November belooft een hete maand te worden in Thailand. Zowel anti-regeringsgroepen als de roodhemdbeweging gaan de straat op. Beide verzetten zich tegen het door een kamercommissie gewijzigde amnestievoorstel. De anti-regeringsgroepen hebben nog een tweede rally in petto, wanneer het Internationale Hof van Justitie (ICJ) te Den Haag op 11 november in de Preah Vihear-zaak ten gunste van Cambodja beslist.

Zo’n duizend vertegenwoordigers van diverse anti-regerings- en actiegroepen staken gisteren op de campus van de Thammasat universiteit de koppen bij elkaar. Ze besloten een rally te houden zodra het parlement volgende maand het groene licht geeft voor het amnestievoorstel van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema.

Het voorstel is in eerste lezing door het parlement goedgekeurd, maar door een kamercommissie gewijzigd: niet alleen degenen die aangehouden zijn wegens politieke vergrijpen, krijgen amnestie maar ook leger, protestleiders en autoriteiten. Bovendien is de periode, waarvoor de amnestie geldt, verlengd: niet vanaf september 2006 (militaire coup) maar vanaf 2004 en tot 8 augustus 2013.

Volgens Suriyasai Katisala, coördinator van de gezamenlijke actiegroepen, betekent dit dat oud-premier Thaksin wordt gezuiverd van alle blaam die verband houdt met het Tak Bai incident en dat degenen die betrokken zijn bij het hypotheeksysteem voor rijst hun straf ontlopen.*

Een tweede actiepunt is de Preah Vihearzaak. Op 11 november doet het ICJ doet het Hof een uitspraak over de omgeving van Hindu-tempel Preah Vihear, die door Thailand en Cambodja wordt betwist. Wanneer Thailand verliest, gaan de anti-regeringsgroepen ook demonstreren.

Democratisch kamerlid Ong-art Klampaiboon zei gisteren dat het (gewijzigde) amnestievoorstel tot doel heeft 75 personen die bij zestien corruptiezaken zijn betrokken, inclusief Thaksin, te vrijwaren van vervolging. ‘De premier maakt zich drukker om haar belangen en die van haar clan dan van de bevolking.’ Ong-art riep haar op nog eens goed na te denken alvorens het amnestievoorstel volgende maand in tweede en derde lezing door het parlement wordt behandeld.

Noppadon Pattama, Thaksin’s juridisch adviseur, zei gisteren dat het voorstel nodig is om de gevolgen van de militaire coup te niet te doen. Die waren in strijd met de wet. ‘We moeten een weg vinden om er samen langs parlementaire weg uit te komen.’ Zoals eerder bericht heeft Thaksin de Pheu Thai-kamerleden opgeroepen voor het voorstel te stemmen. Morgen vergadert de partij of het onderwerp een vrije kwestie wordt, zoals roodhemd parlementsleden willen.

Roodhemden dreigen ook met anti-amnestie rally

Ruim tweehonderd roodhemdactivisten van de Red Sunday Group kwamen gisteren bij elkaar op de Ratchaprasong intersection, het gebied dat in 2010 wekenlang door de roodhemden bezet werd gehouden. Ook zij verzetten zich tegen het gewijzigde voorstel en dreigen met een rally. De amnestie gaat nu ook gelden voor voormalig premier Abhisit en zijn rechterhand Suthep, die verantwoordelijk worden gehouden voor de slachtoffers die in 2010 vielen. Zij gaven immers het leger toestemming met scherp te schieten.

Sombat Boongam-anong, kernlid van de Red Sunday Group, begrijpt niet wat Thaksin en Pheu Thai beweegt. ‘Thaksin en andere partijleiders moeten hun supporters uitleggen wat de echte reden is van dit compromis. Dat moeten ze ons vertellen. Politiek mag niet langer een exclusieve zaak zijn, die door achterkamertjes onderhandelaars wordt gedicteerd.’

De roodhemden willen dat de partij teruggaat naar het oorspronkelijk voorstel, waarbij leger, protestleiders en autoriteiten waren uitgesloten van amnestie. Worachai Hema, de indiener van het oorspronkelijk voorstel, heeft al laten weten tegen het gewijzigde artikel in zijn voorstel te stemmen.

Somsak Jaemteerasakul, docent geschiedenis aan de Thammasat universiteit, zegt dat de roodhemden zich bedrogen voelen, omdat ze het Worachai-voorstel steunden. ‘Als Pheu Thai vanaf het begin duidelijk had gemaakt dat ze met dit compromis zou komen, hadden de roodhemden zich niet bedrogen gevoeld.’

(Bron: Bangkok Post, 28 oktober 2013)

Foto: Roodhemden gisteren op Ratchaprasong.

Foto homepagina: Het Internationale Hof van Justitie in april toen Thailand en Cambodja hun zaak in Den Haag bepleitten. 

*  Dit is nieuw voor mij. Volgens eerdere berichten betekenen volgens critici de wijzigingen dat Thaksin zijn gevangenisstraf van 2 jaar ontloopt en de 46 miljard baht die van hem in beslag is genomen, kan terugeisen. Het Tak Bai incident vond plaats op 25 oktober 2004. 85 moslim demonstranten kwamen toen om het leven, van wie 75 stikten terwijl ze opgestapeld in militaire voertuigen werden vervoerd. Suriyasai’s opmerking over het hypotheeksysteem zal wel betrekking hebben op corruptie, maar voor zover ik weet, wordt daarvoor nog niemand vervolgd.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website