De bedragen zijn onvergelijkbaar, maar de gedupeerden zijn dezelfde: de belastingbetaler. Die mag bloeden voor de blunder van de regering Yingluck om bij haar aantreden het rijsthypotheeksysteem van stal te halen. 

Want waartoe heeft dat geleid? Een schuld van zeker 800 miljard baht, een verlies van ’s werelds toppositie als rijstexporteur aan India en Vietnam, rijstexporteurs die het nakijken hadden omdat de regering alle rijst opkocht en suïcides van rijstboeren toen de betalingen stokten.

De huidige regering heeft nu besloten lange termijn obligaties te gaan uitgeven om de schuld van 800 miljard baht te financieren. Ze kiest een methode die ook in 1997 is gekozen toen door de financiële crisis banken dreigden om te vallen. De totale verliezen bereikten toen het gigantische bedrag van 1,4 biljoen baht. Nu 17 jaar later wordt de schuld nog steeds afgelost.

Ditzelfde scenario dreigt met het hypotheeksysteem voor rijst. Opnieuw mag de belastingbetaler jarenlang opdraaien voor de kosten. Oftewel: mag opdraaien voor de politieke blunder van de vorige regering en de Pheu Thai partij die het hypotheeksysteem omarmde.

Ik ontleen bovenstaande analyse aan het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post van donderdag. Aanleiding is het voornemen van de National Anti-Corruption Commission (NACC) om premier Yingluck nu via een andere route aansprakelijk te stellen. Yingluck was destijds voorzitter van het National Rice Policy Committee en liet ondanks talloze waarschuwingen na paal en perk te stellen aan de corruptie in het systeem en de oplopende kosten.

Het Openbaar Ministerie traineert de zaak echter en een gezamenlijk panel van OM en NACC kwam er niet uit. Dus wil de NACC nu zelf naar de afdeling Political Office Holders van het Hooggerechtshof stappen om Yingluck wegens nalatigheid te laten veroordelen.

De krant wijst er nog eens op dat centraal in de zaak Yingluck’s rol als voorzitter staat, niet de corruptie an sich. ‘Dit is geen wraakoefening of politieke vervolging, zoals sommige leden van Pheu Thai beweren en hun achterban wijsmaken. Dit is een zaak van politieke verantwoording afleggen.’

(Bron: Bangkok Post, 23 oktober 2014)

13 reacties op “Burgers zijn het kind van de rekening”

 1. Bacchus zegt op

  Helaas lezen weinig Thai de krant en zullen dus volgzaam afgaan op geluiden uit de Pheu Thai beweging, dus wraakoefening en/of politieke vervolging.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Bacchus Je doelt waarschijnlijk op elitekranten als Bangkok Post, The Nation en Matichon want kranten als Thai Rath en Daily News zie ik overal rondslingeren en gelezen worden. Bangkok Post kan becommentariëren wat ze wil. De autoriteiten hoeven er niet wakker van te liggen.

 2. teun zegt op

  Tja, dat krijg je als een regering in de rijsthandel gaat!! Niet alleen geen verstand van politiek, maar ook niet van rijsthandel.

  Nog even wachten op de gevolgen van een ander lokkertje destijds: belastingvrij nieuwe auto kopen…… Daar zit ook nog veel potentiele pijn.

 3. Monte zegt op

  IDe vorige regering kwam tenminste nog op voor de arme bevolking.deze regering pakt ff 45% van hun inkomen af. En van de elite nemen ze niks af. Tevens voeren ze onroerendgoed belasting in. Wat voor de elite peanuts is maar voor de meeste arme boeren weer extra inkomens verlies. De vorige regering deed vele dingen goed.Ze waren goed op weg, om het bij de elite weg te halen. Jammer dat men de kans niet kreeg. Deze regering neemt bijna alles over van de vorige regering. Maar hebben geen verstand van innovatie en infrastructuur. Het land leunt nog steeds op buitenlandse bedrijven en ze kopieren alles.Gelukkig voor Thailand dat bedrijven hier investeren.Maar de schulden van de huishoudens lopen zo sterk op.Daardoor zal het land binnen een aantal jaren in recessie belanden.Want de concurrentie van omliggende landen neemt zeer sterk toe

 4. Bacchus zegt op

  Je hebt gelijk.Dick! Ondanks dat ik in een schoonfamilie verkeer van redelijk goed opgeleide mensen met leidinggevende functies in onderwijs en financiele sectoren, zie ik dat de Bangkok Post hier weinig gelezen wordt. Volgens mij hebben de Thai weinig interesse in ECHT nieuws. Moord en doodslag doet het goed en daarnaast worden de pagina’s, te vergelijken met de Nederlandse Prive, uitgeplozen. Situatie in het Midden Oosten, Afganistan, schietpartij in Canada, allemaal ver van mijn bed show. Het wereldje van de gemiddelde Thai is klein, laat staan van de amper geschoolde Thai! Ze vinden mij ook maar een rare kerel, omdat ik dagelijks een kleine tiental kranten verorber op mijn nuchtere maag. Volgens mij is in Thailand nieuws geen nieuws als het je niet direct raakt.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Bacchus, je hebt volkomen gelijk. In zoverre dat het zeer grote arme deel van de bevolking geen geld hééft om dat aan een krant uit te geven. Het nieuws krijgt men toch via de TV en waarom zou je dan geld uitgeven aan een stuk papier. Maar dat betekent niet dat men niet geïnteresseerd is in het lezen van een krant. Geld kan je maar een keer uitgeven en dan is de keuze snel gemaakt als je monden moet voeden. Bovendien beheerst een zeer groot deel van de bevolking niet of onvoldoende de Engelse taal waardoor de Bangkok Post geen nieuwsbron voor hen is, dit nog los van het feit dat de Bangkok Post aanzienlijk duurder is dan in een Thaise taal uitgegeven krant.

   Waar het op neer komt is dat de meeste Thai bij de dag leeft. Men beseft niet dat als een regering met geld strooit het toch een keer terug betaald moet worden. Dat is in Nederland zo, in Thailand en de rest van de wereld (met uitzondering van de Arabische oliestaatjes natuurlijk). Men beseft niet dat in landen waar veel corruptie is (zoals Thailand), “politici” hun macht trachten te bereiken en te consolideren door het strooien van financiële cadeautjes en dat die cadeautjes altijd een sigaar uit eigen doos is. Terecht moeten dergelijke “politici” verantwoording afleggen.

 5. willem scheveningen. zegt op

  Beste Dick;
  Mij is de laatste tijd al vaker opgevallen dat”De beste krant van t land Bangkok Post”bepaalde dingen eenzijdig belicht! Ik ben het dan ook geheel eens met Monte”s reactie omdat Yingluck erg betrokken was met de armoede op het platte land zoals Taksin dat voorheen deed. Zoals altijd is het makkelijk om na te trappen,maar zoals het nu gaat zal Thailand waarschijnlijk in een nog grotere”dip”belanden en dan hebben we het nog niet eens over het teruglopende toerisme.
  Gr:Willem…

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ willem scheveningen Ik adviseer u de biografie ‘Thaksin’ van Pasuk Phongpaichit en Chris Baker te lezen, dan krijgt u een wat evenwichtiger beeld van het beleid van Thaksin. Verder: de kern van het commentaar van Bangkok Post is: Yingluck dient verantwoording af te leggen. Dat is vrij normaal in de politiek. Denk bijvoorbeeld aan de paspoortaffaire in Nederland.

 6. chris zegt op

  Ik ben een groot voorstander van principes als ‘ de vervuiler betaalt, degene die nalatig is betaalt de schade”. Ik heb er dan ook geen enkele moeite mee dat mevrouw Yingluck wordt vervolgd voor nalatigheid, naast de politieke consequenties van haar regering. Zoals men dat ook zou moeten doen met de bezetters van de vliegvelden een aantal jaren geleden, het in de hens teken van winkelcentra en het bezetten van belangrijke kruispunten in Bangkok.
  Nog sterker: als mevrouw Yingluck schuldig wordt gevonden moet zij die 800 miljoen Baht terugbetalen aan de staat, niet de belastingbetaler. Als mijn hond een ongeluk veroorzaakt door plotseling de soi over te steken maar daarbij zelf om het leven komt zeg ik toch ook niet dat ik de schade niet betaal omdat ik door de dood van mijn hond al genoeg geleden heb?

  • David H. zegt op

   Ik zou wel eens willen weten wat de uiteindelijke geldelijk schade was die Thailand geleden heeft door die als gelijke zaak aangebrachte luchthaven bezetting…? Uitgebreid tot de schade geleden door derden .want luchthaven slots zijn nu niet bepaald goedkope dingetjes voor niet gebruik …?

   En wanneer ooit de verantwoordelijken daarvoor voor de rechter komen ? Aangezien dat dat toch ettelijke jaren voor de zaak Yingluk was ……, of wordt er met 2 maten en gewicht gemeten….. kan niet hé .. nooit in Thailand en vooral nu niet ….

   Waarom toch komt mij regelmatig dat gezegde in herinnering ; ” wiens brood men eet wiens woord men spreekt ” ?

   • chris zegt op

    http://www.voanews.com/content/a-13-2009-01-12-voa11-68822187/413588.html

    De Centrale Bank van Thailand schatte de schade een jaar na de bezetting van de vliegvelden op ongeveer 8,5 miljard US Dollar, zo’n slordige 250 miljard Baht. Alleen Thai airways al schatte de schade op 500 miljoen Baht per dag.

    De organisatoren van deze bezetting, van de geelhemden, zijn na de coup van 22 mei 2014 in staat van beschuldiging gesteld. Het woord is nu aan de rechtbank.

    • Tino Kuis zegt op

     Welnee, beste Chris, de leiders van de geelhemden, waaronder Chamlong en Sondhi, en anderen werden al in en voor april 2013 in staat van beschuldiging gesteld voor de bezetting van de vliegvelden. Het heeft niets met de coup te maken, OK? Zie de link:

     http://www.nationmultimedia.com/politics/Another-pair-of-yellow-shirts-indicted-over-2008-s-30204907.html

 7. Bacchus zegt op

  Moderator: Wilt u zich tot Thailand beperken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website