Het corruptieschandaal levert vandaag geen grote nieuwe onthullingen op. Bangkok Post neemt de gelegenheid te baat om een dringend pleidooi te houden voor reorganisatie van de politie. Want, schrijft de hoofdredactie: Je moet het ijzer smeden als het heet is (in het Thais: Tee Lek Mua Ron).

En het ijzer is behoorlijk heet. Aangehouden zijn Pongpat Chayaphan, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau, zes andere hoge politieofficieren en tien burgers. Zij worden verdacht van het incasseren van steekpenningen in ruil voor overplaatsingen en promoties binnen het korps, afpersing van bendes die olie smokkelen, afpersing van gokgelegenheden, witwassen van geld en majesteitsschennis.

De politie is inmiddels in het bezit van een lijst met betalingen die zijn gedaan door Sahachai Chiansoemsi, bijgenaamd Sia Jo, een zakenman die ervan verdacht wordt een grote smokkelaarsbende in het Zuiden te hebben geleid.

Dat geld ging naar het (aangehouden) hoofd van de Marine Police Division en 33 andere hoge politieofficieren en ambtenaren. Ze ontvingen bedragen variërend van 1.500 tot 12 miljoen baht per transactie.

Naar de lijst, die is opgesteld door de accountants van Sia Jo, moet nog nader onderzoek worden gedaan. Drie agenten van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) worden met hun bijnaam aangeduid. De DSI zoekt uit om wie het gaat.

Bangkok Post: Dit is het topje van de ijsberg

Begin nu met de reorganisatie van het politieapparaat, schrijft de krant. Ze roemt de regering en de politie dat een eind is gemaakt aan de bende van Pongpat (’s lands grootste politie corruptieschandaal ooit), maar dit is slechts het topje van de ijsberg van een in en in corrupt politieapparaat. En de corruptie van andere politiebendes zal niet stoppen, wanneer het korps niet overhoop wordt gehaald.

De samenwerking van de politie met de zwarte markt is ‘systematisch, wijdverspreid en betreft een veel groter bedrag dan waarover deze bende [van Pongpat] beschikte’, schrijft de krant Hoe groot? Twee economen, die een studie hebben gedaan naar de zwarte markt, schatten dat de ondergrondse economie goed is voor 20 procent van de officiële economie.

Die ondergrondse economie omvat de seksindustrie, gokwereld, drugshandel, mensenhandel, handel in verboden wapens, smokkel van dieselolie en smokkel van andere goederen.

Volgens Bangkok Post is één ding duidelijk: ‘Deze illegale praktijken kunnen niet plaatsvinden zonder dat beschermingsgeld aan de politie wordt betaald.’ Gokgelegenheden zouden volgens studies 5 tot 20 procent van hun verdiensten aan de politie moeten afstaan.

De oplossing is helder, schrijft BP: Maak een einde aan het gecentraliseerde en gemilitariseerde politiekorps, decentraliseer de werkzaamheden, leg de nadruk op dienstverlening aan het publiek, verbeter de bezoldiging en opleiding, zet een beloningssysteem op en vorm een onafhankelijk orgaan dat het politiewerk controleert en klachten behandelt.

Doe het nu, want Tee Lek Mua Ron.

(Bron: Bangkok Post, 28 november 2014)

Foto homepagina: Op het Queen Saovabha Memorial Institute in Bangkok wordt een tweedaagse cursus gegeven over herkenning van en omgaan met giftige en niet-giftige slangen. Met een beetje fantasie staat de foto symbool voor het ‘in en in corrupte’ politieapparaat.

3 reacties op “Corruptieschandaal – Bangkok Post: Begin nu met reorganisatie politie”

 1. Kees zegt op

  De vraag is natuurlijk: wie gaat ze vervolgen? De politie? Maar wie in dat politiekorps heeft nog schone handen? Hoe serieus ga je je collega vervolgen die misschien ook wel iets van jou weet? Het is een grote slangenkuil. Als je soms ziet hoe de politie hun zaken probeert rond te maken met valse verklaringen en vals bewijs, lopen de rillingen over je rug. Je zal er maar het slachtoffer van worden.

 2. janbeute zegt op

  Beter zou zijn dat een andere organisatie dat gaat doen .
  Denk hierbij aan het leger , maar is die ook wel zuiver op de graad ???
  Maar dat de politie de politie kan zuiveren van alle kwaad lijkt mij een grote scherts .
  Ja groot probleem , hoe los je dat dan op .
  Boeven vang je met boeven , is een oud Hollands spreekwoord .
  Maar voorlopig neemt het respekt als die er nog uberhaupt is steeds meer af onder de Thais bevolking .
  Iedereen weet , ook daar waar ik woon hoe het toegaat bij het bruine landelijke korps .
  Het is een groot landelijk kanker gezwel dat uitrijkt van de hoge top , tot aan een simpele diender bij mij in het dorp .
  Geef een eenvoudig voorbeeld ter afsluiting aan mijn reaktie op deze posting .
  Als bij ons in het dorp of omringende dorpen iemand sterft , dus bijna wekelijks wordt er tot zeer laat in de nacht gekaart of gedobbelt om geld .
  Dan komen enkele uren na de dag van crematie de dienders voor het thee geld .
  Want gokken mag niet in Thailand ,wij zien dat het gebeurt en houden onze ogen gesloten .
  Dus de familie van de overledene betaalt een zegmaar kleine bonus .
  Anders had de lokale gendarmerie na het vertrek van de monniken de tent moeten sluiten .
  Ik zie dit elke weer .
  Vele arme boertjes verliezen soms , en zeker met de nodige alcohol op , na vele uren van hard werken in de zon al hun geld aan geroutineerde kaartspelers .
  Ik zou hier wel een boek over kunnen schrijven als ik de tijd had .
  Wie helpt de Thaise gendarmerie dit jaar de winter door ???
  Corruptie uitbannen in Thailand is een Utopie .

  Jan Beute .

 3. joep zegt op

  Het is waarschijnlijk niet voor niets dat de Thai (oa. mijn vrouw) bang zijn voor de politie.
  Maar ja, het is ook pure willekeur. Zelf meegemaakt en van horen zeggen.
  Wij kunnen en zijn er niet voor om dit systeem te veranderen.
  De aanvang zou kunnen zijn, een neutrale klachtencommissie.
  Het beste is gewoon om deze agenten geen gelegenheid te bieden.
  Een voordeel is dat de meesten, zeker op het platteland, ons niet kunnen verstaan of aanspreken.
  Dus mijn advies is rustig en (glim)lachen blijven.

  Joep vanuit Bueng Kan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website