Half elf maandagochtend: een dijk van zandzakken en beton langs de Chao Praya rivier begeeft het: 627 dorpen in de provincie Nakhon Sawan lopen onder water. Een half uur later: een binnenvaartschip botst tegen de dijk, waardoor het gat zich uitbreidt tot 100 meter. Het water bereikt een hoogte van circa 1 meter.

Nakhon Sawan kreeg te maken met de ‘fury’ van de Chao Praya, zoals Bangkok Post op de voorpagina kopte. De dijkdoorbraak vond plaats bij de Bon Khai markt, waardoor de stad, het provinciaal commercieel centrum en de omgeving overstroomden. Zo’n 210.000 personen werden er door getroffen, waarvan duizenden geëvacueerd moesten worden. Vijfendertig personen overleden, 660.000 rai boerenland werd beschadigd.

Pogingen van provinciepersoneel en soldaten om het gat te dichten mislukten; het water had een te grote kracht. In de provincie komen vier rivieren uit het Noorden samen: Ping, Wang, Yom en Nan, om daarna verder te gaan als Chao Praya.

In allerijl moest het Sawan Pracharak ziekenhuis worden geëvacueerd. Op de begane grond stond het water 60 cm hoog; het dreigde verder te stijgen tot 2 meter. 34 ernstig zieke patiënten werden overgebracht naar het Jiraprawat Camp ziekenhuis; de overige 16 ernstig zieken gingen naar ziekenhuizen in de buurt en de rest van de 600 patiënten zal binnenkort ook naar andere ziekenhuizen worden gebracht.

Regeringswoordvoerder Wim Rungwattanajinda zei dat het Chao Praya stuwmeer, stroomafwaarts in de provincie Chai Nat, wellicht enig soelaas kan bieden omdat het water uit Nakon Sawan kan opvangen.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Dijkdoorbraak in Nakhon Sawan”

 1. Leo zegt op

  Al las ik elders dat het slechts om een longtailboat ging die met zijn schroef de dijk doorbrak.
  Dan moet het een zeer licht dijk(je) geweest zijn.
  Die het water zo ie zo het niet lang meer tegen kon houden.
  Met een echt binnenvaartschip was kon het wel een wat zwaardere dijk zijn geweest.

  Maar dan had overheid beter een binnenschip kunnen laten afzinken in het dijkgat.
  Desnoods meerdere schepen.
  Dat is in Nederland ook wel gedaan bij dijkdoorbraken.

  Thailand moet kan wel wat advies en expertise van Nederland gebruiken op het gebied van dijkenbouw etc.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Ferdinand zegt op

  Door alle artikelen en reakties die nu m.b.t de overstromingen geplaatst worden, blijkt ditmaal zeker het belang van Thailandblog. Geen gezeur en gekat, maar goeie info. Zitten zelf gelukig in het kleine deel van het N.O. dat totaal geen last heeft: Nongkhai en Bueng Kan. Zelfs de Mekong houdt zich rustig.
  We leven enorm mee met al die mensen die wel in de penarie zitten. Het vreemde is dat het hier voor de gewone Thai nauwelijks lspeelt. Zelf geen last, dan bestaat het niet, terwijl 200 km verder mensen verzuipen. Krijg ook het idee dat de soaps op de TV belangrijker zijn dan de nieuwsvoorziening.
  Overigens komen 7 x per dag de bussen uit Bangkok hier ongestoord aan. Kennelijk heeft de autoweg Bangkok Khon Kean, Udon, Nongkhai geen enkele last. Kon na vandaag wel eens anders worden nu diverse buitenwijken van Bangkok kompleet onder water staan. Huis van familie in Klong Toei heeft het al te pakken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website