Bangkok Shutdown trekt zich dit weekend terug in het Lumpinipark, maar dat betekent niet dat het gevecht om de regering Yingluck ten val te brengen, voorbij is.

Actieleider Suthep Thaugsuban zei vrijdagavond dat alle rallypodia worden ontmanteld en alle geblokkeerde straten worden vrijgemaakt. Voordat ze maandag naar Lumpini verhuizen, helpen de demonstranten mee bij het schoonmaken van Pathumwan, Asok, Silom en Ratchaprasong.

Met de ontmanteling komt een einde aan zes weken overlast en dat is volgens Suthep de reden van het besluit; niemand heeft de protestbeweging gedwongen de locaties te verlaten, zegt hij. ‘De PDRC wil de verkeerswegen teruggeven aan onze broeders en zusters in Bangkok.’

Wat niet verandert is de belegering van regeringsgebouwen en bedrijven van de familie Shinawatra. ‘Daar gaan we mee door en ons gevecht wordt heviger.’

Volgens de PDRC is het Lumpinipark een ideale locatie omdat er veel gebouwen en conferentiezalen zijn. De demonstranten kunnen er bijeenkomsten en seminars houden. Bovendien leent het park zich ook beter voor mensen uit de provincie om er te kamperen, aldus Suthep.

Bangkok Shutdown begon op 13 januari met zeven rallylocaties en podia: Lumpini, Asok, Ratchaprasong, Pathumwan, Victory Monument, Lat Phrao en het Chaeng Watthana Government Complex. In de eerste weken trokken de speeches en andere activiteiten duizenden mensen, maar de laatste twee weken is het bezoek sterk geslonken.

Sinds de protesten eind oktober begonnen, zijn twintig personen gedood en circa zevenhonderd personen gewond geraakt. Vanochtend overleed een vrouw, die zaterdag gewond was geraakt bij de aanval op de anti-regeringsbijeenkomst in de provincie Trat. Die kostte al het leven aan twee kinderen. Het aantal gewonden bedroeg 33. Enkele gewonden bevinden zich in kritieke toestand.

(Bron: website Bangkok Post, 28 februari 2014)

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Breaking News: Bangkok Shutdown eindigt dit weekend”

 1. Farang tingtong zegt op

  Nou beste Dick Bangkok shutdown is na het weekend voorbij, dus word het tijd voor een nieuwe naam! ik hou het op Bangkok Restart.

  • Christina zegt op

   City of hope! De mensen kunnen niet langer er moet eten op tafel komen! En hopen dat er wel gesprekken komen maar we hebben er een hard hoofd in. Wij blijven duimen! Bloemen en kaarsen hoef je niet te branden in de tempel zodra je het neer zet wordt het weggehaald en opnieuw verkocht zo kan Boedha nooit in peace zijn. Een dingen hebben we gemeen in de Nederlandse kerk doen ze het ook.

 2. Sudranoel zegt op

  En dan de verantwoordelijkheid voor alle doden en gewonden bij anderen neerleggen. Mooie eikel die Sutthep.
  Want waar ging het eigenlijk om ” anti corruptie ?” Iedereen die langer in Thailand weet dat corruptie in hart en nieren van de Thai en de ene is nog erger dan te andere en de politieorganisatie is het ergste. Dat roei je niet uit in een paar weken of jaren.
  Zoiets moet je niet op straat uitvechten maar aan de tafel maar dat wil deze demagoog niet.

  • Farang tingtong zegt op

   @Sundranoel,

   Je beweerd met je zin en ik citeer (Iedereen die langer is Thailand weet dat corruptie in hart en nieren van de Thai zit), dat alle inwoners van Thailand corrupt zijn?
   Met dit vooroordeel wat niet gebaseerd is op de werkelijkheid maak je van alle Thaise mensen een stereotype, met zulk negatieve denkbeeld kun je niet meer te rechtvaardigen met wat je eigenlijk wilt zeggen.
   Dat je Suthep een demagoog vind dat mag, ieder heeft recht op zijn eigen waarheid, maar als je zelf hele bevolkingsgroepen als zijnde corrupt gaat neerzetten,dan bewijst je maar weer eens dat op het toneel van de politiek de souffleurs vaak harder spreken dan de acteurs! en dat is mijn waarheid.

 3. Siamees zegt op

  Die laatste dag duurt al lang bij Suthep, volgend jaar is het nog de laatste dag, de grapjas toch.

 4. Sudranoel zegt op

  Farrang tingtong, je hebt gelijk misschien generaliseer ik, maar ik bedoel corruptie zit zo ingeworteld in deze samenleving.
  Zo kan ik je wat bijvoorbeeld wat staaltjes over corruptie hier bij de politie vertellen, waarvan ik nog steeds maar ook jij koud van wordt.

 5. teun zegt op

  De straten teruggeven aan de broeders en zusters van Bangkok. Je kunt natuurlijk ook zeggen: de acties bloeden dood. Of iets van de nachtkaars die uitgaat.

  Het is uidelijk, dat het aantal demonstranten steeds verder afneemt en dan kun je de – overigens onzinnige – blokkades niet meer volhouden. Ik wens Suthep een prettige kampeervakantie in het park. Of zou hij liever in zijn geaircode onderkomen blijven? En af en toe de kampeerders trakteren op scheldpartijen richting Yingluck cs? Ik denk het laatste.

  Het wordt tijd dat men zich realiseert, dat zijn aanpak (inclusief doden en slachtoffers) weinig tot geen resultaat hebben opgeleverd. Misschien is overleg als volwassenen een optie? Yingluck heeft dit al herhaaldelijk voorgesteld.

  Dus…….. Suthep: je achterban wacht.

  • Eugenio zegt op

   Beste Teun (en anderen alhier) je hebt duidelijk nooit begrepen, waarover de protesten toentertijd gingen en waarom vele Thaise burgers toen zo bezorgd waren en terecht de straat opgingen.

   Vertel maar aan de ouders van die gedode kinderen, dat Suthep daar eigenlijk achter zat en niet de Red Shirts.

   En dat Yingluck de enige echte onafhankelijke baas in Thailand is, waarmee van af het aller eerste begin altijd goed te praten en te dealen was. Een professionele competente premier, met een capabele ministersploeg, die alleen maar aan het welzijn van de gewone bevolking denkt. Zonder ook maar een moment aan vriendjespolitiek en zelfverrijking te denken.

   • teun zegt op

    Beste Eugenio,

    Ik ben blij met je verhelderende blik op het geheel. Alleen alles wat je mij probeert in de schoenen te schuiven (o.a. niet begrijpen waarom protest is gestart, wie er wel of niet achter de doden zitten en dat Yingluck een professionele en competente premier is) heb ik allemaal niet gezegd. Dus stop met mij woorden in de mond te leggen.

    Het enige dat ik heb gezegd, is dat partijen met elkaar moeten gaan praten. Verder niks.

 6. top martin zegt op

  Nu Bangkok Shutdown ten einde gaat, wil hier een hartelijke -dank je wel- uitspreken aan Dick v d Lugt, die ons (en anderen) dagelijks heel uitvoerlijk geinformeerd heeft over de toestand in Bangkok. Dat was heel veel extra werk-daarvoor mijn dank Dick (ik klap in mijn handen).

  Ook zie ik mijn denken nu bevestigd, dat het sprookje -Bangkok Shut Down- een zeep bel was. Als je echt Bangkok (of een andere stad) plat wilt leggen, moet je anders te werk gaan. Yingluck heeft deze ronde gewonnen door gewoon af te wachten. Ze kon eigelijk ook niet anders ?

  Wat veel erger is, dat Thailand verloren heeft. Dat zijn ook de woorden jl. van de koning geweest. De ekonomie is beneden aangekomen, touristen komen minder en het financieel vertrouwen van beleggers in Thailand is foetsie.

  We mogen en moeten hier dan ook de vele doden herdenken die bij Bangkok Shutdown gevallen zijn, ook bij onschuldigen. Opgezweept door een visionair hebben ze hun leven verloren voor de goede zaak ?. Het is nu te hopen dat de raddraaiers, holigans en verantwoordelijke als nog worden opgepakt en hard bestraft worden.

  Bangkok is een mooie interressante stad. Het is te hopen dat de sporen der vernieling snel verwijderd worden. Thailand is een mooi land. Het is te hopen, dat de Thais eindelijk begrijpen dat alleen een 100% demokratie hun verder en weer bovenop helpt. Daar helpt geen T-Shirt kleur. Daar helpt alleen gezond mensen verstand.

  Ik hoop dat de Thai morgen, met de wetenschap van gisteren, bij de volgende verkiezing zijn kruisje in het juiste hokje zet.

 7. chris zegt op

  De recente Thai geschiedenis is een aaneenschakeling van protesten, demonstraties, bezettingen, schiet- en moordpartijen en ook van militair ingrijpen. Iedere expat (die zich een beetje in de Thai politiek verdiept, en ik mag hopen dat elke expat dat een beetje doet omdat politieke ontwikkelingen van invloed zijn of kunnen zijn op je aanwezigheid hier en het leven van je Thai geliefden) heeft zijn eigen voorkeuren en vooroordelen. Met vooroordelen bedoel ik dan dat we de sitatie voortdurend bewust of onbewust vergelijken met de situatie in ons moederland en dan oordelen over de Thai situatie. Zolang we dat blijven doen komen we geen stap dichter tot een verklaring van wat er aan de hand is en wat de achterliggende redenen en processen zijn. Ik lees dan 100% democratie. Wat is dat? Het model Nederland, Belgie, Israel, de USA, de Oekraine, Brunei? Ik lees dat het uitbannen van corruptie bijna onmogelijk is. Ooit de geschiedenis van het bestrijden van corruptie in Singapore gelezen?
  De straatdemonstraties zijn niet nieuw; de walgelijke teksten aan het adres van politieke tegenstanders zijn niet nieuw; het inzetten van paramilitairen, granaten en vuurwapens aan beide kanten is niet nieuw; doden en gewonden aan beide kanten zijn niet nieuw; het niet tot een compromis kunnen komen over belangrijke zaken is niet nieuw. Wat wel nieuw is dat het leger categorisch weigert de kant van de ene of de andere elite te kiezen terwijl het daar achter de schermen daartoe meerdere malen in de afgelopen weken is aangespoord. Mijns inziens is dit een van de belangrijkste redenen voor de recente excuses van Abhisit (voor het niet hervormen van de Thai samenleving), de startende onderhandelingen en het opgeven van het idee om Bangkok plat te leggen. Naast een duidelijk grotere groep Thai die meedenken over de hervormingen in dit land is het signaal van het leger dat in een beschaafd land als Thailand problemen via praten moeten worden opgelost een van de winstpunten op weg naar een Thai vorm van democratie.

 8. Sudranoel zegt op

  Je hebt gelijk Teun, praat het uit aan tafel en vecht het niet op de straat. Dat het in het verleden in Thailand altijd strijd en demonstraties zijn geweest zoals Chris zegt. Voor mij absoluut geen argument dat men het nu op een normale en beschaafde manier probeert op te lossen en de corruptie probeert terug te dringen. Wens de Thaise bevolking veel sterkte en wijsheid toe want het zal niet eenvoudig zijn. Corruptie is overal in de wereld zelfs in ons eigen Nederland al zie je daar niet zo in het openbaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website