De economie van Thailand zal naar verwachting twee jaar nodig hebben om volledig te herstellen als we er vanuit gaan dat er op termijn een vaccin tegen corona beschikbaar is, aldus Veerathai Santiprabhob, hoofd van de Centrale Bank van Thailand.

De centrale bank denkt dat de economie dit kwartaal zal aantrekken na het dieptepunt in het tweede kwartaal, zei de heer Veerathai. De binnenlandse consumptie vertoonde tegen het einde van het tweede kwartaal tekenen van herstel, mede door de versoepeling van de lockdown maatregelen door de regering.

De centrale bank verwacht voor dit jaar een krimp van 8,1% (BBP), dat is hoger dan een eerdere raming van 5,3%. De economie zal naar verwachting in 2021 met 5% groeien, tegen een eerder verwachte groei van 3%.

Bloomberg: Economische vooruitzichten Thailand zeer slecht

Thailand wordt genoemd als een succesverhaal als het gaat om het beperken van de uitbraak, toch denkt Bloomberg dat de economische vooruitzichten van Thailand de slechtste van Azië zijn. Een krimp van 8,1% van het BBP is de grootste daling van alle belangrijke economieën in Azië en zou volgens Bloomberg de grootste daling van het BBP ooit zijn. Zelfs meer dan de duik tijdens de Aziatische financiële crisis van meer dan twee decennia geleden.

Volgens BoT baas Veerathai, is economische herstructurering dan ook hard nodig. Het Comité voor monetair beleid van de centrale bank heeft haar bezorgdheid geuit over een hoge werkloosheid als gevolg van de pandemie. De verwachting is dat de werkloze beroepsbevolking flink zal groeien, vooral onder nieuw afgestudeerden, oudere- en ongeschoolde arbeiders.

Het proces van omscholing en bijscholing van werknemers is noodzakelijk ter voorbereiding op de nieuwe werkomgeving in de periode na de pandemie, zei de heer Veerathai. Er gaan ook arbeidsplaatsen vervallen door automatisering en robotisering. Met dit scenario heeft Thailand economische herstructurering nodig, vooral wat betreft de acceptatie van technologie op de arbeidsmarkt, zei hij.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “BoT: ‘Economisch herstel Thailand gaat na verwachting twee jaar duren’”

 1. Bert zegt op

  Misschien wat minder “werkvolk”uit de buurlanden halen ?
  Zou volgens mij wel helpen bij zo’n hoge werkeloosheid, ,aar ja wie moet dan het vuile laagbetaald werk doen. 🙂

  • janbeute zegt op

   En zo is het, ik werd gisteren ingehaald door twee pickuptrucks.
   Elk 2 verdiepingen vol met Birmese gastarbeiders
   Oogst is weer aangebroken voor de Logan of Lumyai bomen.
   Aan Thaise plukkers is bijna niet aan te komen.

   Jan Beute.

   • TheoB zegt op

    Ik ben bang dat hier weer grof misbruik gemaakt wordt van mensen in een wanhopige situatie, dat die Birmese gastarbeiders zwaar onderbetaald en slecht behandeld worden.
    Arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden die zelfs voor de Thai te gortig zijn.

 2. Ben Janssens zegt op

  Zal zeker helpen als er weer toeristen mogen komen uit (redelijk) veilige landen.

 3. albert zegt op

  En recent onderzoek geweest bij 65 personen na Covid doorgemaakt te hebben.
  In Engeland en wordt gepubliceerd dit weekend in medische vakbladen.
  Wat blijkt afweerstoffen verdwijnen uit het bloed.
  Dat betekent een maal door gemaakte infectie maakt kans om het nog weer te krijgen.
  Dat betekent ook voor het ontwikkelen van een vaccin dat dit nog ingewikkelder wordt.
  Denk daarbij aan second wave en niet de groeps immuniteit ,zodat het virus kan uitdoven……
  Thailand maakt je borst maar nat en grenzen gesloten houden met als gevolg nog meer armoede en economischer terugval.

  • janbeute zegt op

   En wat te denken van de grote paniek die nu weer heerst dankzij die groep van luchtmacht militairen uit Egypte.
   Waarbij een besmet is bevonden met Covid en de groep van rond de 30 man is aan het stappen geweest in oa Rayon.
   Zij en meerdere personen zoals diplomaten, hebben schijnbaar geen quarantaine nodig.
   We zijn er nog lang niet en de problemen worden maar groter en groter.

   Jan Beute

 4. Rene Martin zegt op

  En dit zijn nog alleen maar hedendaagse voorspellingen en het lijkt erop dat Thailand nog wel even dicht blijft voor toeristen en we weten niet hoelang dit gaat duren. Daarnaast zou het zeker goed zijn dat Thailand zich meer gaat richten op economische herstructurering maar ook het minimumloon gaat verhogen zodat de mensen meer te besteden krijgen en de economie wordt versterkt. In Bangkok verdienen de werknemers minimaal bijna 190 euro (330 Bth x 20: 35) maar in Jakarta zo ‘n 225 euro waar de levensstandaard m.i. lager is als in Bangkok dus er is misschien ruimte.

  • Johnny BG zegt op

   De berekening van het loon is niet helemaal correct. Er wordt in Thailand uitgegaan van 30 dagen per maand en dan komt het minimum dus ook hoger uit en in Bangkok is dat 9930 baht per maand oftewel meer dan 40% meer en een niet onbelangrijk verschil.
   De wet bepaalt dat er per week 1 betaalde vrije dag is maar het staat ook vrij om meer dagen te geven.

   Best grappig om te zien dat iemand vers van de universiteit gaat zeggen dat ie niet akkoord gaat met een startsalaris van 14000 per maand voor een vijfdaagse werkweek. Zo’n persoon kan ook zoals het gebruikelijk is 15000 kunnen krijgen en dan mag deze 6 dagen per week werken. Aangezien wij van onze zaterdagrust houden zal het dan wel bij een ander zijn.

   https://gps-legal.com/publications/how-thailands-minimum-wage-affects-foreign-employees/

   • chris zegt op

    De salarissen moeten natuurlijk, in een paar stappen, drastisch omhoog. Van 14.000 of 15.000 Baht per maand is in Bangkok niet zelfstandig te leven, zeker niet als je ook nog een partner hebt en ene gezinnnetje wilt stichten. 9930 Baht per maand in Bangkok is natuurlijk een hongerloon.

   • Rene Martin zegt op

    Als je uitgaat van minimaal 1 dag per week vrij dan kom je niet aan 30 dagen doorbetaling of staat dat er los van ?

   • TheoB zegt op

    Mijn vriendin heeft in Korat in een fabriek gewerkt voor een ‘buitenlands’ bedrijf met 600-900 man personeel onder buitenlandse leiding.
    Zij werkte 8 uur per dag, zes dagen per week. Zondagen waren onbetaald vrij, feestdagen betaald vrij.
    (Minimum)loon: ฿325 per dag, ฿20 lunchvergoeding en ฿25 reiskostenvergoeding per gewerkte dag.
    Overwerk: 1,5x uurloon voor de eerste paar uur, 3x voor de volgende uren.
    Basismaandloon dus maximaal: ฿325 x (31 dagen – 4 zondagen) = ฿8775
    Vergoedingen maximaal: (฿20 + ฿25) x (31 dagen – 4 zondagen) = ฿1215

    Misschien dat de wet bepaald dat er minimaal één vrije dag per week is, maar ik betwijfel ten zeerste dat de wet zegt dat dat een betaalde vrije dag is.
    Het wettelijk minimumloon voor een Bachelor is ฿15000 per maand, voor een Master ฿25000. Het is mij niet duidelijk of dat geldt ongeacht het aantal weekenddagen.
    Zie ‘Minimum Wage in Thailand’ en verder op: https://destinationscanner.com/average-salary-in-thailand/

    • Johnny BG zegt op

     In Bangkok moeten wij als bedrijf minimaal 9930 baht per maand aanhouden en dat kan wel kloppen als je sectie 68 van de Labour Protection Act erbij haalt.

     Section 68.For the purpose of calculating Overtime Pay, Holiday Pay and Holiday Overtime Pay for an Employee who receives Wages on a monthly basis, an hourly wage rate on Working Day means the monthly Wages divided by the product of thirty (30) and the average number of working hours on a working day

     Voor het uitrekenen van overuren en dergelijke moet het maandbedrag gedeeld worden door 30 en met de Thaise logica betekent dit dat je het minimale dagloon maal 30 moet doen.
     Met een basisloon van 8775 zou je op een dagloon van 292,50 uitkomen tegen het minimale loon van 325 en dat mag volgens de wet niet.

     https://www.ilo.org/dyn/natlex/docs/ELECTRONIC/49727/125954/F-1924487677/THA49727%20Eng.pdf

     • TheoB zegt op

      Ik heb nog niet het hele document gelezen, maar …
      Section 56 van de Labour Protection Act maakt onderscheid tussen betaling op maandbasis en betaling op basis van dag/uur/stuks.
      In het eerste geval is de verplichte wekelijkse vrije dag betaald, in het tweede geval onbetaald.

      Ik heb de 2-wekelijkse loonstrookjes van mijn vriendin gezien en gecontroleerd. Ik denk niet dat ze – als buitenlands bedrijf – het risico zouden nemen hun vergunningen kwijt te raken.

      PS: een kleine correctie op mijn eerdere reactie: overwerk op ‘gewone’ dagen werd beloond met 1,5x het uurloon (1,5 x ฿325 / 8uur), op feestdagen met 3x het uurloon (3 x ฿325 / 8uur).

 5. l.lagemaat zegt op

  Zolang het Thaise systeem het mogelijk maakt werknemers te ontslaan zonder gevolgen of verplichtingen voor de werkgever zal de werkeloosheid voortduren of zelfs toenemen! Bovendien wordt gebruik gemaakt van buitenlandse werknemers, die voor minder dan 300 baht willen werken

  Een aantal gekwalificeerde Thaise mensen zijn naar Zuid Korea verhuisd, omdat zij daar tenminste 50.000 baht per maand konden verdienen. (Voorlopig voor 5 jaar)

  Open ( Thaise) zenuwen worden zichtbaar in de corona tijd!

  • Johnny BG zegt op

   Pardon, geen gevolgen?
   Voor bedrijven die de wet volgen is dat zeker niet het geval en bij het begin van Corona toch wel een dingetje voor veel bedrijven die geraakt werden maar niet onder een compensatieregeling vielen.
   En ja, ook in Thqiland bestaan ze echt, bedrijven die wel oog voor werknemers heeft.

   http://library.siam-legal.com/thai-law/labor-protection-act-severance-sections-118-122/

 6. Ger-Korat zegt op

  De heer Somkid, de economische `tsaar` van het kabinet heeft net ontslag genomen las ik in de Bangkok Post. Dit samen met het ontslag van de Finance Minister en 3 andere, alles ter ere van Kameraad nr.2, Prawit welke voorzitter is geworden van de regeringspartij. Nou als je de deskundigen laat vertrekken voorspelt het niet veel goeds voor de beslissingen welke de regering gaat nemen op economisch en financieel niveau. Denk dat er een verschil is in het beleid welke men wenst te voeren en ja een ieder weet toch dat bijvoorbeeld het toerisme zo´n 15 tot 20 % van de economie uitmaakt en als je op termijn de grenzen niet openstelt dat valt zo maar een groot gedeelte van je inkomen weg. Komt daarbij dat de export flink terugloopt vanwege economische terugval in veel landen, investeringen afnemen en er ondertussen massa-werkloosheid heerst. Tijd om reserve-generaal Prawit de teugels in handen te geven, een persoon notabene welke als de dood voor een coronabesmetting is, kijk naar zijn postuur ziektegeschiedenis (hartoperatie in Zwitserland) en zijn leeftijd je zult begrijpen waarom hij liever de grenzen dichthoudt nl. 100% lijfsbehoud, letterlijk.
  En het betoog van de Centrale Bank is ook al zo vaag, niets wat aanduidt waardoor men een verbetering verwacht dus kun je ook redeneren dat het op los zand is gebouwd.
  Voor de baht koers verwacht ik dat dit op termijn boven de 40 baht gaat uitkomen want alle fundamenten zijn ondergraven door het negatieve sentiment en het is wachten op economische cijfers maar ik weet, en hoef het niet eens te voorspellen, dat deze slecht zijn. Dit in tegenstelling tot Europa waar men terugkeert naar normaal. Goed voorbeeld is Nederland waar ik de laatste tijd veel rondreis voor zaken en overal is het weer druk als vanouds en zoals aangetoond geen extra besmettingen dus alles onder controle wat corona betreft.

  • chris zegt op

   De regering heeft een budget van 3 triljard Baht goedgekeurd voor economische maatregelen ter verlichting van de Corona malaise. Een commissie op projecten van circa 25 % door economische experts (laten die nu net minister zijn geweest) levert zo’n slordige 750 miljoen Baht op. Wel iets meer dan een salaris van een minister. Een goede reden om ontslag te nemen.

   • Tino Kuis zegt op

    3 triljard baht, dat is veel geld! 3. 000 000 000 000 000 000 000 baht! Dat is 50 biljoen baht per Thai!

    • Erik zegt op

     Heren Chris en Tino, rekenen jullie wel goed? De Thaise pers gebruikt het woord trillion (tn) en dat is een 1 met 12 nullen. Million-Billion-Trillion is de USA telling. Triljard is vele malen meer maar je mag trillion niet door triljard vertalen. Miljoen-Biljoen-Triljoen is het Nederlandse equivalent.

  • janbeute zegt op

   Alles onder controle Ger, kijk vandaag eens naar de cijfers van de UVW over de explosieve groei van werkloosheid in Nederland.
   En nog maar te zwijgen over de aankomende golf van aankomende faillietsementen.

   Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website