De ongebruikelijk lange koudeperiode in het Noorden, Noorden en de Central Plains heeft de afgelopen drie maanden aan 63 personen het personen het leven gekost. Met 15,6 graden was de woensdagnacht in Bangkok de koudste sinds 30 jaar.

De laagste temperatuur werd gisteren gemeten op de bergpiek in nationaal park Phue Ruea (Loei). Het kwik kwam er niet hoger dan -4 graden en de grond was voor de zevende keer deze winter bedekt met rijp. Grondvorst kwam ook voor in het district Na Haeo, eveneens in Loei, en dat was voor het eerst in dertig jaar. De grondvorst lag er over een afstand van 3 kilometer.

Ook andere plaatsen in het Noorden maakten kennis met grondvorst, waaronder de top van Doi Inthanon in Chiang Mai (-4 graden). Volgens Smith Dharmasaroja, voormalig directeur-generaal van het Meteorological Department zou het in bergachtige gebieden bijna gesneeuwd hebben.

De meeste dodelijke slachtoffers waren mannen; 59 waren Thai en verder overleden drie personen uit Cambodja, Laos en Engeland. Van een is de nationaliteit onbekend. De meeste slachtoffers vielen in Chiang Rai (6), gevolgd door Sa Keao en Nakhon Ratchasima in het Noordoosten met elk vijf. 45 provincies met meer dan 25 miljoen bewoners zijn uitgeroepen tot cold-spell disaster zone: 17 in het Noorden, 20 in het Noordoosten, 7 in de Central Plains en 1 in het Oosten.

Extra tegenslag voor rijstboeren

De koude is ook van invloed op de rijstoogst. De nieuwe rijstoogst is van slechte kwaliteit omdat de rijst te snel is gaan bloeien, zegt Vichai Sripaset, honorair president van de Thai Rice Exporters Association. ´Wanneer de temperatuur laag is, is de bevruchting slecht en krijg je veel lege rijstschillen.´

Dat is dan een extra tegenslag voor de boeren, die het toch al zo moeilijk hebben omdat velen nog steeds geen geld hebben gehad voor hun ingeleverde rijst. Ruim tweehonderd boeren blokkeerden gisteren in Kamphaeng Phet de Asian Highway met tractoren en motorfietsen.

Surachet Siniang, voorzitter van de provinciale rijstboerenclub, zegt dat nog steeds 40.000 boeren op hun geld wachten. Het gaat in totaal om 10 miljard baht. Van de regering hebben ze nog geen duidelijk antwoord gehad wanneer ze betaald worden.

Andere blokkades:

 • Ratchaburi: 500 boeren blokkeren vandaag de Want Manao kruising.
 • Sing Buri: blokkade van de Asian Highway door 300 boeren uit Sing Buri, Lop Buri, Suphan Buri en Ang Thong.
 • Phitsanulok: 500 boeren blokkeren de Indo-China kruising. Ze eisen 6 miljard baht, te betalen voor 31 januari anders worden de protesten opgeschroefd. De boeren overwegen zich aan te sluiten bij het protest in Bangkok.

Volgens Prapat Panyachartraksa, voorzitter van de National Farmers Council, kunnen de boeren binnen drie weken hun geld tegemoet zien. Hij heeft deze verzekering telefonisch gekregen van minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel).

Intussen verdiept de National Anti-Corruption Commission zich in de rol van premier Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Het resultaat van het onderzoek wordt niet voor 2 februari, de datum van de verkiezingen verwacht.  De NACC onderzoekt beschuldigingen van corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst. Ze heeft al besloten 15 personen te gaan vervolgen.

Zie voor achtergrondinformatie over de betalingsproblemen: Regering wanhopig op zoek naar geld voor boze boeren.

(Bron: Bangkok Post, 24 januari 2014)

7 reacties op “Brrr… in Thailand: 63 doden; rijst van slechte kwaliteit; blokkades gaan door”

 1. kees zegt op

  Volgens Prapat Panyachartraksa, voorzitter van de National Farmers Council, kunnen de boeren binnen drie weken hun geld tegemoet zien. Hij heeft deze verzekering telefonisch gekregen van minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel).

  Dit is nu echt verkiezingsbedrog.
  Als jullie lieve rijstboertjes op ons stemmen krijgen jullie echt wel uitbetaalt.
  T.I.T

 2. Jan Dekker zegt op

  Hier is het ook koud, al maanden. Temperaturen van 5 tot 9 graden, soms er iets boven. Wij hebben gelukkig een inverter, een elektrisch kacheltje is niet meer voldoende.
  Als ik dat aan Nederlandse vrienden vertel is vrijwel altijd het antwoord, Nou dat valt nog wel mee. Volgens mij houden ze er geen rekening mee dat zij daar centrale verwarming hebben.
  Het is pas lekker zo rond een uur of 12. Rondom 10 uur zit ik al buiten in de zon, een beetje bij te warmen.
  Het is wel goed voor de liefde. met de kou lig je heerlijk dicht tegen elkaar aan. Net als de honden za’k maar zeggen.

  • Henk Udon zegt op

   Hallo Jan Dekker,

   ik probeer al via verschllende manieren contact met jou te krijgen, maar dat is nog niet gelukt.
   Ik wil graag iets aan je vragen m.b.t. Kinderbijslag / Woonlandbeginsel, waar jij eerder over gepost hebt.
   Kan je mij benaderen via [email protected] of eventueel jouw mailders doorgeven ?

   bij voorbaat dank
   Henk

 3. Hemelsoet Roger zegt op

  Ja, ik heb het nog nooit meegemaakt dat we hier zo lage temperaturen hebben en zo’n lange periode. Normaal is dat maar ’n week of 2 en dan nog rond de 17 graden minimuum ’s nachts. Voor Korat was dat verleden nacht amper 12 graden en het kwik klimt niet hoger dan 25 graden in onze living, daar waar het normaal deze tijd van het jaar toch al meer dan 30 zou moeten zijn overdag. Goed dat we winterdekens en – kleren meegebracht hebben toen we naar Thailand komen wonen zijn. Nooit gedacht dat we die hier ooit echt gingen kunnen gebruiken. We hebben ’n kleine ventilator met ’n verwarming in, meegebracht uit Belgie en die kunnen we hier nu wel gebruiken in de slaapkamer. Die hadden we voordien om de vorst uit de garage te houden. Mensen die hier in verlof zijn vanuit ons thuisland vinden het dan weer comfortabele temperaturen. Ik krijg hier de ene verkoudheid na de andere met dat weer die we nu hebben.

  • jan geluk zegt op

   In Udonthani snachts 17 graden en dan Nederlanders die hier klagen dat het koud is een lachertje.Ons huis is met een dubbele muur gebouwd spouwmuur het houdt de kouw buiten en als het straks warmer wordt houdt het de zon en warmte buiten.Voor de echte koude morgen hebben we een klein vaatje met onderin een gasbrander en pijp naar buiten door het raam .Overal is een oplossing voor maar klagen over slechts 17 graden snachts is weer echts Nederlands toch.?
   En een verkoudheid krijg je echt niet door te lage temperaturen anders zouden de eskimo,s allang allemaal dood zijn toch.Mjn huis arts zei altijd verkoudheid en griep krijg je via een bacterie die door de lucht gaat en krijg je van personen uit je omgeving die het reeds van anderen hebben ontvangen,heeft niks met temperatuur of koude omgeving te maken.

 4. teun zegt op

  Iedereen in mijn buurt (Chiangmai) keek 5 jaar geleden heel meewarig toen ik in mijn huis een openhaard liet aanleggen. Nu zijn die meewarige blikken veranderd in licht jaloerse blikken. Het kan verkeren! En een een oud hollands gezegde zegt “beter mee dan om verlegen”. En dat klopt dit jaar/seizoen als een bus. En het benodigde hout is hier dus geen probleem.

  Al sinds medio december jl. brandt mijn openhaard bijna dagelijks.

 5. Hans van Mourik zegt op

  De laagste temperaturen hier in Khon Kaen (town) was zo’n eind December 9C.
  Momenteel hebben we nachtelijke temperaturen van zo’n 11C – 15C.
  Nog niet eerder meegemaakt hier in Khon Kaen waar ik nu alweer zo’n 17-jaar woonachtig ben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website