Oppositiepartij Democraten neemt alleen aan de komende verkiezingen deel als die rechtvaardig zijn en kandidaten van andere partijen dan [voormalig regeringspartij] Pheu Thai ongehinderd campagne kunnen voeren.

Dit standpunt maakte secretaris-generaal Juti Krairiksh gisteren bekend op de dag dat de partij haar 68-jarig bestaan vierde.

Juti zegt dat de Democraten groot belang hechten aan de sfeer bij verkiezingen. Omdat de Kiesraad geen billijke verkiezingen kon garanderen en de regering die niettemin doorzette, boycotte de partij de verkiezingen van 2 februari. Wanneer verkiezingen billijk zijn, heeft de partij een goede kans om te winnen, meent Juti.

De partij acht de huidige situatie niet bevorderlijk voor verkiezingen omdat regeringssupporters onafhankelijke organisaties [zoals het Constitutionele Hof en de National Anti-Corruption Commission] blijven bedreigen alsmede de mensen en politieke partijen waar ze het niet mee eens zijn. Bovendien worden ze niet eens gearresteerd.

Juti zegt dat premier Yingluck nimmer pro-regerings en roodhemd demonstranten heeft gevraagd om zich behoorlijk te gedragen. Dit wijst erop dat ze hun acties steunt.

Democratische partijleden vragen zich af of het veilig voor hen is om onder deze omstandigheden campagne te voeren. Uit een onderzoekje van de partij is gebleken dat 80 procent van de kandidaten geen veilige plaats heeft om stemmen te werven. Alleen de kandidaten in Bangkok, het Zuiden en delen van de Central Plains ondervinden geen problemen.

Op 22 april vergadert de Kiesraad met politieke partijen over de nieuwe verkiezingen, die gehouden moeten worden omdat het Constitutionele Hof de verkiezingen van 2 februari ongeldig heeft verklaard. Gezien de positie die partijen tot nu toe hebben ingenomen over de vraag, snelle verkiezingen of niet, wordt dat geen gemakkelijke vergadering.

(Bron: Bangkok Post, 7 april 2014)


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website