Van de 2 miljoen kiesgerechtigde Thai die gisteren wilden stemmen, hebben 440.000 personen (22 procent) dat niet kunnen doen omdat demonstranten stembureaus blokkeerden.

In 83 kiesdistricten kon niet gestemd worden of ging het stembureau na een tijdje dicht: 47 in zuidelijke provincies, 33 in Bangkok en 1 elk in Petchabun, Samut Sakhon en Samut Songkhram. De kiezers die hun stem niet konden uitbrengen, kunnen dat op 2 februari alsnog in hun eigen kiesdistrict doen. De uitgebrachte stemmen in bureaus die later dicht gingen, worden ongeldig verklaard.

Of de verkiezingen op 2 februari doorgaan, hangt af van overleg tussen de regering en de Kiesraad. Dinsdag praat de Kiesraad met premier Yingluck. Het Constitutionele Hof stelde vorige week in een door de Kiesraad aangespannen zaak vast dat de wet zich niet verzet tegen uitstel alhoewel de verkiezingsdatum bij KB is vastgesteld.

De Kiesraad is een voorstander van uitstel omdat opnieuw verstoringen door demonstranten worden verwacht en in 28 kiesdistricten in het Zuiden een districtskandidaat ontbreekt. Hierdoor blijven te veel kamerzetels leeg en kan het Huis van Afgevaardigden niet functioneren. Bovendien heeft in 22 kiesdistricten slechts één kandidaat zich geregistreerd. Wanneer die een onvoldoend aantal stemmen krijgt, blijft ook die zetel leeg.

Actieleider Suthep Thaugsuban zegt dat de acties doorgaan, zelfs wanneer de verkiezingen worden uitgesteld. De eis blijft: de demissionaire regering moet aftreden en er moet een Volksraad komen, die aan politieke hervormingen gaat werken. Pas daarna kunnen verkiezingen plaatsvinden.

Minister Surapong Yovichakchaikul, adviseur van het Centre for Maintaining Peace and Order dat verantwoordelijk is voor handhaving van de noodtoestand, heeft de politie opdracht gegeven actie te ondernemen tegen degenen die de verkiezingen hebben verstoord. De voorverkiezingen, zei hij, zijn in 90 procent van de stembureaus zonder problemen verlopen. Hij verwacht hetzelfde beeld op zondag. Surapong verwijt de Kiesraad dat die gisteren de zaak op zijn beloop heeft gelaten en niet de hulp van politie en leger heeft ingeroepen om verstoringen te voorkomen.

De voorverkiezingen hebben tot doel mensen die op 2 februari verhinderd zijn, de gelegenheid te geven alsnog hun stem uit te brengen. Ze hoeven daardoor niet naar het kiesdistrict waar ze staan ingeschreven.

Ander nieuws over de verkiezingen staat in Bangkok Breaking News van 26 januari. Meer nieuws in Nieuws uit Thailand; de rubriek verschijnt vandaag later dan gebruikelijk. Of Bangkok Breaking News vandaag verschijnt, hangt af van de vraag of er wat te melden is.

(Bron: Bangkok Post, 27 januari 2014)

Foto homepagina: Kiezers in Don Muang: Wij willen stemmen!
Foto boven: Blokkade stembureau Pasi Charoen.

5 reacties op “Demonstranten verstoren verkiezingen in 83 kiesdistricten”

 1. Louise van der Marel zegt op

  Morgen Dick,

  Naar mijn mening is de enige terechte en grondhoudende reden van uitstel verkiezingen, dat er zo veel kamerzetels leeg blijven en dus niet een “werkende” regering gevormd kan worden.
  Wat eigenlijk een dombo ook kan begrijpen.

  Dus ik begrijp het doordrammen van Yingluck niet. (of eigenlijk wel!)

  LOUISE

 2. chris zegt op

  Iedereen (en ook de regering Yingluck) kan op voorhand vertellen dat de verkiezingen geen werkbaar parlement zullen opleveren. In kiesdistricten waar geen kandiadaten zijn moet opnieuw gestemd worden en in districten met maar 1 kandidaat als de kandidaat niet meer dan 20% van het potentiele aantal stemmen haalt. De verkiezingen kosten normaal gesproken ruim 3 miljard Baht en nu nog meer vanwege de inzet van politie en leger. De verkiezingen lossen ook de problemen van dit land niet op. Integendeel. Als de Pheu Thai met overgrote meerderheid van stemmen wint, zien de Thaksin-aanhangers geen enkele reden om op essentiele punten hervormingen door te voeren of bestaand beleid (zoals bv. de rijstpolitiek) te wijzigen. Zij zullen de verkiezingswinst zien als steun voor hun beleid in de afgelopen jaren. En ook in de tijd dat het parlement niet kan functioneren blijft de Thaksin-clan aan de macht, maar nu niet demissionair.

 3. Soi zegt op

  Helemaal met je eens, @Chris. Ik betoogde eerder al dat Thailand er nog lang niet is, zonder verkiezingen niet, met uitstel van de verkiezingen niet, en ook niet al gaan de verkiezingen door en heeft Yingluck cs een verkiezingsuitslag. Zij zullen het vieren als overwinning. Suthep cs zullen het betwisten. Standpunten verharden zich slechts, en de toestand in BKK blijft bij wat het is. Tel daar nog bij de ‘oprukkende’ boeren die door huidige regering zijn klem gezet, zoals je terecht in een andere reactie meldde, en Yingluck cs zullen echt eens achter hun oren moeten krabben. Hoe het ook zij: de partijen zullen, of ze willen of niet, elkaars toenadering moeten zoeken. Gaat niet zonder slag of stoot. Kortom: BKK blokkeert nog immer!

 4. Hemelsoet Roger zegt op

  Wat baat het de verkiezingen uit te stellen, de volgende keer blokkeerd die Suthep terug de stembureo’s en het spel kan weer van voor af aan beginnen. desnoods met behulp van het leger en de politie de stemming op 2 februari laten doorgaan, of daarbij geweld gebruikt wordt of niet door die betogers.

 5. KhunBram zegt op

  Dat een handje vol ‘thaise’ peoples zo lang voor joker in Bkk rondzwerven.
  Geld opmaken, economie en waardegevoel van hard werken mensen verstorend. International Thailand voor gek zetten. Moet DIT het nieuwe Thaise denken worden ???
  Mensen met geen enkel respect voor medemens.
  Blaten als een 2 jarige die zijn zin niet krijgt.
  Geen respect voor DEMOCRATIE, maar verschijnselen van dictatuur vertonen.
  MAAR……gelukkig, het is maar een handje vol.
  70 miljoen Thaise mensen, waarvan 7 miljoen in Bkk. EN nog eens 7 miljoen in Bkk die daar werken, maar van een ander district komen.
  VAN die 7 miljoen inwoners van Bkk is 1% actief met deze onzin. En sleuren nog eens 1% mee voor de lol en opluistering.
  BETEKEND: 0,2 % van Thailand. 99.8 % worden al weken door deze onzin lastig gevallen.

  Mening van een gelukkig man in The iSaan *

  *mening niet op gevoelens gebaseerd maar ben bij de demonstranten geweest, en heb met ze gesproken.
  1 bijzondere mening van hen was: ‘Ja, maar we moeten toch wat. Als je niets bent……en je verbeeld je niets….ben je 2x niets.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website