argwaan wekt. Immers: wat is het nut van kaartspelen als je er geen geld mee kunt verdienen?

 21. Hendrik zegt op

  Niet meer mogen douchen wegens watertekort, niet meer mogen kaarten vanwege zakkenvullerij en niet meer op je strandbed mogen liggen….

  What’s next…!?

  • Han zegt op

   Het gevolg: minder touristen die voor langere periode naar Thailand willen komen.

   Dat het voor de rechter gaat komen is alleen maar om die 5000 Bath p.p. niet terug te hoeven geven.

 22. quillaume zegt op

  Is het kaartspelletje ” pesten ” wel toegestaan?

 23. theoS zegt op

  Is wat off-topic maar waard om te vermelden. Er is ook een wet hier in Thailand dat je niet met ontbloot bovenlijf een auto mag besturen. Kaartspel is ook verboden. Hier is wat ik meegemaakt heb met idiote wetten. 1 nacht vastgezeten in Venuzuela omdat ik mijn shirt uitgetrokken had, ook in korte broek lopen was verboden. In America mag je niet auto rijden zonder schoenen aan te hebben en ga zo maar door, teveel om op te noemen. Het beste gewenst met de kaartspelers/sters maar ik denk dat ze veroordeeld worden tot een boete. De wet is overtreden. punt uit.

 24. colin de Jong zegt op

  De Thais gokken overal op zo is mijn ervaring. Als ik naar het MuayThai boksen ga wordt er overal gegokt in het openbaar, en dat gebeurd al vele jaren door dezelfde personen. Niets aan de hand want het zijn Thais.Maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat voor een stel bridge spelers zonder enig financieel belang, hier een rechter aan te pas moet komen. Vele vrienden hebben Thailand al verlaten, en ben bang dat er helaas nog vele volgen met deze absurde maatregelen. Ons recht is niet veel meer dan het aanrecht in Thailand, en hier moet de ambassade nodig eens iets aan doen gezamenlijk met de EU ambassadeurs, waarop ik eerder heb aangedrongen.

  • Leo Th. zegt op

   Ja Colin, een spelletje spelen voor de lol boeit de Thais niet. Er wordt altijd om een inzet gespeeld, dat kan een drankje zijn, zoals vaak bij het spelletje ‘4 op één rij’, dan wel Thaise Bathjes. Thaien, die onderling Pool of Snooker spelen doen dat altijd om geld, wat vaak openlijk op de biljarttafel ligt. Ik weet niet of de Nederlandse vereniging in Pattaya nog klaverjastoernooien organiseert maar de organisator en deelnemers hebben dus hetzelfde risico gelopen om gearresteerd te worden als thans de bridgespelers. Het gokken bij het MuayThai boksen gaat om heel veel geld en is een belevenis op zichzelf. Het schijnt de normaalste zaak van de wereld te zijn; natuurlijk weten de instanties daarvan maar het verbieden, laat staan vervolgen, is in Thailand ondenkbaar.

 25. Jef zegt op

  Vermits borgtocht betaald werd, is de justitiële molen onverbiddelijk aan het draaien gezet. De politie kan die borg niet ongedaan maken. Maar de officier van justitie aka procureur zou allicht wel kunnen besluiten tot het niet vervolgen, in welk geval de borgtocht zou moeten teruggegeven worden. Waarschijnlijk zal die inderdaad niet durven zelfstandig zulke ostentatieve beslissing te nemen, daar ze in dit geval met veel aandacht gevolgd wordt. Ook al omdat er meerdere vermeende en voor discussie vatbare ‘vergrijpen’ door de politie zijn vastgesteld. Er kan dus slechts een rechtszaak afgewacht worden. Hopelijk weet een rechter een vonnis te motiveren zodat de kaartspelers hun borg terugkrijgen. Want geen enkele van de beschuldigingen die daadwerkelijk kunnen aangetoond worden (zoals de drankverkoop, gebruik van niet goedgekeurde kaarten, het voor de reden van bestaan van een beperking in dit geval irrelevant aantal speelkaarten), verdient een effectieve strafuitvoering. In zulke zaken zou zelfs bij een principële veroordeling, bij een eerste vergrijp hooguit een voorwaardelijke veroordeling moeten volgen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Bovendien…. is het niet een rechter die een borgsom moet vastleggen en niet de politie ?

 26. kees 1 zegt op

  Je moet je natuurlijk ten alle tijden aan de Thaise wet houden
  Hoe raar die ook zijn. Dat hebben die oudjes mijn inziens ook gedaan.
  Kaarten mag mits er niet om geld gespeeld word. En er werd niet om geld gespeeld
  Dat moet al snel duidelijk geworden zijn. Als op dat moment de actie was afgeblazen
  Met een sorry mensen we hebben in tip ontvangen dat er hier gegokt word ga lekker door niets aan
  de hand. Was er geen gezichts- verlies geweest.
  Maar de dombo’s zetten door niet wetend dat er zo veel heisa over zou komen.
  Kost wat kost zullen ze hun gelijk willen halen. Wat ze niet gaan krijgen wand het gaat allang niet meer
  over gokken. Allerlei onzin te veel kaarten drank tussen 2 en 5 zaken waar die oudjes niks mee te maken hebben. Het hele gebeuren hangt van stommigheid aan elkaar.
  Je zou toch denken voordat je ergens met 50 man sterk naar binnen dondert er toch wel even een gedegen voor onderzoek zou plaats vinden. Nee dat doen ze achteraf .
  Waar het vertrouwen in de gerechtelijke macht van sommigen regeerders vandaan komt is mijn een raadsel. De Rechter die de zaak gaat behandelen heeft zijn instructies al gehad en gaat echt zijn excuus niet aan bieden dan staan ze voor joker. Hij gaat ze voor een of ander lulligheidje veroordelen
  En zet zich daarmee op het lijstje meest belachelijke landen van de Wereld op nr 2 Of misschien een gedeelde eerste plaats met India. Daar zit een geit in de gevangenis om dat hij de planten bij de buurman uit zijn tuin heeft opgegeten. Dat was toevallig een rechter.
  Toch eens uitzoeken waar hij zijn opleiding heeft gehad

  .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website