Bua Noi, kom van dat dak af…

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags: ,
25 september 2014

Kom van dat dak af, zong Peter Koelewijn in 1959. En dat gaat gebeuren. Gorilla Bua Noi (27) die eenzaam in een betonnen hok zit op het dak van winkelcentrum Pata verhuist naar de begane grond. En met haar ook de andere grote dieren, zoals de tijgers en beren.

De door 35.000 handtekeningen ondersteunde eis van actievoerders de gorilla vrij te laten en de vergunning van de (particuliere) dierentuin in te trekken, is dus niet voor niets geweest. Deels dan, want de vergunning wordt niet ingetrokken door het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP). Wel wordt de geldigheidsduur verkort van 5 naar 1 jaar.

Bovendien eist de DNP dat de dierentuin op het dak brandblusmateriaal installeert, een evacuatieplan maakt voor het geval brand uitbreekt en het aantal kleine dieren terugbrengt tot een aantal dat in dit geval gered kan worden.

Dat alles onder voorbehoud dat de eigenaar van de Pata Zoo meewerkt. Hij zegt geen geld te hebben om een nieuw onderkomen voor Bua Noi te bouwen. Of de DNP volgend jaar de vergunning dan weigert te verlengen, is niet duidelijk, aldus een bron bij de DNP. De eigenaar werkt wel mee wanneer andere particuliere of overheidsdierentuinen de bouw meefinancieren.

Pata Zoo kocht Bua Noi in 1988 in Duitsland; sindsdien verblijft ze op het dak van het winkelcentrum. Ze is een van de belangrijkste publiekstrekkers.

Sinjanya Apaithan, een van de actievoerders, vindt dat het dier een betere plaats verdient dan het dak. Wanneer er brand uitbreekt, overleeft ze die niet. De verhuizing naar de begane grond kan haar leven redden, zegt ze.

Het verhuizen van een primaat is evenwel niet zonder risico’s, waarschuwen dierenartsen. Wanneer de hygiëne op de nieuwe plaats onvoldoende is, loopt Bua Noi het risico op een bacteriële infectie. In Singapore overleed na een verhuizing een groep gorilla’s.

(Bron: Bangkok Post, 25 september 2014)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Bua Noi, kom van dat dak af…”

  1. Frans Nico zegt op

    Dit is toch bizar, een gorilla levenslang in een kooi op het dak als publiekstrekker?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website