Het ministerie van Handel probeert de onrust bij buitenlandse bedrijven weg te nemen over de voorgestelde wijziging van de Foreign Business Act om die bedrijven aan banden te leggen.

De directeur-generaal van de afdeling Business Development zegt een overgangsperiode toe. Bovendien geldt de wijziging niet voor buitenlandse bedrijven die onder internationale overeenkomsten opereren, bedrijven met een vertegenwoordiging in Thailand en bedrijven met een investeringsprivilege van de Board of Investment.

De wijziging heeft volgens Pongpun Gearaviriyapun tot doel mazen in de wet te dichten die gebruikt worden om de regel te omzeilen dat meer dan 50 procent van bedrijfsaandelen in het bezit van Thais moet zijn. De wet stelt echter geen beperkingen aan de samenstelling van de raad van bestuur en het stemrecht van aandeelhouders, waardoor buitenlanders toch de touwtjes stevig in handen kunnen hebben.

Bedrijfstakken die door de wijziging worden getroffen, zijn e-commerce, telecommunicatie, logistiek, technologisch gerelateerde bedrijven [?] en buitenlandse bedrijven waarvoor al toestemming is verleend, maar die nog niet in bedrijf zijn.

De wetswijziging heeft ook consequenties voor restaurants, voedselwinkels en tourgidsen (zie foto homepagina en boven). Die bedrijven en dat beroep zijn (voortaan) exclusief voorbehouden aan Thais. Het ministerie wil zo een eind maken aan de scheef gegroeide praktijk, met name in toeristische hotspots zoals Chiang Mai, Phuket en Surat Thani. Daar worden veel bedrijven feitelijk gerund door buitenlanders en opereren buitenlandse tourgidsen.

Of het verweer van Pongpun indruk maakt, vermeldt het artikel niet. Wel herhaalt de krant wat ze gisteren al schreef dat een buitenlandse ambassade de wijziging beschouwt als een poging Thaise bedrijven tegen concurrentie van buitenlandse bedrijven te beschermen.

(Bron: Bangkok Post, 3 november 2014)

Vorige bericht

Buitenlandse bedrijven bevreesd voor restricties

5 reacties op “De soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend”

 1. erik zegt op

  Als ik dit goed lees dan was het verhaal van gisteren ondoordacht, bewust onvolledig of om doelbewust een visje uit te werpen om te kijken wanneer men begint te piepen, Het piep- en knijpsysteem.

  Dan zijn de commentaren gisteren ze wel duidelijk geworden, los van wat in nette salons in diplomatieke woorden is neergezet.

  Wat ik nu lees is paal en perk stellen aan de feitelijke leiding in uitsluitend BINNENlandse bedrijfjes in zekere sectoren. En de andere maatregel heet gewoon protectionisme. Maar zeg dat dan en draai er niet omheen.

  Angst is gezaaid en haal dat zaad maar eens uit de bodem. De buurlanden profiteren.

 2. Cornelis zegt op

  Gisteravond in Thailand aangekomen – na een te lange reis door het missen van een aansluitende vlucht in Dubai – en vanmorgen bij de koffie in m’n hotel de Bangkok Post doorgespit. Het hierboven bedoelde artikel trok ook direct mijn aandacht. Ben het eens met de reactie van Erik, hierboven: e.e.a. heeft de sterke geur van protectionisme en dat is een slechte zaak, daarvan is inmiddels wel afdoende bewezen dat dat op langere termijn niet werkt. Het is eerder contraproductief. Het is in dat licht toch minstens bevreemdend het volgende citaat van Pongpun te lezen: ‘we focus on improving the standard of existing businesses and those contemplating investing in the country to be consistent with current global trade practices……………’. Juist in die huidige wereldhandelspraktijk is er geen plaats voor protectionistische maatregelen en waar die wel opduiken worden ze minstens uiterst krachtig veroordeeld door de WTO, de World Trade Organization – waar ook Thailand lid van is.
  Ook wordt in het artikel nog een link gelegd met corruptie, waartegen deze maatregelen ook al zouden kunnen helpen…………………… Natuurlijk, corruptie word geïmporteerd door buitenlandse bedrijven en investeerders………….,

  • Monte zegt op

   Thailand is al het land van protectionisme. Vele buitenlandse bedrijven zijn al overgenomen door Thaise bestuurders of totaal opgekocht. zoals Mac Donalds en pizza companies enz. Er is geen 1 land dat zo zich zelf beschermt als Thailand.
   Ja china..De invoerrechten zijn hier gigantisch. Niet normaal wat een kilo kaas hier kost..En corruptie ban je nooit uit..Want hoe komt de huidige regering aan zoveel vermogen. Corruptie is nu openbaar. omdat de kleine man het laat zien, maar van de elite zie je nooit wat, terwijl ze meer corrupt zijn, dan de gewone politie man. De politie man heeft geen 125 miljoen bij elkaar geschraapt , maar vele in de regering hier wel..In Nederland is corruptie onder de tafel. Dat ziet men nooit. WTO kan blaffen zoveel ze willen. Thailand doet toch wat ze willen. WTO is puur administratieve club en heeft geen enkele invoed op beleids beslissingen hier of welk land dan ook. Thailand heeft 1 geluk dat de lonen zo laag liggen. Want welke produkten zijn nu uitgevonden in thailand?. Corruptie is door de elite of beter vertaald “door “machthebbers geintroduceert, niet door bedrijven.

 3. Hansnl zegt op

  Kijk, daar gaan we weer.
  Wederom steekt het idiote protectionisme dat vooral bij een bepaalde bevolkingsgroep bijzonder, uitermate, ingebakken zit in de meegebrachte genen, zijn kop op.

  Natuurlijk zogenaamd om het land te beschermen tegen de verfoeilijke invloeden van de gwailoo.
  Maar zeker ten nadele van het grootste deel van de bevolking.

  In een bepaald groot land in Azie wordt ook uit alle macht geprobeerd om alles wat niet eigen is buiten de grenzen te houden.
  En dat luk(te) tot nu toe aardig.
  Helaas zit de klad er ook daar aardig de klad in te komen.
  Men begint zelfs daar al in te zien dat handel tweerichting verkeer is.

  Maar dat begrip is nog niet doorgedrongen bij de heersende klasse in Thailand.
  Investeerders willen zelf de baas zijn in hun bedrijf en willen niet opgezadeld worden met een verplichte partner die vaak ook de baas wil zijn.

  En de dupe is……..

 4. janbeute zegt op

  Na het lezen van dit alles is er echter weinig of niets veranderd sinds het nieuws van gisteren , aangaande de gedachten van de Thais .
  Voor grote buitenlandse investeerders veranderd er niet zo veel , dat laat men geloven .
  Jazeker , daar zijn ze bang voor .
  Als de Japanse elektronica en autofabrikanten zouden gaan verhuizen , is de ramp niet te overzien .
  Maar ja , een kleine particuliere investeerder of ondernemer uit bv Holland of Belgie , die zijn ze liever kwijt dan rijk .
  En waarom , vraag ik mij dan weer af ??
  Daar waar ik woon niet ver van het Lamphun industrial estate of terwel , Nikom bedrijven industrie terrein .
  Zou het verlaten of ergens anders naar toe gaan van de vele of gedeeltelijke hier aanwezig zijnde Japanse ondernemingen , en zelfs een bekend Hollands bedrijf in vliegtuig trolleys .
  Een komplete RAMP zijn voor de werkgelegenheid in de regio hier in Noord Thailand .
  Thailand een eiland in South east Asia .
  Wanneer beginnen ze hier een muur te metselen rond dit eiland , geeft trouwens ook weer werkgelegenheid voor de dan vele werkloze Thais .
  Net zoals de Chinezen het deden eeuwen geleden tegen indringers , beter bekent als de Chinese Muur .
  Nu een toeristen attractie .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website