Het begint zo’n beetje vast stramien te worden: vertraging van de uitbetaling van het geld voor de ingeleverde rijst waar boeren al maanden op wachten. Zelfs een relatief klein bedrag levert dagen wachttijd op.

In dit geval gaat het om de 20 miljard baht die de regering uit de post noodvoorzieningen van de begroting heeft gehaald en waarvoor de Kiesraad het groene licht heeft gegeven. Je zou denken: da’s mooi, dan kunnen de boeren vandaag blij gemaakt worden. Niet dus.

Minister Niwatthamrong Boonsongpaisarn (Handel) had dat eerder beloofd, maar zegt nu dat het Budget Bureau, het ministerie van Handel en de uitbetalende Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) zich pas vanaf vandaag met de zaak gaan bezighouden. Eerder kon niet want de Kiesraad ging vrijdag akkoord en het weekend zat ertussen. Dus moeten de desbetreffende boeren nog even op een houtje bijten.

Volgens Kittisak Rattanawaraha, boerenleider in het Noorden, vrezen de drie betrokken instanties dat de regering niet in staat zal zijn de 20 miljard baht voor eind mei terug te storten, hetgeen een voorwaarde was van de Kiesraad om akkoord te gaan. Hij zegt dat het nog twee weken kan duren voordat begonnen kan worden met uitbetaling. De BAAC heeft dit bevestigd.

De boeren die met de 20 miljard worden geholpen, komen uit de provincies Phetchabun, Uthai Thani, Prachin Buri, Ayutthaya en Chachoengsao. Ze hebben hun rijst in het seizoen 2012-2013 ingeleverd.

Overigens is het maar een druppel op een gloeiende plaat, want in totaal moet nog 130 miljard baht worden uitgekeerd. Wanneer de regering niet in staat is dit bedrag uit te keren, moet ze maar aftreden, zodat een nieuwe regering de zaak kan afronden, vindt Kittisak.

Rawee Ruangruang, leider van het Thai Farmers Network, zegt dat de boeren die bij het ministerie van Handel in Nonthaburi kamperen, hun protest gaan opvoeren om de regering onder druk te zetten met geld over te brug te komen. Ze betwijfelden al of Niwatthamrong zijn belofte had kunnen waarmaken dat vandaag met de uitbetalingen wordt begonnen. Rawee kondingt een actie op woensdag aan, maar hij geeft geen details.

(Bron: Bangkok Post, 10 maart 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website