(2p2play / Shutterstock.com)

In Bangkok Post staat te lezen dat er een uittocht gaande is vanuit Bangkok naar de provincies en met name de Isaan. Die is begonnen nadat er zondag een gedeeltelijke lockdown in Bangkok is aangekondigd.  

Veel Thai verlaten de hoofdstad nu ze geen werk en dus geen inkomsten meer hebben en gaan terug naar hun geboortedorp. Daarmee gebeurt exact wat voorkomen had moeten worden. Immers het coronavirus zal worden meegebracht naar de Isaan.

Wie de beelden ziet van de busterminals zoals Mor Chit, zal zich verbazen over grote groepen Thai die zonder afstand te houden op elkaar gepakt staan. Een ideale besmettingshaard. Het dilemma is natuurlijk dat veel Thai wel naar huis moeten omdat ze hun kamer in Bangkok niet meer kunnen betalen, nu ze geen werk meer hebben.

Volgens Bangkok Post wordt er volop gespeculeerd over een totale lockdown in Bangkok. Vice-premier Wissanu zei zaterdag dat de regering diverse maatregelen overweegt om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

40 reacties op “Coronacrisis: Duizenden Thai verlaten Bangkok richting de Isaan”

 1. Christiaan zegt op

  Dat wat men had willen en moeten voorkomen, is gebeurd. Het zal zeker voor een grotere verspreiding van het Covid-19 virus gaan zorgen.
  Jammer, dat de regering niet beter heeft nagedacht. Met enige financiële steun, zou die massale uittocht wellicht zijn voorkomen.

 2. JM zegt op

  En wat met Pattaya en Phuket?
  Alle bars zou men moeten sluiten en al de toeristen naar huis sturen!

  • rene zegt op

   zijn al enkele dagen dicht en duurt 2 weken, strand is nog open, restaurants wordt bij ingang temperatuur gemeten

   • l.lagemaat zegt op

    Stranden zijn sinds vandaag (24 mrt.) gesloten.

  • ton zegt op

   Alle bars, dicos en massagesalons in Phuket zijn al enkele dagen gesloten. Restaurants zijn alleen open om eten af te halen. Prijzen van Hotel kamers dalen snel.

 3. Erik zegt op

  Zeg nu zelf..?!

  Wat is het alternatief voor deze mensen..?

 4. Maarten Vasbinder zegt op

  Dat doen ze toch weer prima. Die maatregelen hoeven ze niet meer te nemen. Ze hebben, zoals het een goede junta betaamt, het probleem verplaatst naar de armste gebieden van het land. Militair onbenul.

  • Ja, en op het platteland wonen vooral veel kwetsbare ouderen. Songkran werd verplaatst om dat men bang was dat veel Thai naar de provincie zouden reizen. Nu gebeurt exact hetzelfde. Niet erg doordacht dus.

   • klaas zegt op

    Misschien wel doordacht. Eerst de bussen met illegale werkers uit Zuid Korea richting Isaan sturen en nu dit. Ben misschien iets te cynisch geworden intussen?

  • Mark zegt op

   … en de eerste pakketten steunmaatregelen voor de grote ondernemingen zijn al uitgevaardigd. De steenrijke Thaise families aandeelhouders dreigden iets minder rijk te worden na de beursdalingen.

   De levensvatbare bedrijven gericht steunen is een wijze voorzienige maatregel. De massa gewone mensen in de steek laten is dat allerminst.

   Een kleine rijstboer verwoorde het als volgt: Deze regering laat ons de keuze tussen sterven van de honger of van Coronna.

  • Rob zegt op

   Dit bewijst maar weer hoe incompetent deze leiders zijn, niet dat in Nederland alles vlekkeloos verloopt, maar toch wel 1000 keer beter dan in Thailand.

   • chris zegt op

    Ja, en dat zou je toch niet verwachten van een regering die voor een groot deel uit oud-militairen bestaat. Die zijn toch getraind om oorlog te voeren en winnende strategieen uit te zetten.

 5. RuudB zegt op

  Afgelopen winter in Thailand geweest en blij weer terug te zijn. Mijn vrouw helemaal, zo bang als ze is wegens zoveel domme maatregelen van de Thaise regering. Men loopt er rond met veel te duur aangeschafte/opgelichte mondmasker, terwijl iedereen iedereen aanraakt, men dicht tegen elkaar aanstaat, en op de markt, in foodcourts, bts-stations hutje mutje staat.
  Het aankondigen van de overweging tot een lock down is enorm ergerlijk. Natuurlijk gaat iedereen op de loop. Het werk stopt, dus geen loon. Geen loon, dus geen geld. Geen geld, dus geen voedsel. In eigen dorp bij familie is altijd wel wat voedsel en wordt er gedeeld. Dus waar kun je beter zijn dan in bedompte te duur gehuurde woonhokken.
  Het hele weekend al is het overbevolkt op de bus-regiostations. Dit gaat voor het platteland van Thailand een enorme ramp worden. Dit virus vermenigvuldigt zich bij mensen als graankorrels op een schaakbord.

  Ik heb jaren in de Nederlandse gezondheidszorg gewerkt en heb er anno 2020 alle vertrouwen in dat deze sector opgewassen tegen alle uitdagingen. Maar dat heb ik zeker niet in de Thaise gezondheidszorgsystemen. Willekeur en drang naar financiële gewin prevaleren nog immer. Als je ziet welke opofferingen gebracht moeten worden, heb ik er wat Thailand betreft een hard hoofd in. Niet zo zeer de professionaliteit en de kwaliteit van zorg door artsen en verpleging. Wel het totale gebrek aan organisatietalent, afstemming, coördinatie, en het niet in staat zijn voortschrijdend inzicht te ontwikkelen.

  • Eisinga Jan zegt op

   Arm Isaan de dorpen worden de dupe. Van het wanbeleid van de regering. Niet iets oplossen alleen een zondebok zoeken. Mijnarme familie en vrienden in Selaphum

  • Yan zegt op

   Een Thai denkt niet…dat wordt ook niet aangeleerd op school, integendeel. Het is vanaf het begin een kwestie van aanwezig zijn en gehoorzamen, zeker niet nadenken, geen vragen stellen. Elk jaar gaan ze op school een jaartje hoger en of ze nu op 18-jarige leeftijd al dan niet hun naam kunnen schrijven, het zal het Thaise onderwijssysteem worst wezen…Zolang de schooldirecteurs er hun gewin kunnen bij halen en hun postjes kunnen kopen, en de postjes aan hun favorieten kunnen verkopen blijft alles zoals het is. Dan komt er nog een regering van eenzelfde kaliber bij met dezelfde geplogenheden waarbij bv. de minister van Volksgezondheid een bouwondernemer is die ook weer zijn postje gekocht heeft. En zo zouden we het hele rijtje kunnen af gaan. Komt daar nog bij dat een Thai niet nadenkt…elke dag in het nieuws zien we dat er een of andere malloot om de minste reden gewoon een ander neer knalt omdat hij zijn ongelijk niet wil inzien….Covid-19 zal hier ook weer een afspiegeling worden van een slecht geregisseerde tekenfilm….helaas.

   • TheoB zegt op

    Yan,
    Een Thai denkt echt wel (er het zijne van).
    Maar wat ‘ze’ in hun jeugd en op school geleerd hebben is: mond houden, want er wordt toch niet naar je geluisterd en doen of je gehoorzaam bent, want anders zijn de rapen gaar.
    Ten aanzien van de overheid geldt hetzelfde. Kijk maar naar de gebeurtenissen van vóór en ná de laatste verkiezingen.
    Zodra ‘ze’ de kans krijgen tellen ‘ze’ hun knopen en trekken ‘ze’ hun eigen plan. Dat zien we nu.

    Dat een conflict escaleert tot dodelijk geweld komt door het niet uitspreken – dus weer mond houden – van frustraties, dan wel niet gehoord worden – dus weer wordt er niet geluisterd – door de ander/de baas. Tot de bom barst.

   • Erik zegt op

    In Nederland en Europa is het niet anders alleen daar gaat het om postjes in de kamer of het parlement.

 6. Heidelande zegt op

  Een exodus viel te verwachten.Wat moet je als meestal jongevrouw of -man in BKK of Pattaya of een andere toeristenstad zoeken als je bron van inkomsten daar opdroogt en het leven daar beslist duurder is dan in Isaan of Cambodja of Laos of Myanmar? Intussen valt niet uit te sluiten dat het virus naar de ‘buitengewesten’ zal overwaaien. Het zou een ramp, een absolute ramp kunnen worden vanwege toch wel gebrekkige gezondheidszorg aldaar. Laten we bidden en smeken dat het niet zo’n vaart zal lopen maar je kan je hart vasthouden.

 7. Hans Struijlaart zegt op

  Dit is geen lock-down. Lock-down betekent dat niemand de area mag verlaten en niemand naar binnen kan. Dit lijkt meer op een emigratiegolf om het virus nog sneller te gaan verspreiden in Thailand. Je kan het de Thaise bevolking niet kwalijk nemen dat ze Bangkok ontvluchten. Ik hoop dat ze in de provincies dan maar een lock down gaan instellen of een verlichte quarantaine instellen van 14 dagen. Buriram is daar al mee bezig. Vraag me af hoe ernstig het probleem gaat worden in Thailand. Hoop dat het mee gaat vallen uiteindelijk.

 8. Wayan zegt op

  Mo Chit altijd druk
  Dit weekend, was het aantal mensen dat uit Bangkok reisde ongeveer 10% hoger dan normaal. Vergeet niet dat ongeveer 90% van degenen die Bangkok verlieten, migrerende werknemers uit buurlanden waren die zich naar de grenscontroleposten haastten voordat ze werden gesloten , en vele posten zijn reeds gesloten
  Wordt druk bij de friendship brug

  • theoS zegt op

   Grensposten zijn alweer geopend om migratie arbeiders, die Thailand willen verlaten, te laten passeren. Men is of was bang voor opstanden. Zoveel voor een lockdown.

 9. Johnny BG zegt op

  Ik geloof niet zo in complotdenken, maar ik kan er wel eentje verzinnen in het kader van het terugdringen van toekomstige kosten.
  De tijd zal het leren welke gevolgen de minimale maatregelen en ondersteuningsplannen zullen hebben.

  “Thailand is aging rapidly, and the proportion of working-age people is shrinking. The poverty rate is higher among people over 60.
  Thailand’s population has peaked and will begin to decrease in 2030
  The proportion of people over 60 will increase dramatically over the next 50 years, from 15% in 2010 to 35% in 2060.
  The proportion of working-age people (age 15-59) will shrink, from around 54% in 2020 to 46% in 2050
  The poverty rate is higher among the elderly compared to the poverty rate in the total population– in 2010, 10.9 % of people over 60 were poor, while only 7.7% of the total population were poor
  Voor de bronliefhebbers het hele stuk op de website https://is.gd/nD27Fa

 10. Joop zegt op

  Wat een rot nieuws!
  Kunnen of willen ze mensen niet ondersteunen?

  • Johnny BG zegt op

   Naar mijn mening willen niet.
   De politieke tegenstanders zouden er goed aan doen om hun stem te laten horen via de moderne social media mogelijkheden en tevens financiele of hulpsteun moeten geven. Ik heb dat nog niet meegekregen en het zal ook niet snel zal gebeuren wat gelijk de echte agenda laat zien.

   Mike Bloomberg geloofde ook in zijn kunnen en investeerde 100 miljoen dollar om vervolgens af te moeten haken maar wel een punt gemaakt te hebben.
   Wil je relevant zijn dan zal je moeten investeren en hoe meer uit het eigen hart/vermogen hoe groter het respect.
   Kosten voor de baten heet dat en daarnaast een beetje meer verdiepen in de kracht van internet cq social media.
   Niemand gunt een ander een slecht leven en het is de weg om naar wederzijds begrip te zoeken…..is mijn nederige mening.

 11. Rocky zegt op

  Snappen jullie het nou echt niet, dit is de bedoeling, de uitbraak volgt vanzelf, in het armste gebied, alles geconcentreerd bij elkaar. Bangkok wordt daarmee gered..en wat er in Isaan gebeurd valt te raden.
  Ik zit zelf id gezondheidzorg vd overheid en weet als geen ander wat er speelt hierin ons mooi Thailand.
  Ik kan zelf al geen kant meer op want alles wordt van hogerhand bepaald en geregeld. Wens u en de uwen alle goeds en sterkte toe, chokdee.

 12. John zegt op

  pattaya, koh samui, krabi en phuket hebben ondertussen al alle bars gesloten.

 13. Chander zegt op

  Ik heb begrepen dat ruim 200 vrijwilligers zijn ingezet om de bussen naar Isaan te desinfecteren en andere beschermende maatregelen te treffen.

 14. teun zegt op

  Speciaal voor Lungaddie.

  De Junta en meer in het bijzonder de minister van Volksgezondheid leveren een top-prestatie. Alles lijkt inderdaad “onder controle”. Ik zat er met mijn eerdere kritiek echt helemaal naast……… Bangkok vrijmaken en vooral zoveel mogelijk mensen het platteland op jagen. Goeie strategie.

 15. Lung addie zegt op

  Beste MR Teun,
  ik voel me heel geeerd dat U zich speciaal tot mij richt. Ik weet niet in hoeverre U met Thailand verbonden bent en dat interesseert me tenslotte niet. Mogelijk moet je eerst eens dieper ingaan op wat momenteel in Thailand aan de gang is. Bangkok ‘vrijmaken” volgens Uw grote kennis. Daar is totaal niets van aan. De uittocht uit Bangkok is totaal niet gedwongen, door niemand, ook niet door de Junta.
  Het is een jaarlijkse traditie dat mensen, welke werkzaam zijn in Bangkok, Pattaya… zowel mensen uit Isaan als mensen uit de buurlanden….. met Song Khran huiswaarts gaan. Dit is trouwens de enige periode wat zij huiswaarts kunnen na een jaar hun ouders, kinderen…. gezien te hebben. Nu, vanwege het Coranavirus en de sluiting van vele werkgelegenheden zit voor deze mensen niets anders op dan vervroegd huiswaarts te keren. Een sociaal vangnet als, technische werkloosheid, zoals wij in Europa kennen, bestaat niet in Thailand en heeft er ook nooit bestaan, niet voor of niet na de Junta. Welke keuze hebben die mensen dan? Vertrekken of verhongeren? In Isaan hebben ze de mogelijk om in familieverband te ‘overleven’…. in Bangkok hebben ze dat niet. Geen salaris staat gelijk met geen huur te kunnen betalen of eten te kopen. Mogelijk is het aan U om dit van vandaag op morgen op te lossen en een sociaal systeem op te richten wat dit wel mogelijk maakt. Ik wens je heel veel geluk en hoop van harte dat je slaagt.

 16. Peter zegt op

  Schuif aub niet alles af op de Thaise regering, in deze tijden heeft iedereen het moeilijk en er moeten beslissingen genomen worden voor een heel land met zoveel inwoners.
  Ook dit zijn maar mensen en doen echt wel wat ze kunnen, zonder slechte bijbedoelingen, wat ik hierboven lees dat een Thai niet denkt is ook een deel van het probleem of je het nu graag hoort of niet. Ik weet van mensen in de zorg sector in Thailand die zich ernstige zorgen maken over het gedrag van vele Thaise mensen we doen wat we willen en de regering hoeft ons niks te vetellen. Kijk als jullie eens allemaal beginnen met belastingen te betalen zal er ook veel meer kunnen gedaan worden, maar waar moet het geld nu dan vandaan komen, maar ook dat vraagt een Thai zich niet af, altijd maar de vinger naar de regering. Iedereen weet al weken wat er speelt in de wereld wat betreft het Coronavirus, de meeste Thai gaan slapen met hun gsm en tablets om maar niks te missen van Facebook, dus ze waren zeker op de hoogte van alle maatregelen die werden genomen in de rest van de wereld, maar de mentaliteit is “ver van mijn bed” wel nu staat het naast u bed. Wordt wakker Thailand anders gaan jullie droevige tijden tegemoet verspreid over heel het land. In Europa wordt gezegd “Blijf in uw kot”. good luck to all. Sterkte gewenst voor iedereen.

  • loeng Johnny zegt op

   Prachtig geschreven Peter! Nagels met koppen!

   De Thaise mentaliteit hoort te veranderen, maar dat zal nog heel lang duren, want iemand zou het voortouw in handen dienen te nemen. Misschien dat het COVID19 virus hierbij zal helpen, na wie weet duizenden doden! Want dan gaan er misschien ogen geopend worden! Eerder niet vrees ik!

 17. John zegt op

  Een dag of 10 geleden baalde ik nog dat ik niet naar Thailand kon reizen en wou hier eigenlijk wel snel weg. Maar na he lezen van dergelijke berichten kan ik er nu alleen maar blij om zijn dat ik hier nog ben.

  • Eddy uit Oostende zegt op

   Ik had dezelfde reactie.Ging normaal vertrekken op 27.04 en terugkomen op 28.05.20.Heb een mail gestuurd naar Thai Airways met de vraag om de reis uit te stellen.Heb nog geen duidelijk antwoord gehad want ze sturen alleen automatisch antwoord.Only Boudha knows?

   • Wim zegt op

    Zie info in de Thai Airways app,bij ticket procedure vanwege covid,als je voor 11 maart hebt geboekt kun je kosteloos omboeken,neem telefonisch contact op met Thai in Brussel, wel moeilijk bereikbaar, veel geduld nodig.

 18. Mark zegt op

  Twee dagen geleden lazen we op dit blog: “De Thaise regering vraagt de bevolking thuis te blijven om zo te helpen verdere verspreiding van het coronavirus te verminderen. Vooral degene die in Bangkok en aangrenzende provincies wonen, kunnen beter niet naar buiten gaan.”

  Vandaag zien we de uittocht.

  Wie beweerde dat Thai niet zelf kunnen nadenken en altijd volgzaam gedwee doen wat de leider zegt?

  Een indicatie voor het vertrouwen van de bevolking in ‘s lands leiders?

 19. Peter zegt op

  De ramp die gaat komen wordt desastreus. Dat is voorspelbaar want in Thailand ontbreekt het vermogen om problemen aan te pakken en op te lossen. Iedereen met wat gezond verstand kan de oorzaken daarvan opnoemen. Maar doe dat niet luid en duidelijk gezien de repercussies die kunnen volgen. Het ontstellende gebrek aan leiderschap en de fixatie op het eigenbelang gecombineerd met de inertheid van het volk staan de ontwikkeling van het land in de weg. Dit is geen kwestie van een natuurlijk proces dat tijd nodig heeft. Het is het gevolg van de macht die in de handen is van instituties die niet bereid zijn te veranderen.

 20. chris zegt op

  Vindt niemand het raar dat er met 700 besmettingen in Thailand slechts 2 doden te betreuren zijn?
  Al die buitenlandse werknemers uit Laos en Cambodja kunnen toch beter hier blijven. (wink)

 21. chris zegt op

  ik begreep dat een groot deel van de reizigers uit laos en Cambodja afkomstig zijn.
  Die grenzen zijn gisteren tijdleijk open gegaan om hen de gelegenheid te geven hun vaderland in te komen.
  Die renzen gaan ongewtijfeld vandaag of morgen weer dicht.
  De regering komt vandaag waarschijnlijk met een lock down en dan zijn we de buitenlanders kwijt en iedere Isaner die nu thuis is kan de deur niet meer uit.
  Er zijn nu twee ‘grote’ problemen:
  1. de Thais houden zich bij voorkeur niet aan de regels en die worden ook niet streng gehandhaafd of met geld afgekocht. De lockdown is dus eigenlijk voor de grote steden waar in de praktijk die situatie al voor 90% benaderd werd;
  2. de monnikken: wie gaat hen te eten geven als niemand de straat op mag? het leger?

 22. pw zegt op

  Eén monnik doet de boodschappen (van ingezameld geld).
  De andere monniken gaan koken.

  ‘Te eten geven…!?!’. Doe me een lol, niks mis met de handjes toch?

 23. Chander zegt op

  Vanaf 26 maart tot 30 april gaat heel Isaan op slot.
  De persvrijheid en social media worden aan banden gelegd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website