De Grote Drie hebben opvolgers nodig die loyaal aan hen zijn, om er zeker van te zijn dat de commandowisseling soepel verloopt en dat hun opvolgers geen tegen-coup plegen. Dit schrijft Wassana Nanuam in een analyse, waarmee Bangkok Post vandaag opent. 

Wassana [altijd goed geïnformeerd] doelt op de pensionering van legerbevelhebber en coupleider Prayuth Chan-ocha en de top van marine en luchtmacht op 30 september. Die vindt op een kritiek moment plaats, want volgende maand neemt een interim-kabinet de macht over. En er is nog iets om rekening mee te houden: vele officieren hopen in september promotie te krijgen en die kun je maar beter te vriend houden.

Politieke waarnemers [wie zijn dat toch, die koffiedikkijkers?] denken dat Prayuth, de voormalige minister van Defensie Prawit Wongsuwan en voormalig legerbevelhebber Anupong Paojinda de belangrijkste architecten zijn van de commandowisselingen en andere promoties.

Volgens Wassana zijn het drie handen op één buik [vrij vertaald] sinds ze aan het begin van hun militaire loopbaan bij het 21ste Infanterieregiment in Chon Buri dienden. Verder waren ze lid van de zogeheten Burapha Phayak (Tigers of the East), een naam gebruikt door huidige en voormalige soldaten van de 2de Infanteriedivisie (Queen’s Guard) in Prachin Buri.

De drie hebben ook een eind gemaakt aan de roodhemd ongeregeldheden in 2010. Prawit was toen minister van Defensie in het kabinet Abhisit (Democraten), Anupong was legerbevelhebber en Prayuth diens tweede man.

Naar verwachting schuift Prayuth op naar de post van interim-premier, maar behoudt hij wel de leiding van de NCPO (junta). Zijn opvolger als legerbevelhebber wordt naar verwachting zijn tweede man Udomdej Seetabutr; hij is ook lid van de Burapha Phayak.

Een andere kandidaat is assistent legerbevelhebber Paiboon Khumchaya, die nauwe banden heeft met de adviseur van de NCPO. En die is weer…, maar nu houd ik op, want het begint namen te regenen van mannen die allemaal banden met elkaar hebben.

Op de opvolging van de huidige opperbevelhebber der strijdkrachten generaal Tanasak Patimapragorn en die van de commandanten van marine en luchtmacht gaat Wassana pas aan het eind van haar analyse in. Ze besteedt er welgeteld één alinea aan.

(Bron: Bangkok Post, 13 augustis 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website