Volgens meerdere internationale persbureaus is oud-premier Yingluck Shinawatra Thailand ontvlucht. Het is niet duidelijk naar welk land.

Yingluck kwam vandaag niet opdagen bij het vonnis in de rechtszaak over het rijst hypotheeksysteem. Daarop werd de uitspraak uitgesteld tot 27 september.

Het hooggerechtshof zou vandaag uitspraak doen of Yingluck schuldig is aan aan plichtsverzuim tijdens haar regeerperiode inzake het door haar regering geïntroduceerde hypotheeksysteem voor rijst. Ze zou waarschuwingen over corruptie genegeerd hebben en niets hebben gedaan tegen de oplopende kosten. Indien ze schuldig wordt bevonden kon ze vandaag tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

Haar advocaten gaven als verklaring voor haar afwezigheid op dat ze last had van duizelingen. De rechters zeiden direct al dat ze weinig geloof hechtten aan die verklaring en dat ze het waarschijnlijker achtten dat ze was gevlucht. Vervolgens kwam er een arrestatiebevel.

Opvallend genoeg deed ze gisteren aan een oproep aan haar aanhangers om vandaag thuis te blijven. Bij voorgaande zittingen van het Hof kwamen ruim duizend supporters om haar steun te verlenen. Ze schreef op haarFacebookpagina: “Ik zou willen dat iedereen die zich zorgen maakt over mij en me willen steunen, morgen niet naar de rechtbank komt, maar de zaak thuis volgt.”

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


30 reacties op “BREAKING: ‘Yingluck is Thailand ontvlucht!’”

 1. Christoffel Boer zegt op

  Generaals blijven de baas oppositie land uit gejaagd, democratie afwezig. Kan niet goed gaan

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +19 (obv 19 stemmen)
  • peter zegt op

   Dit kan wel ´goed´ gaan omdat de Thai er niet op reageert. De elite en de generaals hebben vrij spel. Als je ziet hoe er vanavond op TV door de media gereageerd wordt dan weet je genoeg. Er is geen enkele journalist die zich kritisch durft uit te laten. Zijn ze te bang voor repercussies of zijn ze werkelijk niet geïnteresseerd?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
   • Antonio zegt op

    Moderator: Graag de discussie beperken toot Thailand.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Sommeil zegt op

  Ze heeft gelijk. En de rijstboeren ploegden voort, zonder garantie voor een correcte prijs.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 3. Bert de Kort zegt op

  Dus als mismanagement bewezen wordt geacht kan in Thailand een regeringsleider voor 10 jaar de bajes ingaan. Zouden ze in Westerse landen ook moeten invoeren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +29 (obv 29 stemmen)
  • ludo zegt op

   Er moeten dan wel veel gevangenissen bijgebouwd worden om die allemaal te huisvesten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. Louis49 zegt op

  Ik zou ook vluchten ,de thaise rechtsspraak kennende,gewoon een politieke afrekening

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +31 (obv 31 stemmen)
 5. Leo Th. zegt op

  Zelf had ik een uitspraak verwacht waar alle partijen mee hadden kunnen leven. Zou Yingluck geïnformeerd zijn geweest over het aanstaande vonnis en is dat dan de reden dat zij vandaag niet is verschenen? Blijft natuurlijk giswerk en ook of haar eventuele vlucht van invloed is op het komende vonnis.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 6. Bob zegt op

  Is er iemand die iets anders verwacht had? Dit is thailand. Kan ze haar broer gezelschap houden. Hebben zo haar tientallen bankrekeningen geblokkeerd?
  Waarom geen aandacht voor de minister en zijn staat secretaris? 18 en 16 jaar brommen?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 7. NicoB zegt op

  Misschien in de ” wandelgangen ” gehoord wat de uitspraak zal zijn en toen, niet onbegrijpelijk, eieren voor haar geld gekozen, vandaag opvallend meer politie controles op de weg, was men al op zoek naar mevrouw Jingluck?
  Dat een prime minister die geen direct persoonlijk voordeel heeft genoten van de daad van het plichtsverzuim, althans dat is me nog niet duidelijk geworden, een straf van 10 jaar zou moeten krijgen?
  Op deze mening zal wel flink commentaar volgen.
  De huidige prime minster en regeringsleden hebben al wel geregelt dat zij nooit vervolgd kunnen worden voor wat zij besluiten.
  NicoB

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 8. peter zegt op

  Yingluck ontvlucht Thailand.
  Wat een gezichtsverlies voor de MP en voor Thailand.
  Alles is mogelijk, zelfs dat de militairen haar een handje hebben geholpen om het land te ontvluchten.
  Afgaande op het gevoel lijkt Yingluck een aardig mens, democratisch gekozen en door een stelletje militairen verstoten.
  Rationeel is de hele Sinawatra kliek enkel uit is op eigen gewin ten nadele van het Thaise volk.
  De situatie die nu is ontstaan is niet gunstig voor Thailand. Aanmodderen met Prachut die nu vrij spel lijkt te hebben leidt tot niets.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +18 (obv 18 stemmen)
 9. RonnyLatPhrao zegt op

  Je zou gek moeten zijn om je proces af
  te wachten . Ik zou dat ook niet doen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +24 (obv 24 stemmen)
 10. janbeute zegt op

  Hans Kazan was weer eens in Thailand .
  Na jaren geleden ene Thaksin Shinawatra vroeg of hij nog even naar de openings ceremonie mocht van de Olympics in Peking .
  Was hij plotseling verdwenen en dook later na enkele jaren weer op in Dubai .
  Ene Boss erfgenaam van het RedBull concern reed een politie man met zijn Ferrari in Bangkok , naar het land der engelen .
  Is ook verdwenen wij weten niet waar hij is zegt de Thaise politie .
  Bijna Iedereen weet waar hij is , vliegt de hele wereld rond met een privejet komt en woont regelmatig in London en bezoekt de racing grandprixs .
  Er was eens een jetset monnink ook plotseling verdwenen , maar schijnt nu gearresteerd te zijn in de USA .
  Zou uitgeleverd worden aan Thailand , alleen de vraag blijft wanneer .
  Dan was er een oude zieke monnink hoofd van een sekte , levende in een soort van spaceship achtig lijkende temple in Bangkok .
  Met vele aanhangers die de toegang , voor een lange tijd konden blokkeren voor de politie en DSI , later na toch het ruimteschip te mogen doorzoeken , wat bleek ook hij was onvindbaar .
  En nu is onze alle geliefde Yingluck ook nog eens na een lichte duizeling te hebben waargenomen , ook nog eens verdwenen .
  Huub Huub Barba Truc .

  Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  • chris zegt op

   De jetset zit achter de tralies in Thailand sinds enkele weken, na uitgeleverd te zijn door de USA.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 11. chris zegt op

  Hoewel ik dit scenario al had voorspeld in kleine kring, was het toch een verrassing het te horen.
  Ik ben in Nederland een keer in mijn leven betrokken geweest bij een procedure tot de Raad van State, als getuige deskundige. De advocaat vertelde mij achteraf dat hij uit de vraagstelling van de leden van de raad al kon opmaken hoe de uiteindelijke uitspraak zou luiden. Dat lijkt me in Thailand niet anders te gaan met een intelligente adocaat. Yingluck zag de bui al hangen: naar de gevangenis voor 10 jaar (de maximum straf in haar geval) en voor het leven uitgesloten worden van politieke functies. Dat wilde ze blijkbaar, bijna zeker op advies van broerlief, niet meemaken.
  Met haar netwerken wist ze waarschijnlijk ook al dat er een veroordeling aan zat te komen. Ik acht het niet uitgesloten dat er aan het begin van deze week iemand namens de regering met haar heeft gebeld en verteld dat zij kon kiezen: wachten op de uitspraak en bijna zeker veroordeeld worden) of de wijk nemen naar een ander land. In dat laatste geval zou de regering hier en daar de andere kant uitkijken. (Ze schijnt met een auto van een regeringsfunctionaris te zijn vertrokken; Prawit vertelde dat men de laatste twee dagen geen bewegingen heeft gezien uit haar huis. Dat klopt want ze was woensdagavond al vertrokken) Ze heeft gedaan wat de regering ook het liefste zag: vluchten. Daarmee impliciet schuld bekennen (wat zij tot nu toe niet gedaan had), het imago van de Pheu Thai aantasten (onbetrouwbaar) en de regering niet meer tot last zijn in de publiciteit of als martelaar in de gevangenis.
  Ik zou ook niet verbaasd zijn als zij alles in het diepste geheim heeft voorbereid en zelfs de vrienden van de partij en wellicht naaste familieleden niet heeft ingelicht over haar plannen. Hoe meer mensen het weten, hoe meer het kan uitlekken en fout gaan. Er gebeuren meer zaken in Thailand waarvan een enkeling echt het fijne weet.
  Al met al een persoonlijk dramatische en begrijpelijke beslissing maar voor Thailand en het vertrouwen van mensen in politici heel slecht. De eerste reacties van Thais in mijn omgeving: waarom was ze niet zo volhardend als ervoor en koos voor gevangenisstraf die ongetwijfeld door amnestie, goed gedrag e.d. zou worden verkort tot een jaar of 4 of 5; en daarna terugkeren in de politieke arena. Net zoals Kuhn Chuwit. Het zou haar onsterfelijk hebben gemaakt. Nu wordt ze vereenzelvigd met haar broer. De openbare politieke rol van de familie Shinawatra lijkt nu voorbij.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
  • tooske zegt op

   Ok denk dat dat wel meevalt, haar grote broer is ook nog altijd zeer geliefd zeker in de Isaan.
   Zijn portret hangt in vele hutjes net zoals dat van de overleden koning.
   Denk maar niet dat Taksin zich zo maar gewonnen geeft, eerst moest hij zich nog inhouden om zijn zusje te beschermen, maar nu gaan alle remmen los, reken daar maar op.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +17 (obv 17 stemmen)
   • chris zegt op

    Ik schreef: de OPENBARE politieke rol. Op de achtergrond of beter achter de schermen is Thaksin nooit weggeweest. Thaksin was/is veel meer een politicus, een man met ideeen en de macht om ze uit te laten voeren dan Yingluck. Naar mijn mening helaas teveel ingegeven door rancune, zelfoverschatting en eigenbelang. Van Yingluck zul je denk ik ook niet veel (meer) horen. Ze was als premier al een kloon van Thaksin.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Rene Martin zegt op

   Volgens mij komt het de huidige regering wel goed uit dat ze is vertrokken want anders had bij een veroordeling het best tot schermutselingen kunnen komen en dat wil de huidige regering zeker niet.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 12. Christoffel Boer zegt op

  Shinawatra’s worden in grote delen van Thaliand waar ze veel voor deden, Noorden Noord Oosten op handen gedragen , dit gevoel bij die mensen wordt alleen maar sterker door dat de gekozen Premiers moesten vluchten. Ik denk dat steeds minder Thai blij zijn met de huidige gang van zaken .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 13. John Chiang rai zegt op

  In hoeverre deze z.g.n.vlucht voor geprogrammeerd is blijft hier ook nog de vraag.
  Bij een eventuele veroordeling,lopen ze de grote kans,dat opnieuw onrusten ontstaan veroorzaakt van haar aanhangers,en mocht ze een vrijspraak,of voorwaardige straf krijgen,beginnen misschien de zelfde onrusten veroorzaakt door haar oppositie. De regering en het gerecht heeft nu tot 27 sept tijd,om een manier te vinden, om deze onrusten te voorkomen.
  Mocht het werkelijk een vlucht zijn,is het tevens een schuld van de huidige regering,die natuurlijk nooit verwachten mag,dat een verdachte bij een mogelijke veroordeling van 10 jaar gevangenisstraf braaf thuis blijft wachten op haar veroordeling. Een betere bewaking was hier op zijn minst,normaal geweest.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 14. patrick zegt op

  hoe deze mensen vervolgens jaren ongestoord kunnen reizen met een internationaal aanhoudingsbevel is mij wel een raadsel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • David H. zegt op

   Met politieke geinspireerde aanhoudingsbevelen wordt in democratische landen ( en andere dmv bribe ..) geen rekening gehouden ……Met Thaksin zijn cv zou hij zonder moeite als politiek vluchteling ekend worden ……gekozen PM door coup afgezet en veroordeeld door zelfde coup pledgers rechters …… voordeel van de twijfel in zijn voordeel ,zeker in onze Noordzeelanden

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 15. ruud zegt op

  Als ze Thailand ontvlucht is, heeft ze dat nooit kunnen doen zonder toestemming van het leger, want die zouden haar in de gaten hebben gehouden en tegengehouden, als ze Thailand ontvlucht is….
  Daarbij komt, dat het leger wel belang heeft bij een veroordeling, maar zeker niet bij een arrestatie.
  Dat geeft alleen maar nieuwe onlusten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 16. Bert zegt op

  Vind het jammer dat het zo gelopen is, eigenlijk was zij niet zo slecht en het plan ook niet. Heeft Rusland tenslotte jarenlang met de graan gedaan. Dat andere landen opeens meer rijst gaan verbouwen en de markt instort heeft niemand kunnen voorzien.
  Of het goed of slecht is voor het land weet ik niet, maar ik had waarschijnlijk het zelfde gedaan als ik in die situatie zou zitten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 17. Niek zegt op

  Waarom werden criminelen zoals Thaksin en zijn zus Yingluck, die tientallen miljarden dollars gestolen hebben van het volk, niet in voorarrest opgesloten, omdat ze vluchtgevaarlijk waren.
  Een gewone dief wordt direct opgesloten.
  Antwoord, omdat het de junta goed uitkomt, dat ze vluchten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 18. Slagerij van Kampen zegt op

  Mogelijk heeft ze een duwtje in de rug gekregen van het regiem. In de gevangenis was ze voor het bewind schadelijker geweest omdat ze een martelaars status zou hebben gekregen. Nu ze het land uit is kan dit worden gepresenteerd als een laffe vlucht. Veel minder schade. In ieder geval zullen ze geen moeite hebben gedaan haar tegen te houden. Ze zijn niet achterlijk. Dan hadden ze haar wel beter in de gaten gehouden..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 19. Bert zegt op

  Borgsom was 30 miljoen Thb

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 20. J.H. zegt op

  Yinglucky? vluchten zegt genoeg……………het hele systeem is door en door verrot!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 21. opkomende zon zegt op

  Ach mensen,
  Wel leuk al die vermoedens te lezen, het lijkt me weer een groot deel vage roddels, het is net zoiets als met de koers van de bath sommige roepen bij 38.85 is nog lang niet 39 bath,
  Dat zij met steun van haar familie in die positie kwam mag duidelijk zijn.
  Dat met thaksin de geest uit de fles kwam en niet meer terug te draaien was ook duidelijk.
  Als ze is vertrokken kan ik daar alleen bij denken oke de Thaise gevangenis zal niet als in Nederland een gezellige eenpersoons kamer zijn.
  Dus kan men denk ik wel er rekening mee houden dat het rode en gele shirt kampen blijf bestaan, met de militairen als alternatief.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • HansG zegt op

   Mee eens, Opkomende zon.
   Politiek blijft en vies spel.
   Je kan er beter ver van blijven.
   De ins en outs weten wij toch niet.
   Dat de corruptie hoog was in haar omgeving geloof ik wel.
   Ik weet er echter te weinig van dus kan ik beter mijn mond houden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website