De machtsovername door het leger is nu compleet. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft de Senaat ontbonden en enkele topambtenaren de laan uitgestuurd, waaronder de korpschef van de Royal Thai Police.

De ontbinding van de Senaat betekent dat alle parlementaire macht nu bij de National Council for Peace and Order (NCPO) berust, die onder leiding staat van Prayuth.

Adul Saengsingkaew, korpschef van de landelijke politie, is overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier.

Ook overgeplaatst naar een inactieve post zijn Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI), en Nipat Thonglek, permanent secretaris van het ministerie van Defensie. Beiden worden beschouwd als steunpilaar van de regering en voormalig premier Thaksin.

De ‘dramatische ontwikkelingen’, zoals de krant ze omschrijft, vonden op dezelfde dag plaats als waarop het leger nog meer personen opriep zich te melden. Het betreft academici en commentatoren.

Het leger heeft inmiddels  100 van de 155 personen die eerder zijn opgeroepen, in hechtenis genomen. Ze worden over enkele dagen vrijgelaten wanneer de situatie tot rust komt. Sommigen hebben het bevel genegeerd. Een van hen is Pheu Thai partijvoorzitter Charupong Ruangsuwan. Naar verluidt houdt hij zich schuil in het Noordoosten.

In Bangkok en Chiang Mai is vandaag gedemonstreerd tegen de coup. Soldaten en demonstranten kwamen soms in botsing met elkaar, maar dat leidde niet tot geweld. Een handjevol mensen is gearresteerd.

De hoofdredacteuren van achttien kranten zijn door het leger opgeroepen voor een vergadering op zondagmiddag.

Vierentwintig digitale tv-kanalen mogen weer uitzenden, maar de internationale nieuwskanalen CNN, BBC, CNBC en Bloomberg blijven geblokkeerd. De websites van CNN en BBC zijn wel toegankelijk; die bevatten ook videobeelden.

De zes analoge tv-kanalen hebben hun normale programmering hervat; het verbod op 14 andere kanalen en lokale radiostations is gehandhaafd.

(Bron: Bangkok Post, 24 mei 2014)

Meer nieuws over de coup:

Wie wordt de nieuwe premier? De Senaat mag het zeggen
Verenigde Staten voeren druk op Thailand op
Moody’s: Staat van beleg is ‘credit negative’ voor Thailand
Bangkok Post: Staatsgreep biedt geen oplossing
Achter de schermen: ‘nee’ van regering was doorslaggevend
Staat van beleg: Vier foto’s van vandaag
Coup in Thailand: Breaking News
Coup in Thailand: Leger stuurt regering naar huis

7 reacties op “Breaking News: Senaat ontbonden, politiecommissaris ontslagen”

 1. John zegt op

  Beste Thailand expert,

  Ik heb een klein vraagje. Wat betekent dit voor de buitenlandse gevangenen in het land. Is er een kans dat zij hierdoor gemakkelijker uit kunnen komen? Er is immers geen sprake van wetgevende macht, toch? De rechters zijn nu toch ook ontboden? Ik lees uw reactie graag.

  Mvg,
  John

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Misschien is dit een antwoord op uw vraag
   “Per decreet heeft de junta een militaire rechtbank in het leven geroepen. Hij is bevoegd voor alle inbreuken op de militaire bevelen, alsmede aanklachten wegens majesteitsschennis. Daarmee beperkt het leger de bevoegdheid van de civiele rechtspraak, de enige instelling die nog onafhankelijk van de militairen werkte.”

   Bron – http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1898014/2014/05/25/Ex-premier-Thailand-niet-langer-in-detentie.dhtml

 2. chris zegt op

  Meneer Adul is inderdaad ontslagen als korpschef van de landelijke politie maar hij is gepromoveerd tot vice minister-president, als directe hulp voor generaal Phrauyth. Lijkt me in deze tijd geen “inactive post”. En op zichzelf ook een teken dat bij het verdelen van baantjes niet in de eerste plaats wordt gelet op politieke voorkeur…………..

  Redactie: Graag de bron vermelden, want wat je schrijft is in strijd met de berichtgeving in Bangkok Post.

  • Chander zegt op

   Het botert heel lang niet tussen de militairen en de politie. Dit ontslag moet je heus niet met een korreltje nemen. Dit zal zeker een staartje krijgen. Zeg maar gerust een flinke staart (uit goed ingelichte bronnen).
   Via een bron heb ik gecensureerde beelden kunnen inzien. We wachten af……..

   Chander

 3. chris zegt op

  Bron: het vanochtend getoonde organigram van de huidige regering door de woordvoerder van het NCPO.

 4. pratana zegt op

  Beste Dick,
  ik lach eigenlijk wel met dit alles versta me niet verkeert maar net jij nu in Nederland bent is het in Thailand volop “geschiedenis” aan het schrijven, jij die ons(zeker mij ) dagelijks de BKK-post vertaalde, is dit zoiets als het lot van een journalist net daar niet zijn als het gebeurd?
  En even serieus verder over dit alles, ik ben al driemaal met een ”coup ” in aanraking geweest (laatste was toen alle vluchten afgelast werden, stond ik daar vast een week méér verlof en gedwongen nog) maar als farang nooit geen enkele bedreiging gehad, en ook niet in het land(wij verblijven op 7km van de bordermarket Cambodja) als we met verlof zijn in het dorp van mijn vrouw, maar ik vindt het hard voor de bevolking die er het meest onder gebukt gaat want juist in het dorp van mijn vrouw is het deze week ook avondklok (iets dat vroeger nooit geweest is.
  Ik hoop dat het allemaal snel geregeld wordt en dat ze doen wat wij Belgen vandaag MOETEN doen stemmen voor een regering die door de macht van de democratie verkozen wordt euh in zadel zetten is nog niet voor morgen we zijn namelijk wereldrecord houder regeringvorming meer dan 500 dagen wie doet het ons na:) ?

 5. patrick zegt op

  De coup heeft ook nog veel andere vervelende kantjes waar je niet over hoort of er niet bij stil staat. Mijn vriendin werkt als dj bij een lokaal radiostation en daar geldt natuurlijk: niet uitzenden is niet werken, niet werken is geen loon. Met andere woorden: trek je plan en kom maar terug als we weer mogen uitzenden. Gelukkig kan zij nu terugvallen op mij, maar ze heeft collega’s die het minder fraai hebben. Veel mensen die helemaal niets met politiek te maken hebben worden hard geraakt door deze situatie. Ander neveneffect (wat dan weer zeer persoonlijk is). Ze heeft een visumaanvraag lopen om mij in juli te vergezellen. Hierin zit een bewijs van werk en inkomsten. Hopelijk houden ze de huidige situatie als toevallige omstandigheid en speelt dit geen rol wat zou kunnen leiden tot een afwijzing van het visum. De aanvraag hangt al 5 weken muurvast en wij kunnen maar wachten. Als ik telefoneer naar de dienst Vreemdelingenzaken krijg ik een droog antwoord: we hebben 60 dagen om te antwoorden… 🙁


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website