Op 16 september worden bier en sigaretten in Thailand duurder. De hogere accijnzen op bier kunnen er voor zorgen dat men overstapt op gedistilleerd, zo waarschuwt de Thai Health Promotion Foundation.

De nieuwe accijnzen zouden eerlijker zijn voor fabrikanten en importeurs en een eind maken aan gesjoemel met de waarde op basis waarvan de accijns wordt vastgesteld.

Hoofd Supreda van ThaiHealth verwacht dat door de nieuwe maatregel de winkelprijs van bier of gedestilleerd niet veel zal verschillen, waardoor consumenten misschien de verkeerde keuze maakt. Op het lokale gedistilleerd lao khao wordt namelijk minder accijns geheven dan op bier. De nieuwe prijzen kunnen mensen ertoe brengen meer gedistilleerd met een hoger alcoholpercentage te drinken en dat is een onwenselijke situatie.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Bier duurder door accijnsverhoging, vrees voor overstap naar gedistilleerd”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Lijkt mij iets wat al heel lang gaande is. Die drinkebroers in de Esan en elders konden het bier zo wie zo al niet betalen. Eerlijk gezegd wordt het mij ook te duur. Vergelijk de prijzen eens met die in een Hollandse supermarkt. In Duitse winkels zoals Lidl is het bier helemaal spotgoedkoop. De accijns zijn dan ook deels bedoeld voor de farangs. Zij hebben het geld om van smorgens tot savonds achter het bier te zitten.

 2. loe zegt op

  Ik moest gisteren al 25 baht meer betalen voor een doos Leo, dan vorige week.
  760 baht i.p.v. 735 baht. Regeren is vooruit zien 🙂

  • Cornelis zegt op

   Voor een doos à 12 flessen betaal ik 600 baht……..

 3. Aad zegt op

  In een doos Leo bier zitten toch 12 flessen in ?
  Ik betaal hier in het dorp 53 bath voor een fles

  • loe zegt op

   De dozen met 12 flessen zijn grote flessen.
   Van de ”normale” flessen van 33 cl zitten er 24 in een doos.
   De dozen met 12 flessen zijn goedkoper.

 4. Jacques zegt op

  Waar praten we over beste mensen, die kleine verhoging voor dat heerlijke vocht is toch peanuts. De notoire drinker gaat altijd door, want hij of zij kan niet anders. Verslaving noemen ze dat en dat zit tussen de oren en is te zien aan de vele bierbuiken die dit land rijk is. Ik neem er nog een vanavond want één keer in de week een biertje moet kunnen en dan heb ik weer genoeg. Ik heb gelukkig genen die wel bestand zijn tegen verleidingen, verlokkingen en verslavingen.

  • Rob Huai Rat zegt op

   Goh wat flink een biertje in de week. Dan moet je niet zeuren over mensen die af en toe iets meer drinken voor de gezelligheid. Niet iedereen die meer dan een biertje drinkt is een alcoholist. dus die genen van jouw zijn niets waard. Met een biertje in de week ben je eigenlijk een geheelonthouder en moet je je niet in deze disciussie mengen. In een ding heb je gelijk die verhoging stelt niets voor.

  • ruud zegt op

   Dat zijn ongebruikelijke genen voor iemand die in Thailand woont.

 5. Fransamsterdam zegt op

  De vraag is met hoeveel stijgen de accijnzen, en hoeveel wordt er aan de consument/klant doorberekend?

  Uit mijn frustraties van 2012:

  Vanwege het Dictaat van Brussel moet er bezuinigd worden. Voor een normaal mens betekent dat: minder uitgeven. Maar voor de overheid betekent dat: meer binnenharken. De accijns op bier is daar een makkelijk voorbeeld van. Die gaat met 10% omhoog.

  Helaas hebben de meeste journalisten geen flauw idee waar ze het over hebben, dus konden we gisteren op RTL-flut alweer reporters op straat aan mensen zien vragen hoe die het vonden dat het bier 10% duurder zou worden.

  10% accijnsverhoging, wat betekent dat nu werkelijk? In Nederland bedraagt de accijns op bier Eur 32.64 per hectoliter. Dat is Eur 0.33 per liter, dus grofweg 8 eurocent per glas.
  Als de accijns met 10% toeneemt is dat dus een toename van 0.8 eurocent per glas.

  Mocht uw kroegbaas de accijnsverhoging aanwenden om bijvoorbeeld de prijs van een biertje met Eur 0.10 te verhogen, dan komt 0.8 eurocent ten goede aan de de overheid en 9.2 eurocent aan de kroegbaas. In vakjargon heet dit : gedeeltelijk doorberekenen. U en ik weten wel beter.

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Klopt natuurlijk, al gaat dit meer over thuis dan over Thailand. De horeca heeft destijds de invoering van de Euro ook misbruikt. Een ex manager van de inmiddels gesloten club Mazzo zei later tegen mij: dat is eigenlijk een fatale fout geweest. De horeca dacht goud binnen te gaan harken. Echter: de klanten bleven weg en het is nooit meer geworden wat het voor de invoering van de euro was. Het vreemde in Thailand is dat bier genuttigd in een horeca gelegenheid eigenlijk niet eens zo heel duur is als men de echte tourist traps buiten beschouwing laat. Men krijgt altijd een fles in plaats van een slecht getapt Amsterdams glaasje met een kwart schuim. Drie slokken: op. Wat Thailand betreft heb ik het over de prijs in de winkel of supermarkt.

 6. Jan Ponsteen zegt op

  Ik woon in Thailand drink graag een biertje met vrienden hier avonds in Kanchanaburi, Ik drink niet veel Maar ik drink nu Jadong aangelengd met water omaat bier hier erg duur is. In Nederland betaal ik €0.45 voor een halve liter hier 1.10 slechte zaak als je denkt goedkoop uit te zijn in Thailand. Een kilo varkensvlees kost 150 Bhatt een kilo rijst 35 Bhatt dat valt dan wel mee.
  Dus stoppen met drinken en roken is een optie wat ik niet echt wil maar wordt gedwongen.
  In de buurlanden is het nog wel redelijk goedkoop dus af en toe er maar eens ff uit.

 7. Sjaak S zegt op

  Nou is de maat vol! Ik kap ermee. Ik ga terug naar Nederland. Betaal weer 500 euro huur per maand voor een luxe varkensstal. Ga weer flink meer voor gas en stroom uitgeven, sluit weer alle verplichte verzekeringen af, koop warme kleren voor de winters en loop te klagen over het slechte weer.
  Oh oh, waar heb ik het over? Waarom? Juist ja, bier en sigaretten worden duurder, daarom.
  Verrek, ik rook toch niet en ik houd helemaal niet van bier…
  Ik, ik blijf dan toch nog een tijdje. Maar als ze de melk duurder maken, ga ik zeker! Proost.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website