Er is kritiek op de geplande bouw van een toren van 459 meter aan de oever van de Chao Phraya rivier. Volgens Panit Pujinda van de Chulalongkorn universiteit schiet alleen de commerciële sector er iets mee op en het is een verspilling van de kostbare grond, die eigendom is van het  Treasury Department.

Panit is van mening dat het gebied betere bestemming kan hebben en dan voor openbaar gebruik. Straks moeten Thai en buitenlanders fors in de buidel tasten voor megalomaan project.

Er is een stichting die het torenproject tot uitvoer wil brengen. De torenstichting wordt financieel gesteund door vijftig instellingen. Van de bouwkosten van 4,6 miljard baht kan 2 miljard baht uit eigen middelen worden opgebracht, het restant moet gefinancierd worden.

Premier Prayut benadrukt nogmaals dat er geen belastinggeld naar het project gaat. De regering steunt het project wel omdat de toren als symbool van Bangkok moet gaan dienen (net zoals de Eiffeltoren in Parijs). Er komt ook een museum in de toren over de Thaise geschiedenis en de monarchie.

Bron: Bangkok Post

8 reacties op “Bouw gigantische uitkijktoren in Bangkok zorgt voor kritiek”

 1. Jacques zegt op

  Het zou beter zijn om pas toestemming te geven als er een honderdprocent kostendekkend plaatje gepresenteerd kan worden, zodat niet de belastingbetaler voor dit prestigieuze gebouw op gaat draaien. Een lobby onder de zeer rijke thai zou ook wat op kunnen leveren. Het geld kan in Thailand wel beter besteed worden. Maar het zal er wel komen want wat zou je zijn zonder te laten zien dat je het breed hebt.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Het kost de belastingbetaler geen cent en de opbrengst gaat naar goede doelen.
  120 miljoen euro is bovendien een koopje voor zo’n blikvanger, even duur als de verbouwing van de stationshal op Den Haag CS.

  • brabantman zegt op

   Denk dat de kosten hiervan minimaal 100x hoger zijn als dat wijsgemaakt wordt.
   Google maar eens naar de kosten van dergelijke windvangers in KL, Dubai enz.

  • ruud zegt op

   Het kost de belastingbetaler geen cent klopt niet.
   Dat stuk grond zou voor heel veel geld commercieel verhuurd kunnen worden, waarvan niemand weet, of de opgegeven bouwprijs correct is en waarvan niemand weet hoe groot de inkomsten van bezoekers zullen zijn en hoe hoog de uitgaven aan electriciteit, onderhoud en alles wat er verder nog bijkomt.

   Voor wat betreft de bouwkosten
   Hoeveel geld zou alleen het beton en het staal kosten, om een 459 meter hoge toren te bouwen en een fundering te maken, die sterk genoeg is en diep genoeg gaat, om het gewicht van die toren te kunnen dragen.
   Op die modder van bangkok zelf kun je niet bouwen.
   Ik denk dat het geld na de aanschaf de bouwbenodigdheden al op is.
   En dan krijg je ook nog de economische schade tijdens de bouw, met de aanvoer van het beton en staal en alles wat er nog meer naar die bouwput gaat.
   En vergeet ook de damwanden en pompen niet, anders krijg je een volgelopen bouwput.

   • Fransamsterdam zegt op

    Ja, als je zo redeneert kun je ook beweren dat de belastingbetaler in Nederland de dupe is zolang de regering de Nachtwacht niet verkoopt of verhuurt.
    Of Brabant verhuurt.
    Verder heeft u ook volkomen gelijk. De Thai kunnen nu eenmaal niet rekenen, niet plannen, geen prognoses maken en niet bouwen.
    Die damwanden en pompen daar heb ik ze net een mailtje over gestuurd, dus daar gaan ze wel rekening mee houden, denk ik.
    Overigens krijg ik niet de indruk dat het een ‘wolkenkrabber’ wordt in de zin van een gebouw met verdiepingen die elk een nuttige vloeroppervlakte hebben, maar meer een toren zoals die van Eiffel.Dat Dat scheelt nogal wat beton/geld.

    • Petervz zegt op

     Niet echt te vergelijken met de eiffeltower. Die staat op de meest prominente plek in Parijs, terwijl deze toren toch wel op een vreemde plek in Bangkok komt te staan. Het heeft meer te maken met het ICONSIAM project op die lokatie dan de stad Bangkok zelf. Overigens zal het vergezicht bij regen of mist erg beperkt zijn op 400 m hoogte.

 3. Petervz zegt op

  Het is een project van een stichting. De twee belangrijkste bedrijven achter deze stichting zijn de CP Groep en Siam Piwat. Die laatste is de eigenaar van allen grote winkelcentra rondom het Siam Square, zoals Siam Discovery Siam Center en Siam Paragon. De CP groep en Siam Piwat ontwikkelen ook gezamelijk het ICONSiam project. De toren in kwestie komt te staan op een stuk grond pal naast IconSiam.
  Met enig googlen kan je te weten komen wie de belangste aandeelhouder(s) zijn van Siam Piwat en dan wordt eea waarschijnlijk wat duidelijker.

 4. Hendrik zegt op

  Ik vraag me af waarom ze dan zo’n lelijke toren met zo’n rare punt erop willen neerzetten.
  Kijk eens wat langer naar de foto en je ziet dat het ding totaal niet in de omgeving past.

  Ik weet wel, het is Thailand en daar is natuurlijk geen ‘welstandscommissie’ zoals in Nederland maar zelfs een leek kan zien dat het een misbaksel is.

  Weggegooid geld lijkt me….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website