Protesters vow to push through police, kopt Bangkok Post vandaag op de voorpagina. De krant schrijft dat ‘opposition members and anti-government groups’ dat hebben verklaard.

Als oud-docent journalistiek was ik benieuwd op basis van welke bronnen de krant dit beweert, maar na het artikel driemaal te hebben gelezen moet ik mijn lezers teleurstellen: ik zou het niet weten.

Laat ik puntsgewijs enkele ‘feiten’ uit het artikel lichten:

 • Oppositiepartij Democraten hield gisteravond een rally op de Uruphong kruising. Partijleider Abhisit zei tegen de circa 2.500 demonstranten dat het amnestievoorstel van Worachai Hema [dat vandaag en morgen door het parlement wordt behandeld] amnestie verleent aan personen die granaten hebben afgevuurd, eigendommen in brand hebben gestoken en en de monarchie hebben beledigd. Hij riep hen op zich tegen het voorstel te verzetten, maar de wet niet te overtreden. Een oproep om naar het parlementsgebouw te marcheren kom ik niet tegen.
 • De coördinator van de People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism verwacht dat 20.000 mensen naar het Lumpini park komen, waar al eerder deze week werd gedemonstreerd. De groep gaat haar acties coördineren met de acties van de Democraten, maar een oproep om naar het parlementsgebouw te marcheren kom ik niet tegen.
 • Woordvoerder Piya Uthayo van het regerings peace keeping center zegt dat 4.800 politieagenten zijn ingezet. Volgens hem zouden demonstranten ‘van alle richtingen’ naar het parlement optrekken. Ze zouden proberen ‘officials’ [oproerpolitie die een cordon om het gebouw heeft gelegd?] uit te dagen om geweld te gebruiken en ze zouden het gebouw willen omsingelen om te voorkomen dat het parlement vandaag kan vergaderen. Noodingangen en –uitgangen zijn in gereedheid gebracht.
 • Volgens Adul Narongsak, adjunct-hoofd van de gemeentepolitie, zijn de demonstranten van plan katapulten en stenen tegen de politie te gebruiken. De politie zal de demonstranten niet toestaan het afgesloten gebied binnen te dringen.
 • Volgens een kabinetsbron betwijfelen de hoofden van de landelijke en gemeentepolitie of grote groepen demonstranten komen opdagen. Ze voorspellen dat de politie in staat is de situatie te beheersen.
 • Premier Yingluck heeft de officials [daar heb je ze weer] gevraagd geduld te betrachten en de demonstranten om hun protest vreedzaam te houden en niet de wet te overtreden. Ze denkt dat de parlementsleden het gebouw ongehinderd kunnen bereiken en zal ook zelf de vergadering bijwonen. Oppositiepartij Democraten riep ze op in het parlement te zeggen wat ze wil en niet op straat.
 • Cecile Ouilly, woordvoerder van de VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten in Geneve, dringt er bij de regering op aan geen amnestie te verlenen aan mensen die verantwoordelijk zijn voor schending van de mensenrechten. ‘De regering dient stappen te nemen om de overtreders van zulke schendingen te vervolgen.’

Tot zover wat ik heb gedistilleerd uit het openingsartikel van de krant. De informatie is verzameld door verslaggevers van de krant en is afkomstig van het Amerikaanse persbureau AP.

Naar de betrouwbaarheid moet ik gissen, temeer omdat de krant een rectificatie op de voorpagina plaatst over het openingsartikel van gisteren. Daarin werd gemeld dat oud-premier Anand Panyacharun geweigerd had zich als pion te laten gebruiken in het initiatief van Yingluck om een politiek breed forum te vormen. Anand heeft nooit met de krant gesproken.

BP moet bekennen dat het artikel ‘erroneous and totally groundless’ was. Een krant die als motto heeft ‘The newspaper you can trust’ zou de schrijver onmiddellijk ontslaan, maar dat lees ik dan weer niet.

(Bron: Bangkok Post, 7 augustus 2013)

6 reacties op “De krant die je (niet) kunt vertrouwen”

 1. tino kuis zegt op

  De Thaise krant Matichon meldt wel degelijk dat kopstukken van de Democraten tijdens de rally gisteravond zeiden dat 50 Democratische parlementsleden zouden oprukken naar het parlement om behandeling van de amnestiewet tegen te houden en ze riepen tevens de bevolking op mee te lopen. Een interview met een van de parlementsleden van de Democraten bevestigt dat verhaal. Ik denk dat de kop in de Bangkok Post ‘vows to push through police’ correct is.
  De vraag is dan: kan een regering het zich veroorloven dat demonstranten proberen een parlementaire behandeling van een wet tegen te houden? Ik denk van niet.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Update: De People’s Force for Democracy to Overthrow Thaksinism blijft vandaag in Lumpini, omdat tot nu toe slechts driehonderd mensen zijn komen opdagen. Taikorn Polsuwan zegt dat het wachten is op verse aanvoer uit de provincie, want het huidige aantal demonstranten is niet voldoende om druk op de regering uit te oefenen. Bovendien heeft de politie op veel plaatsen controleposten opgezet. ‘We zijn bezorgd over de veiligheid van onze mensen. Onze rally mag niet leiden tot een oproer.’

 3. Rik zegt op

  Het is te hopen dat het allemaal een beetje rustig blijft voor Thailand en zijn bevolking. Na de overstromingen,protesten, trein problemen, de onveiligheid op Phuket, Samui etc van de afgelopen jaren kan het land niet weer een lange periode van zware onrust en rellen gebruiken.

  De andere landen in de omgeving zoals bv Vietnam, laos,Birma en Cambodja zullen maar wat graag de toerist uit Thailand ontvangen !

 4. RoyalblogNL zegt op

  Het Franse persbureau AP?
  Daar zullen de Amerikanen van opkijken.
  Een bijzondere overname.

 5. Martin B zegt op

  Niets dan lof voor het artikel, maar toch een kleine technische correcte. In de 3e alinea van onder wordt gesproken over ‘het Franse persbureau AP’.

  AP is natuurlijk het Amerikaanse ‘Associated Press’; naar ik meen te weten veruit het grootste internationale persbureau. AFP = ‘Agence France Presse’ dat aanzienlijk kleiner is. Beide hebben ‘agenten’ in onze regio.

  Verder een groot compliment over de dagelijkse BP berichtgeving! Niet eenvoudig omdat de BP artikelen niet altijd uitmunten door duidelijkheid, mogelijk deels veroorzaakt door een verkorting van het oorspronkelijke artikel door de ‘eindredakteur’ om het artikel passsend te maken voor de beschikbare ruimte.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Martin B Bedankt voor de correctie. Wat een stomme fout van mij. Ik ga het alsnog veranderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website