Medics in white hazmat protective suits checking and scanning passengers in a plane for epidemic virus symptoms.

In Thailand is een vijfde geval van besmetting ontdekt. De conclusie van de autoriteiten is dat zij door de screening de zaken onder controle heeft. 

In de pers verder vooral geruststellende woorden.

Het aantal mensen dat is overleden aan het nieuwe coronavirus is opgelopen naar 41. Gisteren stond het dodental nog op 26. Alle slachtoffers zijn Chinees en op twee na komen ze uit de provincie Hubei. Daar ligt de miljoenenstad Wuhan, waar de uitbraak begon. Bij 1300 mensen is het virus vastgesteld, 400 meer dan een dag eerder.

Toch worden landen angstiger want het virus blijft zich verspreiden ondanks de maatregelen in China. De autoriteiten hebben hun quarantainepogingen uitgebreid tot 13 steden met 41 miljoen mensen. Op die plaatsen lig het openbaar vervoer stil, tempels zijn gesloten en in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, gaat op korte termijn de bouw beginnen van een noodhospitaal met 1.000 bedden dat in 10 dagen voltooid moet worden.

De Chinese regering heeft reisbureaus opgedragen de verkoop van binnen- en buitenlandse reispakketten te schorsen. Tevens gelden reisbeperkingen voor steden bij het epicentrum van de uitbraak en elders in het land. Shanghai Disneyland is voor onbeperkte tijd dichtgegaan, bioscopen hebben hun filmvoorstellingen geannuleerd.

Gisteren werd de ziekte voor het eerst in Europa vastgesteld, bij drie mensen in Frankrijk die onlangs in China waren geweest. Twee patiënten liggen geïsoleerd in het ziekenhuis in Parijs en een in Bordeaux. Een veronderstelde link met Nederland is door het RIVM ontkracht. Ook Australië en Maleisië melden de eerste corona-patiënten.

Over het nieuwe coronavirus is nog veel onbekend, bijvoorbeeld hoe gevaarlijk het precies is en hoe makkelijk het zich verspreidt van mens tot mens. Patiënten hebben koorts en zijn kortademig. Sommigen krijgen een longontsteking. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het nog geen wereldwijde bedreiging voor de gezondheid.

Geruchten over veel meer doden in Wuhan

Inmiddels verschijnen er berichten op internet dat de Chinese overheid bewust informatie achterhoud zoals eerder bij de SARS uitbraak. Het virus zou zes maanden geleden al actief zijn in de miljoenenstad en er zouden al meer dan 10.000 doden zijn. Er zouden zelfs doden op straat liggen. Bron: gellerreport.com/2020/01/coronavirus-death-toll.html/

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Coronavirus: Ontdekking vijfde geval in Thailand bewijst dat screening nut heeft”

 1. ruud zegt op

  De conclusie dat de zaak onder controle is, kun je alleen maar trekken, als je zeker weet, dat je iedere zieke in het ziekenhuis hebt liggen.
  Maar hoe zou je dat moeten weten?

 2. Marc zegt op

  In België is er ook al een slachtoffer vastgesteld

  • RonnyLatYa zegt op

   Vals alarm.

   https://www.hln.be/binnenland/zo-gaan-de-belgische-hulpdiensten-te-werk-bij-mogelijke-besmetting-met-coronavirus~a520fce1/

 3. Hansest zegt op

  Het bericht dat alles onder controle is wordt al snel gegeven om geen paniek te veroorzaken.
  Maar wat ik mijzelf afvraag; ik kijk veel naar CNN en zie daar iedereen met een mondkapje op lopen.
  Nu zijn er volgens mij vele soorten mondkapjes met vele “tegenhoud” mogelijkheden. Een virus lijkt mij als volkomen leek superklein. Welke mondkapjes zijn geschikt om zo’n corona-virus daadwerkelijk tegen te houden.
  Misschien is er iemand die daar iets zinnigs over kan vertellen zodat er mensen met die kennis geholpen kunnen worden.

 4. brabantman zegt op

  Geloof alleen wat u met eigen ogen ziet. Gezien de huichelachtige ervaring met Sars en kort geleden de varkenspest ,kun je beslist de Chinese overheid nooit vertrouwen.

 5. jan zegt op

  Weet iemand hoe de situatie is in Cambodja, daar komen toch ook veel mensen uit China zeker aan de kust.

 6. Tino Kuis zegt op

  Een paar aanvullingen hoewel nog veel onzeker is. De meeste mensen die overlijden aan dit nieuwe virus kampten al met een zwakke gezondheid: oud, met chronische aandoeningen als hartzwakte, suikerziekte en hoge bloeddruk, te vergelijken met de paar duizend mensen die jaarlijks in Nederland overlijden aan het gewone influenzavirus. Verder is het waarschijnlijk zo dat veel mensen besmet zijn met dit nieuwe virus, het ook verspreiden maar er niet erg ziek van worden en bijvoorbeeld geen koorts krijgen. Een mondkapje beschermd nauwelijks tegen het oplopen van het virus maar zorgt er wel voor dat besmette mensen het minder verspreiden.

 7. TJ Chiang Mai zegt op

  ”Patiënten hebben koorts en zijn kortademig”

  Het ligt er maar net aan welk nieuwskanaal je gelooft.
  NIET alle dragers van het virus hebben koorts (!), aldus sommige nieuwsbronnen.
  Het is vooral overdadig hoesten, daar zijn alle nieuwsbronnen het wel over eens (alhoewel er mogelijk dragers van het virus zijn die totaal geen symptomen vertonen; komt ook voor bij andere virussen).
  De incubatietijd kan oplopen tot 2 weken; dan begint het hoesten pas wat uiteindelijk zou uitmonden in een longontsteking.

 8. TJ Chiang Mai zegt op

  ”Wat vinden ALLE overheden gevaarlijker dan een uitbraak van een dodelijk virus”?
  ALGEHELE PANIEK ONDER DE BEVOLKING, wat zou leiden tot hamsteren (met als gevolg een tekort aan levensmiddelen op korte termijn), irrationeel gedrag van burgers, economische neergang (bij de SARS-uitbraak daalde de aandelenkoersen met meer dan 10%), etc.

 9. TJ Chiang Mai zegt op

  Een geluk bij een ongeluk.
  Ondanks alles wat je zou kunnen aanmerken op de kapitalistische dictatuur in China, moeten we toch maar dankbaar zijn dat alleen zo’n machtstructuur zo’n groot land in bedwang kan houden en dus complete steden (met wel 8 miljoen inwoners) kan afsluiten: niemand erin en niemand eruit. Zou het de Nederlandse overheid lukken om heel Amsterdam af te sluiten? Wellicht iets om over na te denken …

 10. Johannes zegt op

  De sinds kort verplichte vingerafdruk op BKK airport lijkt mij ook geen bijdrage aan het voorkomen en verspreiden van ziektes.
  Op zijn minst had men er een doos dettol doekjes bij kunnen leggen, maar dit advies van mij aan de immigratie ambtenaar werd uiteraard niet begrepen. In Cambodja Siem Riep geen vingerafdrukken meer, misschien zijn die iets slimmer dan de Thai?
  Deurknoppen en handen geven, neuspeuteren en ogen wrijven is de grootste boosdoener bij een (griep) epidemie, maar naar ik heb begrepen is deze corona uitbraak ”airborne” de gangbare goedkope neuskapjes lijken mij dan ook niet afdoende.
  Het afsluiten van de steden zal de snelheid van de uitbraak vertragen, maar de geïnfecteerde mensen die reeds het land hebben verlaten zullen het langzaam verder verspreiden.
  Het zal allemaal wel weer doodbloeden net als vorige uitbraken.
  Dit is de prijs voor overbevolking en internationaal vliegverkeer, Helaas op de fiets naar Thailand zie ik nog niet zitten.

 11. Hans Bos zegt op

  Thai people have been warned to be on high alert for the Wuhan coronavirus, as there was no perfect screening procedure to detect infected people as of now, Prof Teerawat Hemachuta, the head of Health Science Center of Emerging Diseases at Chulalongkorn Hospital, said on Friday.

  “Patient screening presently is at the highest monitoring level” he said. “However, if people are infected by the virus, it will take a few days before they show symptoms such as fever. An infected person can pass screening if they are in the undetected period of the disease.”

  De Chinese dame die bevestigde Corona heeft en in Bangkok Hospital verblijft, kwam op 19 januari Thailand binnen. Pas op 23 januari meldde ze zich met koorts bij het ziekenhuis. Met hoeveel mensen heeft ze in de tussentijd contact gehad? In Hua Hin staat iedereen op scherp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website