Bij het koor van kibbelende autoriteiten over de vraag naar wie de bevolking moet luisteren als er wordt gewaarschuwd voor overstromingen, heeft zich vrijdag ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en minister Pracha van Justitie gevoegd.

Een dag eerder zei Bangkok-gouverneur Sukhumbhand Paribatra ‘Luister naar mij en mij alleen’, nadat minister Plodprasop Suraswadi vanuit het commandocentrum op Don Mueang vals alarm had gegeven.

Donderdag gaf minister Plodprasop bewoners in het noorden van Bangkok en Pathum Thani (een provincie ten noorden van Bangkok) het advies om te evacueren, omdat water uit het Noorden door de stuw in Khlong Ban Phrao (Pathum Thani) was gebroken. Het commandocentrum op vliegveld Don Mueang maakte later weliswaar zijn excuses via Facebook, maar de minister deed alsof zijn neus bloedde.

Minister Pracha zei vrijdag dat hij de enige is dat mededelingen doet over evacuaties. ‘He [zijn collega Plodprasop] can talk about the things he is responsible for.’

En om het allemaal nog verwarrender te maken riep het emergency operations centre for floods van het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag 17 districten van Bangkok uit tot rampgebied, maar ’s middags herriep Pracha die mededeling.

Kort nieuws:

 • De 4 km lange vloedwal langs het Khlong Rangsit kanaal en de Chulalongkorn stuw worden versterkt (zie kaartje). Deze twee punten zijn essentieel voor de bescherming van Bangkok, nadat de stuw Khlon Ban Phrao in Pathum Thani het had begeven. Een extra dijk wordt ook aangelegd bij de Phra-in stuw (niet aangegeven op het kaartje). Binnen 2 dagen moet die klaar zijn.
 • Premier Yingluck had vrijdag een ontmoeting met de gouverneur van Bangkok. Thailandkenners zien dat bezoek als een demonstratie dat de twee samenwerken. De premier had eerder kritiek op het gemeentebestuur van Bangkok omdat het de stuwen niet helemaal openzet ter vermindering van de overlast in de centrale provincies.
 • Richting Bangkok is 16 miljard kubieke meter water in aantocht, zegt Supoj Tovichakchaikul, permanent secretaris van het ministerie van Natural Resources and Environment. Volgens hem kan de regering niet meer dan 550 miljoen kubieke meter per dag uit Bangkok en omgeving naar zee afvoeren. Het duurt een maand om al het water af te voeren, maar dan moeten hoogwater, regens in Bangkok, stormen boven de stuwmeren en extra waterafvoer uit de stuwmeren bovenstrooms geen roet in het eten gooien.
 • De boeddhistische Mahachulalongkornrajavidyalaya universiteit in het district Wang Noi (Ayutthaya) staat 3 meter onder water. Het gebouw deed eerder dienst als opvangcentrum. Er zitten 400 slachtoffers van de overstromingen, monniken en novieten gevangen. De situatie is nijpend, want er is een tekort aan drinkwater, medicijnen en brandstof voor de generatoren en waterpompen. Ook zijn er te weinig toiletten.
 • Drie elektriciteitscentrales van de Electricity Generating Authority of Thailand (Egat) lopen het risico onder water te komen: Wang Noi in de provincie Ayutthaya, North Bangkok power plant in Nonthaburi en de South Bangkok power plant in Samut Prakan. Elke gasgestookte centrale is goed voor 700 Mw.Wanneer ze dicht gaan, is er nog geen man overboord, want Thailand heeft een reservecapaciteit van 31 procent van het totaal van 31.000 Mw. De elektriciteit wordt in dat geval geleverd door andere centrales om Bangkok, zoals Bang Pakong en Ratchaburi.
 • In Ayutthaya staan vijf transmissiestations van elektriciteit onder water. De overige stations in het landelijk net functioneren als normaal.
 • De vloedwal om de elektricteitscentrale in het district Bang Kruai (Nonthaburi) wordt versterkt en er zijn waterpompen geïnstalleerd.
 • Delen van het district Muang in de provincie Ang Thong zijn overstroomd na stortbuien die donderdagavond begonnen en tot vrijdagochtend doorgingen. Verschillende vloedwallen bezweken door het water. De bewoners moesten ijlings de benen nemen.Het waterpeil van de Chao Praya in de provincie stond 1,74 meter boven de rivieroever en meer water stroomde binnen uit de provincies Sing Buri en Lop Buri.
 • Zware regen veroorzaakte een stijging van het water in de al overstroomde provincie Nakhon Sawan. In het hart van de provincie, in het district Muang, staat het water 1,5 meter en het blijft stijgen.
 •  In de provincie Phitsanulok blijft de situatie zeker nog een week kritiek, totdat begonnen kan worden water te lozen op de Nan rivier, aangenomen dat het waterpeil in de rivier blijft zakken.
 • In Uthai Thani is het water tussen donderdagavond en vrijdagochtend licht gestegen. Het water staat er tussen 1 en 3 meter. Sommige slachtoffers zeggen krokodillen te hebben gezien, die uit een ondergelopen fokkerij zijn ontsnapt.
 • De waterschade, eerder geschat op 160 miljard baht, zal volgens de Federation of Thai Industries 190 miljard baht bedragen, nu ook industrieterrein Hi-Tech en delen van Nakhon Pathom en Pathum Thani zijn ondergelopen. Op Hi-Tech staat het water 2 meter hoog.
 • De Bank of Thailand schat de waterschade op 100 miljard baht of 1 procent van het bruto binnenlands product. Volgende week vrijdag maakt de bank een nieuwe voorspelling bekend van de economische groei.
 • Tot nu toe zijn 1.299 fabrieken in 29 provincies getroffen door het water. Ze tellen 205.906 werknemers. De schade aan fabrieken wordt geschat op 29,54 miljard baht, exclusief Hi-Tech en de Navanakorn Industrial Promotion Zone. [Bron van dit bedrag wordt niet genoemd.]
.
.

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “De autoriteiten blijven kibbelen”

 1. cor verhoef zegt op

  Die Plodprasop maakt zich elke dag weer onsterfelijk belachelijk. De minister van Science and Technology. Vanmogren was hij tezamen met onze geliefde premieres Yingluck betrokken bij een poging om het water sneller richting de Golf te doen stromen. In zijn oneindige wijsheid had hij een paar honderd trekscheepjes opgetrommeld en die werden ingezet om met hun schroeven het vloedwater vooruit te stuwen richting zee.
  Ik weet niet waar Plodprasop zijn universitaire graad heeft gekocht, maar zelfs ik snap dat alleen het oppervlaktewater dan een zetje krijgt, wellicht 0.0001 procent van het totale watervolume dat richting de Golf gestuwd moet worden, wat zowiezo een onhaalbare kaart is door de hoge waterstand daar.

 2. dick van der lugt zegt op

  Verspilde energie zegt Smith. Zie ‘Geen natuurramp; stuwmeren te lang gevuld met water’ op http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=12404.
  Voranai had zondag weer een fraai ironisch commentaar We do not know what we are doing. De echte experts komen niet aan de bak, zegt hij.

 3. Hans van den Pitak zegt op

  Je hoeft niet bij de genietroepen geweest te zijn om te weten dat het absolute nonsens is wat ze nu aan het doen zijn. Als je een pontonbrug over de rivier legt wordt het water enigszins opgestuwd. Hetzelfde gebeurt als je een aantal boten op de rivier stillegt. Laat je die boten de schroef in de goede richting gebruiken dan wordt de opstuwing weer teniet gedaan. Resultaat 0,00. Wie gaat ze dat hier uitleggen. Laatst een programma gezien over smeltende poolkappen. Een Thaise professor in de geologie verklaarde dat Thailand niet bang hoeft te zijn voor stijging van de zeespiegel omdat het veel te ver van de pool verwijderd is. En niemand die er iets tegenin bracht. Waarom zouden wij ons dan druk maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website