Zou het waar zijn of is het weer zo’n loze belofte? Staatssecretaris Yanyong Phuangrach (Handel) zegt dat rijstmolenaars bereid zijn de boeren die al maanden op geld wachten, te hulp te schieten. Ze schieten de helft van het bedrag voor waarop ze recht hebben en de regering neemt de rente voor haar rekening. Binnen twee weken zouden ze tot uitbetaling overgaan.

De boeren betwijfelen daarentegen of de molenaars wel in staat zijn dat te doen, gezien het bedrag waar het om gaat. Ze hebben nog 120 miljard baht tegoed van de regering. Als de molenaars hulp bieden, zullen ze het geld moeten lenen. Maar banken zouden dat wel eens kunnen weigeren, net zoals ze weigeren de regering een lening te verstrekken omdat die demissionair is en geen nieuwe verplichtingen mag aangaan.

De boeren doen een tegenvoorstel. Wanneer ze de ingeleverde rijst als onderpand mogen gebruiken, willen ze hun eigen geldbronnen zoeken (Bron: website BP, 8 februari). Wichean Puanghlamchiak, president van de Thai Farmers Association, vindt dat de regering het geld om de boeren te betalen, moet lenen (Bron: krant, 9 februari).

Dat probeert de regering ook; ze wil 130 miljard baht lenen in wekelijkse termijnen van 20 miljard baht. De eerste twee veilingen zijn al mislukt. De banken schromen geld ter beschikking te stellen omdat de regering met de lening de grondwet zou overtreden. De Raad van State meent daarentegen dat daar geen sprake van is.

De Thai Farmers Association dringt er bij de regering op aan de rijst te verkopen die in voorraad ligt, zodat de boeren snel kunnen worden betaald. ‘Haal die 18 miljoen ton eruit, scheid de goede van de verrotte rijst en verkoop de rijst’, zegt president Prasit Boonchuey. [Heeft die twee vereniging twee presidenten?] Volgens hem moet deze operatie 100 miljard baht kunnen opleveren.

Staatssecretaris Yanyong zei gisteren in Ayutthaya tijdens een gesprek met boerenvertegenwoordigers uit veertig provincies dat de regering al bezig is rijst uit haar voorraad te verkopen. De krant schrijft nu dat boeren volledig betaald gaan worden voor de ingeleverde rijst: de helft van het geld komt van de molenaars, de andere helft van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives.

Protest wordt uitgebreid

Dit weekend krijgen de demonstrerende boeren voor het ministerie van Handel in Nonthaburi versterking van boeren uit verschillende provincies. Vandaag staan ze er voor de vierde dag. Regeringsvertegenwoordigers hebben zich er nog niet laten zien. Morgen gaan de boeren demonstrereren voor een kantoor van Defensie, dat tijdelijk als werkruimte voor premier Yingluck en enkele bewindslieden dienst doet.

Rawee Ruangruang, leider van een netwerk van rijsttelers uit zes westelijke provincies, zegt dat ze voor onbepaalde tijd bij het ministerie van Handel blijven. Wanneer de regering niet aan de eisen van de rijsttelers tegemoet komt, moet ze aftreden en anderen in de gelegenheid stellen het probleem op te lossen.

De boeren stappen morgen naar de rechter met een klacht over fraude in het hypotheeksysteem. In het district Pak Tho (Ratchaburi) hebben boeren bij de politie al een klacht ingediend tegen premier Yingluck wegens fraude. [Of bedoelt de krant dezelfde klacht?] De politie van Pak Tho zegt de zaak te zullen onderzoeken en voor te leggen aan de National Anti-Corruption Commission.

De boeren die van 1 tot 6 februari de Rama II weg, de belangrijkste route naar het Zuiden, hebben geblokkeerd zullen niet gerechtelijk worden vervolgd. Eerder had de politie enkele vertegenwoordigers voor verhoor opgeroepen, maar ze kwamen weg met het excuus dat de blokkade de laatste strohalm was om gehoord te worden.

Nagel aan de doodskist van de regering

Protestleider Witthaya Kaewparadai (van de anti-regerings beweging) zei gisteren op het actiepodium in Lumpini dat het onvermogen van de regering om aan haar verplichtingen te voldoen de laatste nagel aan haar doodskist is. Hij denkt dat de regering binnen zeven dagen gedwongen wordt af te treden. ‘Rijstboeren zullen het hele land lam leggen.’

Witthaya ontkent dat de protestbeweging de boeren voor eigen karretje spant. Dat zegt de regering, maar hij wijst erop dat de protestbeweging de boeren beweging niet politiseert. ‘Ons gevecht is de regering naar huis te sturen en het Thaksin regime kwijt te raken zodat we aan politieke hervormingen kunnen werken.’

Actieleider Suthep Thaugsuban gaf gisteren premier Yingluck eveneens van katoen. Yingluck heeft gezegd dat het boerenprotest door de protestbeweging is geïnitieerd. Maar Suthep ontkent dat. Vrijdag werd tijdens een mars in Sathon en Bang Rak (Bangkok) 9.209.440 baht voor de boeren opgehaald, aldus PDRC-woordvoerder Akanat Promphan. Het plan is om een fonds op te zetten om daaruit de boeren te helpen. De PDRC biedt de boeren ook aan om hen te helpen met een team advocaten. Maandag wordt weer gecollecteerd.

Toelichting

Ik heb zo goed en zo kwaad als het kan geprobeerd de situatie te schetsen, maar de krant maakt er weer eens een potje van met tegenstrijdige informatie. Ik verzuchtte het eerder: journalistiek is een vak.

(Bron: Bangkok Post, 9 februari en website 8 februari)

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Boerenprotest uitgebreid; regering wringt zich in alle bochten”

 1. Hans Aling zegt op

  Wat een ellende voor die arme boeren,ze moeten nu weer geld lenen tegen woekerwinsten om te eten.
  Zo jammer dat het hier in Thailand zo slecht geregeld is.
  Gaat dit nu volgend jaar weer gebeuren?

 2. Farang ting tong zegt op

  Thaksin 25 juni 2013,….Oud-premier Thaksin verzekert de rijstboeren dat de regering hen niet in de kou laat staan…..als liegen pijn deed wat zou deze man dan een pijn hebben.

  • Gerrie Q8 zegt op

   @ Farang ting tong; ik geloof niet dat Thaksin liegt. Op dit moment liggen de temperaturen in Thailand ver boven de 25 graden, dus over kou kun je niet spreken. 😀

   • Farang tingtong zegt op

    Haha ja zo had ik het nog niet bekeken, (om bij de temperatuur te blijven) het laat Thaksin toch Siberisch koud hoe de boeren zich voelen.

 3. janbeute zegt op

  Maar de ellende onder de rijst farmers is groot .
  Ik heb daarom respekt voor hun , om voor een zeer lange tijd en loze beloften aan het lijntje te worden gehouden door iedereen , waaronder uiteraard ook de Thaise goverment aan schuldig is .
  En ze zijn niet gauw boos geworden .
  Waarschijnlijk oorzaak is daarvan , de Thaise Boedistische cultuur .
  In Holland was de bom in een soort van gelijke situatie , al zeker eerder afgegaan .
  Met alle gevolgen van dien .
  Maar ik denk dat zo langzamerhand de ketel hier , aan het overkoken raakt en het deksel er elk moment van kan afvliegen .
  Hoe was de spreuk alweer NO FARMERS NO FOOD .
  Sterkte en mijn sympatie toegewenst aan hun .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website