Overstromingen dreigen in Chiang Rai nu de Chinese Jinghong dam, bovenstrooms in de Mekong, begonnen is meer water te lozen. De bewoners van het district Chiang Saen hebben van het Marine Department het advies gekregen voorbereidingen te treffen voor een evacuatie op korte termijn.

Vrijdag bedroeg het waterpeil in de Mekong 5,5 meter, maar als gevolg van het Chinese besluit plus zware regenbuien is daar inmiddels 30 cm bijgekomen. Het 1st Regional Marine Office in Chiang Rai verwacht dat de Chinezen de wateruitstroom uit de dam nog verder zullen vergroten.

Twee dorpen in Chiang Saen zijn al onder water gelopen. In andere delen van het district sloeg de paniek toe door de berichten over de waterafvoer uit China. De dorpshoofden in het district hebben de opdracht gekregen de rivier scherp in de gaten te houden. Wanneer het waterpeil van de Mekong naar 7,3 meter stijgt, zijn overstromingen onvermijdelijk, zegt Rangsan Kwangmaungderm, senior assistent districtshoofd.

Mae Sai

In de grensplaats Mae Sai is de handel weer op gang gekomen op de grensmarkt. Donderdag viel het grensverkeer noodgedwongen stil, maar sindsdien lijkt de situatie er te verbeteren. Niettemin verwachten de bewoners er nieuwe overstromingen omdat de regen aan de Myanmarese grens er met bakken uit de hemel blijft komen.

Tyfoon Kalmaegi

De tyfoon Kalmaegi heeft in 77 dorpen in 8 provincies schade berokkend, zegt het Department of Disaster Prevention and Mitigation. Dat zijn Prachin Buri, Trat, Ranong, Bung Kan, Nan, Sa Kaeo, Chiang Rai en Kalasin. De situatie is er inmiddels weer normaal.

Elders

Lager gelegen delen van de provincie Sukothai, Phichit en Phitsanulok met in totaal 103 dorpen staan nog steeds onder water. In Sena en Pak Hai (Ayutthaya) zorgde het wassende water van de Chao Phraya voor overstromingen: 441 huizen werden getroffen.

Twintigduizend kuikens verzopen in Klong Thom (Krabi). Het water beschadigde er verder tien woningen, palm- en rubberbomen.

De waterreservoirs in de provincie Nakhon Ratchasima kregen de hoognodige aanvulling. Het Lampraloeng reservoir staat nu voor 33 procent vol, Lamtakong voor 46 procent, Lam Sae voor 63 procent en Moon Boon voor 72 procent.

(Bron: Bangkok Post, 21 september 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website