De National Anti-Corruption Commission (NACC) gaat premier Yingluck de duimschroeven aandraaien. Het eerder aangekondigde onderzoek door een sub-panel naar haar rol als voorzitter van het National Rice Policy Committeee (NRPC) vervalt. In plaats daarvan komt vermoedelijk een afzettingsprocedure die binnen een maand kan worden afgerond.

Vandaag vergadert de NACC over haar gewijzigde aanpak, die tot een aanzienlijke versnelling leidt. Het subpanel zou zeker twee maanden nodig hebben, de snellere afzettingsprocedure wordt door de commissarissen zelf gedaan. Bekeken wordt of Yingluck, die zelden de vergaderingen van de NRPC bijwoonde, nalatig is geweest.

Het draait allemaal om een corruptiezaak, waarbij een particuliere rijstdeal werd gecamoufleerd als G-to-G deal (government to government). Het sub-panel besloot eerder daarvoor 15 personen, waaronder twee voormalige bewindslieden, te gaan vervolgen. Het sub-panel is niet over één nacht ijs gegaan, want het onderzoek nam een jaar in beslag.

Verkiezingen

Ook vandaag wordt vergaderd over een ander heet hangijzer: uitstel van de verkiezingen. Het Constitutionele Hof vonniste eerder dat uitstel mogelijk is en gaf de premier en de Kiesraad de opdracht over een mogelijk nieuwe datum te overleggen. Dat staat vandaag te gebeuren. Maar Bangkok Post denkt te weten dat enkele ‘key figures’ in het kabinet de verkiezingen op zondag willen doordrukken.

De regering heeft de Raad van State over uitstel geconsulteerd. Volgens de raad zijn er geen mazen in de wet die het voor de regering mogelijk maken door te gaan en de verkiezingen uit te stellen. [?] De Kiesraad dringt aan op uitstel met vier tot vijf maanden. Net als afgelopen zondag zijn verstoringen te verwachten. Minister Surapong Tovichakchaikul is tegen uitstel. Hij wijst erop dat de voorverkiezingen zondag in 66 provincies probleemloos verliepen.

Eén ding is zeker: de verkiezingen leveren zondag geen werkend parlement op, want in 28 kiesdistricten ontbreekt een districtskandidaat. Als gevolg daarvan blijven 28 zetels leeg. De wet eist dat tenminste 475 van de 500 zetels in het Huis van Afgevaardigden bezet zijn alvorens het parlement aan het werk mag gaan. Zonder werkend parlement, kan er ook geen nieuwe regering worden gevormd.

(Bron: Bangkok Post, 28 januari 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website