Een bewaker van de protestbeweging is gistermiddag om het leven gekomen en vier demonstranten zijn gewond geraakt, toen demonstranten van twee protestgroepen op de terugweg naar hun basis onder vuur werden genomen.

De twee groepen, het Network of Students and People for Reform of Thailand (NSPRT) en het People’s Democratic Reform Committee (PDRC), hadden bij het regeringscomplex aan de Chaeng Watthanaweg ambtenaren opgeroepen het werk voor de regering Yingluck neer te leggen. Ze keerden terug naar hun bases: de NSPRT naar de Chamai Maruchet brug bij het Government House en de PDRC naar het Lumpinipark.

Toen het konvooi de Expressway bereikte, schoot een onbekende, vermoedelijk vanuit een gebouw, op een vrachtwagen met demonstranten en bewakers, en een bus. De bewaker werd in zijn hoofd geschoten; hij overleed in het ziekenhuis.

De aanslag kwam niet geheel onverwacht. Nasser Yeema, hoofd bewaking van de NSPRT, zegt voorafgaand aan het vertrek vanaf de Chaeng Watthanaweg gehoord te hebben dat roodhemden zouden proberen het konvooi aan te vallen. De route werd vervolgens verkend.

Nasser refereert aan een bericht op Facebook, geplaatst door een roodhemd uit de harde kern van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). Volgens dit bericht zou een team onder leiding van een bekende roodhemdleider uit Pathum Thani het konvooi op de terugweg opwachten.

Kort na de aanslag volgde een tweede bericht waarin de schrijver elke betrokkenheid met de aanslag ontkende. Hij schreef: ‘Ik heb jullie vanochtend al gewaarschuwd niet de Expressway te nemen, maar ik heb er niets mee te maken.’

Woordvoerder Akanat Promphan van de PDRC dringt er bij de politie op aan beiden voor verhoor op te roepen. Sinds het begin van de politieke onrust eind november vorig jaar zijn 21 personen om het leven gekomen en 734 gewond geraakt, aldus cijfers van het gemeentelijk Erawan Medical Emergency Centre.

(Bron: Bangkok Post, 2 april 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website