Het corruptieschandaal rond de vorige maand aangehouden politietopman Pongpat Chayaphan krijgt nog een staartje. Het waarnemend hoofd van het Central Investigation Bureau (CIB) heeft bekend gemaakt dat de bezem door de top van het bureau gaat.

Tal van inspecteurs en adjunct-inspecteurs bij de Crime Suppression Division en de Marine Police, twee onderdelen van het CIB, zullen worden overgeplaatst.

‘Noem het geen zuivering’, zegt Prawut Thawornsiri, die de honneurs waarneemt. ‘Het is routine rotatie van senior-officieren. Het is wenselijk om het image van het CIB op te vijzelen. Sommigen zijn misschien wel en sommigen misschien niet betrokken bij de [Pongpat] zaak. Ik zal ervoor zorgdragen dat de her-benoemingen gebaseerd zijn op geschiktheid en kundigheid.’

Gisteren arresteerde de politie nog eens twee personen die verdacht worden van banden met het criminele netwerk van Pongpat. Een van de verdachten is de eigenaresse van een ijsfabriek op de Talad Thai markt in Pathum Thani. Ze zou politieagenten gehuurd hebben om een concurrent te bedreigen zodat zij diens concessie voor de markt kon overnemen.

De ander is directeur van de Chao Phraya Express Boat Co. Deze man, een voormalige marine-officier, speelde een rol bij de ontvoering en bedreiging van een kredietverlener. De zakenman die bij hem voor 120 miljoen baht in het krijt stond en de bedreigers huurde, is vermoedelijk naar Canada gevlucht.

De Phra Khanong Provincial Court heeft arrestatiebevelen goedgekeurd voor een verkoper van tweedehands auto’s en zijn vermeende medeplichtige. Ze zouden de bende [bedoeld worden de hierboven genoemde bedreigers] gehuurd hebben om een crediteur te ontvoeren en hem te dwingen hun schuld van 30 miljoen baht te reduceren.

(Bron: Bangkok Post, 7 december 2014)

Foto homepagina: Hoofdverdachte Pongpat Chayaphan, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau.

1 reactie op “Corruptieschandaal: Grote zuivering van politietop”

  1. Tino Kuis zegt op

    Waarnemend hoofd Central Investigation Bureau Prawut Thawornsiri zegt dat hij er voor zal zorgdragen dat de her-benoemingen gebaseerd zijn op geschiktheid en kundigheid. Dat is geweldig toch?
    Maar later in het bericht meldt de BP dat de nieuwe benoemingen waarschijnlijk zullen bestaan uit personen die banden hebben met de plaatsvervangende chef nationale politie, Chakthip Chaichinda met daarnaast een neef van politiechef Somyot. Somyot en Chakthip zijn door de junta benoemd.
    De ‘zuivering’ wil dus zeggen dat het oude netwerk bij de politie vervangen wordt door een nieuw netwerk dat loyaal is aan de junta. Het heeft niets met kundigheid of corruptie te maken maar alles met het verstevigen van de machtsbasis van de junta.
    Vreemd is trouwens ook dat een paar arrestatie bevelen afgegeven zijn door de krijgsraad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website