De droogte in Thailand kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwde directeur Seree Supharatid van het Centre of Climate Change and Disaster van de Rangsit universiteit. Hij roept agrariërs, industrie en stadsbewoners op om meer water te besparen. 

Seree benadrukt nogmaals de zorgelijke situatie in Thailand en noemt het stroomgebied van de Chao Phraya als voorbeeld. Het waterpeil in de grote stuwmeren die het gebied, inclusief Bangkok, van water voorzien staan op minder dan de helft van hun capaciteit. Dit is maar net genoeg om Bangkok en randgemeenten tot medio juli van water te voorzien. daarna is er geen water meer. Bovendien is de huidige watervoorraad alleen voldoende voor consumptie en behoud van het ecosysteem, er is niet voldoende water voor irrigatie van landbouwgrond. Boeren doen er daarom verstandig aan om geen rijst te verbouwen en over te stappen op gewassen die minder water vereisen.

Seree roept de regering op de boeren te verbieden water naar hun akkers te pompen, omdat dit verstrekkende gevolgen kan hebben voor de watertoevoer in Bangkok. De watervoorziening voor Bangkok is van groot economisch belang omdat de hoofdstad de ruggengraat van Thailand’s economie is.

De droogte zal langer dan normaal aanhouden omdat ook het regenseizoen dit jaar later begint, zo verwacht Seree. Normaal duurt het regenseizoen van mei tot november. weerkundigen verwachten dat het vermoedelijk pas in augustus flink gaat regenen.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/5jVtgS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Deskundigen waarschuwen voor ernstig watertekort in Thailand”

 1. David H. zegt op

  Men zou al een voorbeeld kunnen stellen met Songktran …. om dan tenminste de dagen gelijk testellen met Bangkok ipv hier een een hele week .
  Ik heb zelf al opgemerkt dat men de druk op waterleiding in condogebouw al verminderd heeft , helpt ook eenbeetje
  . Ook meer gebruik maken van regenwater door bvb bij type landhuis / Villabouw met zwembad de eis te stellen van een regenwaterput , te voorzien met bepaald volume in vergelijking zwembad m3 ….Zelfs al zou men dit niet ervoor gebriuiken , kan het aangewend voor besproeing tuin , of bvb wagen wassen of zelfs voor wasmachine.

  • Franky R. zegt op

   Meer gebruik maken van regenwater zal wat lastig gaan, als het ook nog eens minder regent?

 2. john zegt op

  En SONGKRAAN ? Hoeveel water wordt er dan niet nutteloos verbruikt ?

 3. Jacques zegt op

  Afgelopen jaar hebben we ook al in Pattaya genoeg gedoe gehad met het gebrek aan water. Lake Maprachan dat een vijver was geworden en dit jaar zal het misschien wel helemaal droog komen te staan met de onkunde die ten toon gespreid wordt met de waterhuishouding. Onze ambassadeur zal wellicht het nodige hierover hebben besproken in het overleg met de minister president. Hopelijk worden er oplossingen aangedragen, want water- en stroomvoorzieningen die functioneren, zijn toch wel noodzakelijk en zeker in dit warme land.

 4. ruud zegt op

  Misschien zouden ze de monding van de rivieren die in zee uitstromen wat kunnen versmallen, zodat de rivieren dat drinkwater niet zo snel afvoeren.
  Dit op diverse plekken in het land door middel van sluisdeuren die gedeeltelijk dicht kunnen.
  En weer open ook uiteraard, voor als er te veel water naar beneden komt.

 5. teun zegt op

  Watertekort heeft veel (zo niet alles) te maken met plannen/vooruitzien. En dat is nu net waar het aan schort in Thailand. Net als bij overstromingen verdwijnt het probleem – in dat geval – met de zonneschijn nadien. En dan is er opeens geen probleem meer althans niet tot een jaar later. Maar intussen gebeurt er niks en worden er geen conclusies getrokken/acties ontwikkeld. Dat zal met de te verwachten droogte hetzelfde zijn. Je maakt mij niet wijs dat het dit jaar voor het eerst is, dat er sprake is van droogte. En ook nu zal – als het regenseizoen eenmaal begint – de droogte gauw vergeten zijn. En er zullen ook nu geen actie-plannen worden ontwikkeld om een volgende droogte-periode (en die komt zeker) aan te kunnen.

  Men praat wel met China, maar concrete plannen komen er niet uit voort. Alleen aankopen van HSL’s en mogelijk onderzeeboten.

  Ik wacht met spanning de komende 6 maanden af. Maar ook nu verwacht ik er niks van.

 6. Fransamsterdam zegt op

  De hoeveelheid water die een consument direct gebruikt is maar een paar procent van het totaal.
  Het overgrote deel wordt gebruikt door de agrarische sector en de voedsel producerende industrie.
  Voor de productie van 1 liter bier is 300 liter water nodig.
  1 hamburger komt op 2400 liter.
  Samen 2700 liter, genoeg om tijdens het Songkran 7 dagen lang, 12 uur per dag, elke 3 minuten een soaker met een inhoud van 1.5 liter te vullen en leeg te spuiten.

  • David H. zegt op

   Dus draai dat dan even om , als je die Songkran gekte verminderd heeft de agrarische sector een beetje meer ademruimte , nu is maar de vraag wat het meest levens noodzakelijk is , Songkran of de landbouw die de mensen voedsel bezorgd ….

   Schijnt dat vroeger Songkran met een klein teiltje water was , maar onze “hooligan touristen” hebben er een andere mode van gemaakt …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website