De bewering dat het Constitutionele Hof premier Yingluck en haar kabinet oneerlijk behandelt, kan moeilijk worden volgehouden nu het Hof Yingluck twee weken extra de tijd geeft om haar verdediging in de zaak Thawil voor te bereiden.

Dit zegt Paiboon Nititawan, een van de senatoren die de zaak middels een petitie aan het Hof aanhangig heeft gemaakt. Maar het Hof heeft het verzoek van Yingluck om drie getuigen in te brengen, afgewezen. Ze worden niet door het Hof gehoord, maar mogen wel een schriftelijk verweer indienen. Yingluck en de senatoren moeten op 6 mei voor het Hof verschijnen.

Volgens Paiboon is het zonneklaar dat de controversiële overplaatsing van Thawil, waar het in deze zaak om draait, een kabinetsbesluit was. Dat is op 6 september genomen. Wanneer het Hof die overplaatsing in navolging van de bestuursrechter in strijd met de wet acht, betekent dit dat het hele kabinet het veld moet ruimen en niet alleen premier Yingluck.

Volgens de senatoren had de overplaatsing van Thawil, destijds secretaris-generaal van de National Security Council, tot doel Yingluck’s zwager indirect aan de functie van korpschef van de landelijke politie te helpen. Daarmee heeft Yingluk de grondwet overtreden. Thawil was door de regering Abhisit op de post van secretaris-generaal gezet.

Senator Somchai Sawaengkarn, een van de mede-ondertekenaars van de petitie aan het Hof, maakt zich geen zorgen over de hoorzitting van 6 mei. Het bewijs tegen de premier is sterk en duidelijk. Er is werkelijk niets dat de door Yingluck te hulp geroepen getuigen kunnen zeggen om de zaak de andere kant te laten opgaan.

Of Yingluck zelf op 6 mei komt, moet het juridisch team nog met haar bespreken. Tot nu toe heeft Yingluck gezegd zich geen zorgen over de zitting te maken. Volgens een bron bij het ministerie van Defensie praat de premier vandaag tijdens een vergadering van de Defensieraad met de militaire top over de dreigende politieke impasse, die ontstaat wanneer het kabinet valt.

Senator Khamnoon Sitthisamarn schrijft op zijn Facebook-pagina dat pro- en anti-regerings supporters op 6 mei gaan demonstreren. De roodhemden hebben eerder aangekondigd een dag voor de uitspraak van het Hof een rally te houden en de anti-regeringsbeweging heeft gezegd dit op de dag van de uitspraak zelf te doen.

(Bron: Bangkok Post, 24 april 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website