Twee verdachten uit het criminele netwerk van Pongpat Chayaphan, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau, hebben zich zaterdagavond aangegeven. Ze worden verdacht van vrijheidsberoving, majesteitsschennis, afpersing en het illegaal innen van schulden.

De twee plus drie woensdag aangehouden verdachten probeerden in juni een geldverstrekker te dwingen een schuld van 120 miljoen baht te verlagen naar 20 miljoen baht. De schuldenaar zou hen gehuurd hebben en een commissie van 10 procent hebben beloofd. Volgens de politie zouden de verdachten met de monarchie hebben geschermd om de krediteur onder druk te zetten, maar de verdachten ontkennen dat. Uiteindelijk mislukte de operatie.

Intussen gaat de Grote Schoonmaak door. Vanmiddag melden zich twee verdachten uit een groep van vijf, tegen wie de rechtbank vrijdag arrestatiebevelen uitvaardigde. Eén man is nog voortvluchtig.

In totaal zijn nu negentien verdachten aangehouden, van wie twee op borgtocht zijn vrijgelaten. De overigen zitten allemaal achter de tralies te zweten.

Bij de Crime Suppression Division gaat ook de bezem erdoor. Zes officieren werden verdacht van banden met Pongpat. Vijf zijn inmiddels brandschoon gebleken, één is voortvluchtig. Hij heeft zich niet gemeld na een werkbezoek aan de VS.

Naar verluidt zou deze man op de hoogte zijn van de geldstromen van Pongpat. Als hij binnen twee weken niet komt opdagen, wordt hij ontslagen.

Haast achter hervorming politie

Leden van het noodparlement (NLA, National Legislative Assembly) en de hervormingsraad (NRC, National Reform Council) zeggen haast te willen maken met voorstellen om het politiekorps te herstructureren, maar erg concreet is het krantenbericht er niet over. Genoemd worden: de banden doorsnijden tussen politici en politie, de bevolking meer macht geven om agenten ter verantwoording te roepen en decentralisatie van de politie.

Een van de praktijken waaraan vice-premier Prawit Wongsuwon (Veiligheidszaken) een eind wil maken zijn betaalde promoties en overplaatsingen. Angkhana Neelapaijit, voorzitter van de Justice for Peace Foundation, vraagt zich af hoe hij dit denkt te bereiken. Zij bepleit verhoging van de salarissen en toelages van het lagere politiepersoneel. Dat zou de dienders moeten ontmoedigen steekpenningen te vragen of zelf misdrijven te plegen.

De bevolking staat vierkant achter reorganisatie van de politie. In een peiling van Suan Dusit zei 95,5 procent van de 1.229 respondenten dat het hoogtijd wordt de bezem door het politiekorps te halen.

(Bron: Bangkok Post, 1 december 2014)

Eerdere berichten:

Corruptieschandaal – Boontje komt om zijn loontje
Corruptieschandaal – Nog eens vijf arrestaties
Corruptieschandaal – Bangkok Post: Begin nu met reorganisatie politie
Corruptieschandaal: Nog meer modder komt boven
Corruptieschandaal: Meer arrestaties op komst
Zeven hoge politiemensen en vijf burgers betrokken bij corruptieschandaal
Grootscheepse corruptie: Acht hoge politiemensen aangehouden

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website