Het afsluiten van elektriciteit en water naar overheidskantoren en de woning van de premier is mogelijk de volgende stap in het protest tegen de regering Yingluck. Zondag is ‘major battle day’ en maandag gaan de demonstranten in twaalf groepen door Bangkok marcheren.

Het afsluiten van elektra en water werd gisteren bekend gemaakt door Suthep Thaugsuban, actieleider van de rally van oppositiepartij Democraten op de Ratchadamnoen Avenue. Hij zei dat de State Enterprises Workers’ Relations Confederation zich bij het protest had aangesloten en dat de leden bereid waren de knop van de nutsvoorzieningen om te draaien.

Het Network of Students and People for Reform of Thailand (NSPRT), dat bij de Makkhawan Rangsan brug een eigen rally houdt, en de People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism (Phan Fa brug) zijn bereid zich bij de rally van de Democraten aan te sluiten.

De NSPRT-demonstranten schoven gisteren een stukje op richting politiebarricades bij het Government House. Sommigen blokkeerden de toegangsroute naar het regeringscentrum. Volgens NSPRT-coördinator Uthai Yodmanee gaan de demonstranten het regeringscentrum omsingelen om het werk van de regering Yingluck lam te leggen.

Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, zegt dat het kabinet wellicht wordt gevraagd de Internal Security Act, die voor drie districten in Bangkok geldt, met een maand te verlengen, afhankelijk van het aantal demonstranten op zondag. Suthep zegt dan 1 miljoen mensen op de been te willen brengen. Paradorn gelooft niet dat het hem dat lukt.

Over de omsingeling maakt Paradorn zich geen zorgen. Hij denkt dat de demonstranten niet zullen proberen door de barricades te breken. Wel maakt hij zich zorgen over mogelijke ordeverstoringen door een ‘derde partij’. Daarom worden twintig observatieposten op hoge gebouwen opgezet. Journalisten mogen daar ook komen.

Gisteren marcheerde de NSPRT met tweeduizend demonstranten naar het hoofdkantoor van regeringspartij Pheu Thai om te protesteren tegen de reactie van Pheu Thai op het vonnis van het Constitutionele Hof van woensdag (foto). Pheu Thai wil vijf van de negen rechters laten vervolgen wegens het plegen van een ambtsmisdrijf en majesteitsschennis.

Woensdag oordeelde het Hof met 5 tegen 4 stemmen dat het voorstel om de Senaat in haar geheel te laten kiezen, is strijd is met de grondwet. Thans wordt de Senaat voor de helft benoemd. Zie verder de berichtgeving van donderdag en vrijdag. Meer nieuws later vandaag in Nieuws uit Thailand.

(Bron: Bangkok Post, 23 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Demonstranten dreigen met afsluiten water en elektra”

 1. janbeute zegt op

  En dat noemt zich een democratie .
  En er is eens gezegt , we are the educated people .
  Maar educated people bezetten geen vliegveld met alle gevolgen van dien , gebeurde een paar jaar geleden .
  Jantje is bang dat dit hele politieke festival kompleet uit de hand gaat lopen .
  De enige optie is dan ook weer een militaire coup , wie niet wil luisteren moet dan maar voelen .
  Is een oud Hollands spreekwoord dat ook kan gaan gelden in dit conflict met , zoals het nu blijkt geen enkele uitkomst heeft .
  Zo als vaker gebeurt is in dit land .
  Ik zelf zie hier ook geen andere oplossing meer voor .
  Er is teveel verdeeldheid onder de bevolking , en ook in de provincieen onderling .
  De een is roodshirt gezind de andere weer geel .
  Maar waar het uiteindelijk omgaat naar mijn persoonlijke mening is de kloof tussen arm en rijk , en niet te vergeten de grote corruptie in dit land .
  Een corrupte samenleving gaat ooit eens ten onder .

  Groetjes van een bezorgde Jantje .

 2. henry zegt op

  Gewoon ter informatie even meedelen dat de Yellowshirt beweging niet meer bestaat, die is namelijk ontbonden. De huidige demonstraties zijn een demonstratie van verschillende burgerbewegingen, d.i. van studenten tot bedrijfsleiders.

  • top martin zegt op

   Goed gezien Henry-met dank. Raar dat veel mensen tegen het stoppen van de Taksin clan zijn. Kijk dan eens waar na ca. 10 jaar het Taksin regime dit land naar toe gebracht heeft. Thailand heeft niets maar dan ook niets waar het zakelijk trotz op kan zijn. Het vroegere enigste parade paardje, de rijst teeld zijn ze ook kwijt geraakt aan Vietnam en very soon aan Myamar. Alle fabrieken in Thailand die iets aardig produzeren, zijn eigendom van buitenlandse multies. En die verdwijnen vrij snel naar betere oorden. Of denk je dat Honda het leuk vindt 1000 Jaz type autos door de schroot pers te duwen ? Assambled in Thailand is zeker niet gelijk aan -made in Thailand-. top martin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website