Bij gevechten tussen politie en demonstranten zijn vandaag vier doden gevallen. Niet alleen een politieagent is overleden, zoals eerder gemeld, maar ook drie burgers. Het aantal gewonden bedraagt volgens de laatste cijfers van het Erawan Centre in Bangkok 64.

De gevechten braken uit toen de politie de protestlocatie van het Dhamma Army bij de Phan Fah brug wilde ontruimen (foto). Dat is ten dele gelukt. Maar toen kort voor het middaguur schoten klonken en het geluid van wat op een explosie leek werd gehoord, trok de politie zich terug. Volgens de media zou een granaat naar de politie zijn gegooid, waardoor veel agenten gewond raakten.

Tijdens de politieoperaties van vandaag zijn 183 demonstranten gearresteerd: 144 bij het hoofdkantoor van staatsoliebedrijf PTT Plc en het ministerie van Energie aan de Vibhavadi Rangsit Road; en 39 op de rallylocatie bij de Phan Fah brug op de Ratchadamnoen Avenue.

Ze zijn overgebracht naar het hoofdkantoor van de Region 1 Border Patrol Police in Khlong Luang (Pathum Thani) en worden beschuldigd van overtreding van de noodverordening. De demonstranten bij het ministerie van Energie worden er verder van beschuldigd dat ze zich op verboden terrein bevonden.

Protestleider gearresteerd; Somkiat ontsnapt

De politie heeft vanochtend PDRC-leider Somkiat Pongpaibul gearresteerd. Somkiat, voormalig parlementslid voor oppositiepartij Democraten, werd aangehouden bij de Pan Fa Leelas brug, waar het CMPO een poging deed de Ratchadamnoen Nok Road, die bezet wordt gehouden door demonstranten, te ontruimen. Twee andere leiders zijn ook aangehouden.

Na zijn arrestatie werd Somkiat opgesloten in een arrestantenwagen. Volgens hem vroeg een politieofficier later of hij van plan was te ontsnappen en toen Somkiat dit ontkende, maakte hij zijn handboeien los. Weer later, zegt hij, lieten drie onbekende mannen hem vrij, toen er geweerschoten en explosies klonken en de agenten die hem bewaakten, dekking zochten. Somkiat ging er vervolgens vandoor.

Tv-kanaal 11 live in de lucht

Televisiekanaal 11 ging vanochtend om 8 uur live in de lucht met beelden van de situatie bij het Government House. Demonstranten onder leiding van actieleider Suthep Thaugsuban verzamelden zich  bij ingang 5 van het Government House. Tussen politie en demonstranten deden zich wat schermutselingen voor. De politie vroeg de demonstranten op de Phitsanulok Road tussen Suan Mitsakawan en de Chamai Maruchet brug te vertrekken

Aan de belegering van het hoofdkantoor van staatsoliebedrijf PTT Plc aan de Vibhavadi Rangsit weg is een einde gekomen. De politie arriveerde er om half zeven en trof er een groep vrouwen aan. De demonstranten hebben zich vrijwillig teruggetrokken.

Vroeg in de ochtend kaapten demonstranten twee bussen. Ze zijn gebruikt om de Tanaoweg te blokkeren. Die leidt naar het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue.

(Bron: website Bangkok Post, rubriek Breaking News)

Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)

Bangkok Shutdown in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Breaking News: Vier doden, 64 gewonden, 183 arrestaties”

 1. Rob V. zegt op

  Triest natuurlijk.

  Dat roept meteen vragen op:
  – ZIjn de doden door toedoen van de politie gevallen?
  – Mocht de politie zich met dodelijke wapens verdedigen (net als het leger destijds onder Abhisit)?
  – Als het antwoord op beide vragen ja zou zijn (de doden kunnen natuurlijk evengoed gevallen zijn door de ontploffingen etc. details ontbreken nog) , betekent dit dan dat de roodhemden Yingluck ook vervolgt willen gaan zien voor moord? Het antwoord laat zich raden… (nee).

 2. Marcow zegt op

  Moderator: video werkt niet.

  • Marcow zegt op

   Nee, die hebben ze verwijderd. Staat nu wel een kopie op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=KxMMuIFhA3g

   • Rob V. zegt op

    Niet echt beelden waar je vroijk van wordt, je ziet op de beelden dan een handgranaat tegen de schilden van de politie ketst en op de grond vlak voor de agenten valt. Een agent probeert de granaat nog weg te trappen maar het is te laat, vervolgens vlieg OF een hoge laars of (daar lijkt het helaas op) het hele onderbeen van de agent weg. Er valt “gelukkig” geen bloed te zien maar het blijven walgelijke beelden. De beelden zullen wel verwijderd of onder leeftijdscensuur zijn gevallen wegens de schokkende beelden. Dit is gewoon een moordaanslag waarbij je van geluk mag spreken dat er niet meer doden zijn gevallen. Gatver.

    • Rob V. zegt op

     Overigens circuleren er ook beelden van een demonstrant (gekleed in de kleuren van de vlag), hij rent weg van de onrust, botst tegen de filmende cameraman en wordt op datzelfde moment in zijn hoofd getroffen door een kogel (kan van andere demontranten, politie of “de mannen in het zwart” komen). Daarna valt hij op de grond en binnen een minuut bloed hij leeg. 🙁
     Als ik het goed begrijp gebeurde dit vóór de aanslag met de granaat, dus een of andere gek zal die granaat wel als wraak actie hebben bedoed. Dan escaleert de boel alleen maar verder en verder. Laten we hopen dat de woensdag zonder slachtoffers en escalatie zal verlopen!

     Op nu.nl enkele beelden (waarschuwing, 1 foto met bloed maar die valt pas te zien na het het openen van de dia-show):
     http://www.nu.nl/buitenland/3705003/doden-bij-offensief-politie-thailand-.html#

     • Rob V. zegt op

      Hier een registatie van de granaat aanval uit een minder schokkende hoek (lijkt er toch op dat het slechts onderdeel van de kleding en uitrusting is dat wegvliegt vanaf het onderbeen, moeilijk te zienmaar de agent lijkt beide benen nog te hebben):
      http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/world/2014/02/18/bpr-thai-phillips-police-clashes.cnn.html bron: CCN.

      • The Burner Man zegt op

       Nee hoor. die is duidelijk zijn onderbeen kwijt, duidelijk te zien.. Nogal onlogisch naar mijn mening dat zijn laars van zijn voet afslaat. Hij had beter zijn schild voor zich kunnen houden. Maar ja, dat is achteraf.

       • Rob V. zegt op

        Als je op foto’s kijkt heeft hij beide benen en voeten nog, maar zien er zwaar gehavend uit. Ik lees ook iets over dat al zijn spieren doorsneden/weg zijn daar, grote kans dat het een amputatie wordt maar zijn voeten/onderbeen zat er nog (zwaar gehafent dus!) nog aan, het zwarte wat wegvliegt op de beelden is dan ook niet een complete voet of onderbeen. Zie foto’s (mocht de moderator dit wegknippen googel dan op “grenade thai police” ):
        http://www.ktvu.com/ap/ap/agriculture/thai-police-remove-100-protesters-from-rally-site/ndRmk/
        – Waarschuwing grote foto met bloed, niet voor kinderen bedoeld:
        http://www.google.com/hostednews/getty/article/ALeqM5gbiG9U0EJoKEIp91njweRBkT4c7w?docId=470028371&hl=en

        Achteraf gezien had de man natuurlijk beter achter zijn schild kunnen blijven zitten maar wat je op zo’n moment doet is natuurlijk koffiedik kijken (zefs als men getraint heeft op dit soort dingen maar dat zal wel niet het geval zijn). Toch is had men het “geluk” dat deze man een college er bij riep anders had de granaat naast/tussen de agenten ontploft! Hoe het ook zij, het blijft diep triest dat men dit soort dingen elkaar aan doet en de arme man verdient dit absoluut niet. 🙁

 3. Marcow zegt op

  Filmpje een aantal keer bekeken. Heb het idee dat hem in dat portiekje razendsnel de keel wordt doorgesneden.

 4. Siamees zegt op

  Met dank aan Suthep, wat is die man toch een aanwinst voor de stabiliteit en democratie van de Thaise natie.

  • Rob V. zegt op

   Rare figuren zoals Suthep en de Shinawatra’s plus een hele zooi andere elites die handelen uit eigen (clan) belang moeten dan ook zo snel mogelijk uit de politiek zodat men de boel grondig kan hervormen en orde op zaken kan stellen om een echt democratisch stelsel op poten te zetten (nu telt niet elke stem, dat is niet democratisch -genoeg-: bijvoorbeeld dat een partij met minder dan 50% van de stemmen meer dan 50% van de zetels kan krijgen) waarbij de politieke figuren ook het landsbelang/algemeen-belang en lange termijn belang voorop zetten in plaats dus de positie/invloed/geld/baantjes/macht van de eigen persoon/familie/clan. Diep triest dat de gewone burger (rood, geel, groen, wit, of welke kleur of uit welke sociale laag dan ook) hier nu letterlijk het slachtoffer van worden. 🙁

 5. John E. zegt op

  Ik ben volledig neutraal in de Thaise kwestie. Maar als demonstranten met handgranaten gaan gooien, dan moeten ze of de politie meer rechten geven of gewoon het leger keihard laten optreden. Want dit kan niet!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website