‘Als de regering serieus overweegt de wet op buitenlandse bedrijven te wijzigen om buitenlands eigendom te beperken, dan breekt de hel los bij zowel huidige investeerders als degenen die overwegen in het land te investeren. Dat heeft ernstige gevolgen voor het investeringsklimaat en de economie in het algemeen.’

Nou, daar is geen woord Spaans bij wat David Lyman, voormalig voorzitter en oprichter van de Joint Foreign Chambers of Commerce, zegt over het voorstel van het Business Development Department van het ministerie van Handel. De dienst bedrijfsontwikkeling wil de mazen in de Foreign Business Act dichten.

Weliswaar moet een bedrijf voor meer dan 50 procent in handen zijn van Thais, wil het beschouwd worden als een binnenlands bedrijf, maar de wet verbiedt niet dat de raad van bestuur voor het merendeel uit buitenlanders bestaat. En de wet verbiedt ook niet het bezit van aandelen met verschillend stemrecht. Dit betekent dat een bedrijf feitelijk in buitenlandse handen kan zijn.

En dat kan de belangen van Thaise aandeelhouders schaden, zegt Chatchai Mongkolvisadkaiwon, voorzitter van de beleidscommissie handel in diensten en investeringen van de Thai Chamber of Commerce (TCC). Chatchai bevestigt dat Thaise bedrijven om wijziging van de wet hebben gevraagd, met name om buitenlandse dominantie in de servicesector tegen te gaan.

In een intern document dat circuleert bij buitenlandse ambassades spreken buitenlandse kamers van koophandel en ambassades hun zorgen uit over het voorstel dat de steun zou hebben van de premier. Eén ambassade meent dat het voorstel een initiatief is van de TCC met als doel Thaise bedrijven te beschermen tegen concurrentie van buitenlandse bedrijven.

Volgens het document zou het voorstel ook pleiten voor het openstellen van sommige industrieën, die nu voor niet-Thais verboden zijn, in een poging sommige buitenlandse bedrijven te paaien.

Deze week vergadert het Business Development Department met buitenlandse en binnenlandse bedrijfsgroepen over de voorgestelde veranderingen. Het ministerie van Handel belegt de komende weken openbare hoorzittingen voor buitenlandse en binnenlandse kamers van koophandel en bedrijven. Eind dit jaar moet het voorstel rond zijn, zodat de wet volgend jaar door het parlement geamendeerd kan worden.

(Bron: Bangkok Post, 2 november 2014)

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Buitenlandse bedrijven bevreesd voor eigendomsbeperkingen”

 1. Frans Nico zegt op

  Terwijl de wereld verandert (lees: zich openstelt) door de globalisering, keert Thailand zich daarvan af en wordt een “eiland” in de wereldeconomie. Ik kan mij niet voorstellen dat de nu in Thailand aanwezige multinationals daar genoegen mee nemen.

 2. Vlaanderen zegt op

  Wanneer dit voorstel aangenomen wordt zijn de rapen gaar in Thailand geen enkel buitenlands bedrijf gaat dan nog investeren in dit land en, zullen het massaal verlaten.

 3. janbeute zegt op

  Hier was ik al lang bang voor .
  Thailand opent niet de poorten voor bestaande en nieuwe investeerders of ondernemingen , maar sluit ze .
  Overigens geen enkel probleem hoor .
  Iedereen gaat nu naar het buitenland of beter gezegt de buren van Thailand .
  We leven hier niet op de Maan .
  Party time is coming in Myanmar – Maleisie – laos – Vietnam – ( Cambodia misschien ) Hoe DOM KUN JE ZIJN .
  Geloof me als ik , Janneman wou investeren in deze Regio .
  Is Thailand op dit moment wel de laatste plek in mijn gedachten .

  Jan Beute .

 4. pieter zegt op

  Prima dan zakt de bath weer alleen maar goed voor ons.
  Kunnen ze die arrogante houding een beetje afleren.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Pieter,

   Als de THB zakt, dan wordt de export van Thailand naar de rest van de wereld goedkoper en de import naar Thailand duurder. Dus ook de geïmporteerde zaken die u in Thailand wilt kopen. Daar staat tegenover dat de wisselkoers gunstiger wordt, maar of per saldo u er beter van wordt is nog te bezien.

   Natuurlijk zal een gunstiger wisselkoers ook de in Thailand werkende multinationals, zoals Sony, JVC et cetera, financieel voordeel kunnen opleveren – de uitvoer van in Thailand geproduceerde goederen worden immers goedkoper – maar het is niet aannemelijk dat die multinationals de controle over hun activiteiten willen afstaan. Er zullen dus altijd compromissen worden gezocht en gevonden.

 5. marc965 zegt op

  Nogmaals laten ze hun ware gelaat zien en de dommigheid (of is het hebzucht) die daar mee gepaard gaat, het lachende en schijnheilige wantrouwen tegen buitenlanders kent geen grenzen, deze mogen wel massa’s € en $ binnen brengen maar er verder geen zeggenschap meer over hebben!? dit begint zowaar op een ferme dictatuur te lijken. het einde is daar in zicht als dit allemaal door gaat. idem voor de mensen die daar eigendom hebben gekocht.

 6. Jules Serrée zegt op

  Ik ben erg benieuwd wat er gaat gebeuren met land en huiseigenaren die een company hebben moeten oprichten om e.e.a. te kunnen kopen.
  Ik bezit 49 % van de aandelen, maar heb wel de zeggingsschap.
  Medewerkers van het advocatenkantoor die medeaandeelhouder werden, zouden dit niet meer mogen zijn !
  Een paar jaar geleden zou dat al gaan veranderen, maar daarna niets meer vernomen.
  Zou men daar nu weer over beginnen ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website