De boeren die onderweg waren naar Suvarnabhumi, hebben gisteren in Bang Pa-In (Ayutthaya) rechtsomkeert gemaakt, nadat de regering hen had beloofd dat ze volgende week betaald worden. Het abrupte besluit – de vijfduizend boeren waren woensdag in een konvooi van zevenhonderd landbouwvoertuigen vertrokken uit de Central Plains – kwam als een grote verrassing voor de boeren die sinds 6 februari bij het ministerie van Handel in Nonthaburi  kamperen.

Kittisak Rattanawaraha, een leider van boeren uit het Noorden en Noordoosten, vermoedt dat de boeren uit de Central Plains onder druk zijn gezet om terug te keren. ‘We hebben met boeren uit Uthai Thani gesproken. Die wilden niet naar huis gaan, maar politici die hen niet in Bangkok wilden, hebben hen gedwongen.’

De boeren maakten rechtsomkeert nadat rallyleider Chada Thaiset (foto), voormalig parlementslid van de Chartthaipattana (coalitie)partij voor Uthai Thani, had gezegd dat de regering volgende week met de uitbetalingen begint en dat alle betalingen binnen zes weken verricht worden.

Naar verluidt zou hij gesproken hebben met premier Yingluck, minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) en minister Varathep Rattanakorn (PM’s Office). Volgens een bron was Yingluck korte tijd bij het gesprek, maar mochten de twee bewindslieden de hete kolen uit het vuur halen.

Sommige boeren wilden doorrijden omdat ze betwijfelden of de regering deze keer haar woord zou houden. Maar uiteindelijk sloten de gelederen zich en was het terug naar huis. Wanneer ze volgende week niet betaald krijgen, komen ze alsnog terug naar Suvarnabhumi, waar ze op het parkeerterrein voor langparkeerders mochten neerstrijken.

Pornpun Boonyaritpoonsiri, een protesterende boer uit Pichit, vraagt zich af of het besluit terug te keren een politiek spelletje is. ‘Ik heb het gevoel dat er pogingen worden gedaan om te voorkomen dat de boeren zich zouden aansluiten bij de boeren voor het ministerie van Handel.’

Aree Malison, een boer uit Chachoengsao, heeft het vermoeden dat de regering de twee groepen tegen elkaar uitspeelt.

Financiering

De website van BP maakte gisteren melding van een plan van minister Kittiratt Na-Ranong om rijstobligaties met een ‘aantrekkelijke rente’ aan burgers te gaan verkopen teneinde de boeren te kunnen betalen. Ze zouden met name verkocht worden aan kleine investeerders. Grote institutionele investeerders en overheidsbedrijven vormen niet de doelgroep. Binnen zeven tot acht weken wordt over dit plan een beslissing genomen.

In de krant van vandaag kom ik er niets over tegen. Wel meldt de bijlage Business dat de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voorfinanciert, volgende week donderdag promesses tot een bedrag van 100 miljard baht wil gaan uitgeven. Ze worden voornamelijk aan overheidsbedrijven aangeboden, die een grote liquiditeit hebben. Het is echter de vraag of het ministerie van Financiën hiervoor garant wil staan.

Eerder heeft de regering enkele malen geprobeerd 130 miljard baht op te halen door de verkoop van obligaties (geen belangstellingen voor, twee veilingen mislukt), leningen bij commerciële banken (geweigerd vanwege de angst voor juridische complicaties), een interbancaire lening van de Government Savings Bank (GSB) aan de BAAC (na protesten geschrapt) en obligatieaankoop door Airports of Thailand (personeel verzet zich). De interbancaire lening heeft geleid tot een bankrun op de GSB. In enkele dagen is 56,5 miljard baht door spaarders teruggetrokken.

Ander rijstnieuws: Irak vindt kwaliteit Thaise rijst onder de maat

Irak koopt geen Thaise rijst meer totdat de kwaliteit verbetert. In de eerste helft van vorig jaar kocht het land nog rijst van Thailand, maar in de tweede helft stokten de aankopen. Thailand had 300.000 tot 400.000 ton rijst meer kunnen verkopen zonder de boycot. Nu bleef de teller in 2013 staan op 703.869 ton, 9 procent minder dan een jaar eerder.

Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, noemt het voorbeeld van Irak om aan te geven dat de exporteurs zich ernstig zorgen maken over de teruglopende kwaliteit van Thaise rijst, wanneer die opgeslagen blijft worden. Uiteindelijk zullen kopers het vertrouwen in de kwaliteit van Thaise rijst verliezen en de exportindustrie loopt daardoor schade op.

Volgens Sermsak Kuonsongtum, directeur van Chaiyaporn Rice, een grote rijstexporteur naar Irak, is er nog een tweede reden voor Iraks terugtrekking. Twijfel is gerezen aan de juistheid van het gewicht aan geleverde rijst. In voorgaande jaren werd de Thaise export naar Irak gedomineerd door één bedrijf, Siam Indica. Dat bedrijf zou nauwe banden met de regering hebben en de rijst goedkoper hebben kunnen kopen dan andere exporteurs.

Surasak Riangkrul, directeur-generaal van het Foreign Trade Department, noemt de berichten over de boycot van Irak overdreven. Ambtenaren van dat land moeten de kwestie nog bespreken met hun Thaise counterparts.

Chookiat verdedigt de kwaliteit van de rijst die door de particuliere sector wordt geleverd, want die wordt streng gecontroleerd. Het probleem betreft alleen het overheidstoezicht op de eigen rijstvoorraden.

(Bron: Bangkok Post, 21 en 22 februari, website 21 februari 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Boeren uit Central Plains maken rechtsomkeert”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News ´Mijn gok is dat de hele exercitie alleen maar een schijnvertoning was om morele steun te verlenen aan premier Yingluck. Ik heb medelijden met de echte boeren in de groep die door het ex-parlementslid zijn bedrogen´, schrijft columnist Veera Prateepchaikul in Bangkok Post.

  Veera doelt op het konvooi van duizenden boeren dat in landbouwvoertuigen op weg was naar Suvarnabhumi, maar vrijdag in Ayutthaya abrupt rechtsomkeert maakte.

  Veera vraagt zich af waarom de boeren naar Suvarnabhumi zouden gaan en niet naar het ministerie van Handel in Nonthaburi waar boeren al bijna twee weken kamperen. Protestleider Chada Thaiset heeft daar geen verklaring voor gegeven en de boeren die hij leidde, stelden geen vragen.

  Wat ook verdacht was: het konvooi werd begeleid door vijf politiewagens, die de weg vrijmaakten. Hoogst ongebruikelijk, schrijft Veera, andere groepen protesterende boeren hebben vaak te maken met pogingen hen tegen te houden of er worden kraaienpoten op de weg gestrooid.

  Vrijdag vertelde Chada Yingluck ontmoet te hebben. De premier had beloofd dat de boeren volgende week hun geld zouden krijgen. Vervolgens maakte het konvooi rechtsomkeert. De vraag is echter: heeft die ontmoeting wel plaatsgevonden en waar en wanneer zou dat gebeurd zijn?

 2. janbeute zegt op

  En nu maar hopen dat de Thaise rijst boeren volgende week eindelijk hun geld kunnen ontvangen .
  Ben bang dat het weer een plannetje is om tijd te rekken ;
  Of beter gezegt wederom met een kluitje het riet te worden ingestuurd . Maar de ketel is op dit moment aan het koken , wachten is tot het deksel er uiteindelijk afvliegt .

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website