Australië vraagt om een overgangsregeling voor tweehonderd Australische echtparen die sinds vorig jaar een Thaise draagmoeder hebben ingezet om voor hen een baby ter wereld te brengen. De ouders maken zich zorgen nu commercieel draagmoederschap onder vuur is komen te liggen en vermoedens zijn gerezen over mensenhandel.

De Australische ambassadeur Jame Wise heeft het verzoek om een overgangsregeling gedaan tijdens gesprekken met de ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie en Sociale Zaken. Met het Thaise Immigration Bureau moet hij nog praten. De ambassadeur is te spreken over de respons die hij ‘very understanding’, ‘humane’ en ‘pragmatic’ noemt.

Deze week verhinderde Immigration de terugkeer van vier echtparen met hun lang gewenste baby naar de VS en Australië. Volgens Suwitpol Imjairat, hoofd van Immigration Division 2, is een Australisch homo echtpaar tegengehouden omdat het niet over alle vereistedocumenten beschikte. Het echtpaar is niet in hechtenis genomen. Een Amerikaans echtpaar dat eerder was gestopt, heeft inmiddels Thailand verlaten na overlegging van de vereiste papieren.

De 200 Australische echtparen maken zich zorgen over de toekomst van hun baby. Ze vragen zich af wat er met de kinderen gaat gebeuren. Sommige draagmoeders zouden zich kunnen laten aborteren omdat ze menen wat ze gedaan hebben, tegen de wet is.

[Dat is het nog niet. Een wet die commercieel draagmoederschap strafbaar stelt, is in voorbereiding. Alleen de arts die de IVF-behandeling heeft verricht, loopt het risico zijn vergunning te verliezen omdat hij de regelgeving van de Medical Council of Thailand heeft overtreden.]

De ouders zien zich nu ook geconfronteerd met een langduriger procedure. Voor het verkrijgen van de Australische nationaliteit is een gerechtelijk bevel nodig. Voorheen was dat snel geregeld, nu duurt het drie tot zes maanden.

Als gevolg van alle gedoe hebben enkele particuliere ziekenhuizen, die aanvankelijk prenatale zorg aan draagmoeders zouden verlenen, de vrouwen overgedragen aan staatsziekenhuizen om daar verder gevolgd te worden.

De New Life IVF kliniek, die donderdag is gesloten, was pas twee maanden in bedrijf. De kliniek had geen vergunning om IVF-behandelingen te mogen verrichten. De kliniek is niet betrokken bij de zaak van de Japanner die de vader zou zijn van vijftien baby’s.

Maandag moet de arts van een kliniek, die eerder bezoek kreeg en al deels was ontruimd, op het matje komen bij de politie. Hij wordt ervan verdacht voor de Japanner IVF-behandelingen te hebben verricht. Wanneer hij niet komt opdagen, zal de politie een arrestatiebevel voor hem aanvragen.

(Bron: Bangkok Post, 16 augustus 2014)

Vorige berichten:

Australisch echtpaar weigert Down-baby van draagmoeder
Ouders van Gammy: We wisten niet van zijn bestaan
Gammy heeft een gezond hart, zegt het ziekenhuis
Negen draagbaby’s gevonden; Japanner zou de vader zijn
Verbod op commercieel draagmoederschap in de maak
Japanse ‘vader’ vlucht; vermoedens van mensenhandel
De zaak draagmoeders: De (Japanse) vogels zijn gevlogen
Prima journalistiek over klassejustitie en draagmoederschap
Zeventien baby’s, één pappie
Interpol negeert waarschuwing voor babyhandel
Tweede IVF-kliniek gesloten

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Canberra vraagt om overgangsregeling voor 200 echtparen”

 1. Erik Sr. zegt op

  Weinig reacties, begrijp ik heel goed. Ik vind het ook moeilijk om te reageren maar doe het toch.
  Misschien komt er een discussie.
  Ik begrijp de vurige kinderwens van veel mensen maar heb veel moeite met (commercieel) draagmoederschap. Er komen veel etische vragen bij mij op.
  Vaak blijkt ook dat de draagmoeder moeite heeft met het afstaan van het kind dat zij zolang
  gedragen heeft. Er is toch een sterke emotionele band ontstaan.
  Zelf denk ik dat dit bij commercieel draagmoederschap sterker is. De motivatie is immers uit geldelijk gewin voortgekomen en niet uit emotie om een goede kennis of familie te helpen.

  Ik respecter een ieder zijn mening en ik hoop U ook de mijne, maar toch ben ik blij dat er in Thailand
  nu een serieuse discussie is. En U begrijpt dat ik blij ben dat dit draagmoederschap waarschijnlijk verboden wordt.

 2. chris zegt op

  HET probleem is dat het niet alleen om mensen gaat die een vurige kinderwens hebben maar ook om criminelen en vermoedelijke mensenhandel.
  De Japanner die Thailand ontvlucht is had het plan (volgens de Bangkok Post) om tussen de 100 en 1000 kinderen te verwekken. Dat kun je met de beste wil van de wereld geen kinderwens noemen. Wat hij met de kinderen wilde doen is onduidelijk maar de varianten lopen uiteen van verkoop van de babies aan kinderloze echtparen tot orgaanverkoop…..en erger…..
  Geen clementie met kinderloze echtparen die toch – als ze een beetje nadenken – geweten moeten hebben dat het niet 100% in de haak was wat zij deden en uitzoeken wat er precies met de babies gaat gebeuren. Elke baby die in verkeerde handen valt is er 1 te veel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website