Van alle kanten trekken boeren naar Bangkok om betaling te eisen voor de rijst die ze hebben ingeleverd. Velen wachten daar al maanden op.

Vandaag marcheren de boeren vanaf het ministerie van Handel in Nonthaburi, waar ze donderdag neerstreken, naar het ministerie van Justitie en naar het tijdelijk kantoor van premier Yingluck om te demonstreren.

Vanuit Tha Muang (Kanchanaburi) vertrokken gisterochtend vroeg twee bussen met boeren. Ze hebben voedsel, drinkwater en kleding bij zich, wat erop wijst dat ze op een lang verblijf in de hoofdstad rekenen. De groep voegde zich bij de honderden demonstranten voor het ministerie van Handel, die uit Ratchaburi en omliggende provincies komen.

Vanuit Phrom Phiram (Phitsanulok) arriveerden twintig boeren per trein. De lokale PDRC-leider waarschuwt de regering dat zo’n vijfhonderd boeren in de startblokken staan.

Het water staat de boeren tot aan de lippen. Een van hen zegt dat boeren in Tha Muang voor de volgende oogst en huishoudelijke uitgaven al geld lenen bij geldwoekeraars. Die rekenen zonder blikken of blozen een rente van 20 procent of meer.

Minister Niwatthamrong Bunsongphaisan (Handel) probeerde zondag de boeren te bewegen de geplande rally van vandaag af te blazen. Vandaag praat de minister met de protesterende boeren op het ministerie.

Eerder kondigde staatssecretaris Yanyong Phuangrach (Handel) aan dat de molenaars de boeren te hulp komen door de helft van het geld waar ze recht op hebben, voor te schieten. [In een eerder bericht werd gemeld dat de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives de andere helft zou ophoesten.] In deze constructie zou de regering de rente voor haar rekening nemen.

Boerenleider Wichien Phuanglamjiak denkt niet dat dit doorgaat. De molenaars zullen daarvoor geld moeten lenen, maar de banken zullen dat waarschijnlijk weigeren, net zoals ze weigeren de regering 130 miljard baht te lenen. Reden: De regering is demissionair en mag geen nieuwe verplichtingen aangaan. Wichien zegt: ‘Er is slechts één oplossing en dat is wanneer de regering dat geld voor hen vindt.’

Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, noemt de samenscholing van de boeren een ‘symbolische demonstratie’. ‘Ze blijven er niet lang. Ze zijn alleen naar Bangkok gekomen om het geld te vragen waarop ze recht hebben. Ze hebben geen poitieke agenda, zoals de anti-regerings protestbeweging.’ De krant noemt deze quote ‘goed nieuws voor de regering’, maar licht dat verder niet toe.

Wallop Pitchyapongsa, vice-president van de Thai Rice Exporters Association, roept de regering op de opgebouwde rijstvoorraad van de hand te doen zodat de boeren betaald kunnen worden. ‘Maar het kan enige tijd duren om dat te doen’, zegt hij.

De krant meldt verder nog dat het Government Pension Fund (GPF) en het Social Security Office (SSO) niet van plan zijn obligaties te kopen die het ministerie van Financiën wil uitgeven om de boeren te kunnen betalen. ‘We zijn nog niet benaderd door het ministerie. Op dit moment zijn we er niet bij betrokken’, aldus een bron bij het GPF.

De uitgifte van obligaties evenals het voornemen van de regering 130 miljard baht te lenen is een bron van zorg, omdat die in strijd zou kunnen zijn met de grondwet. De regering heeft al geprobeerd geld te lenen bij de banken, maar die vinden het risico te groot. Media berichtten eerder dat Financiën van plan was obligaties te verkopen aan het GPF, het SSO en het Government Lottery Office.

In tegenstelling tot de website maakt de krant vandaag geen melding van de mars naar het ministerie van Justitie.

(Bron: Bangkok Post, 10 februari 2014; website 9 februari 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website