De run op de Government Savings Bank (GSB) ging ook gisteren door. De netto run bedraagt inmiddels 48 miljard baht. GSB-directeur Worawit Chailimpamontri heeft gistermiddag zijn ontslag aangeboden.

De een zijn dood is de ander zijn brood, blijkt ook in dit geval van toepassing, want drie banken, Bangkok Bank, Siam Commercial Bank en Kasikorn Bank, melden dat op maandag opvallend veel nieuwe rekeningen werden geopend en geld werd gestort.

Spaarders in met name Bangkok en het Zuiden haalden de afgelopen twee dagen hun geld weg bij de GSB uit protest tegen de interbancaire lening van de GSB aan de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC), die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert. Die lening werd door de BAAC aangevraagd , zogenaamd om haar liquiditeit aan te vullen, maar vermoed wordt dat het geld bestemd was om de boeren te betalen, die al maanden wachten op geld voor hun ingeleverde rijst.

Sinds oktober is slechts een handjevol boeren betaald. Eén miljoen boeren heeft nog geen satang gezien. Het budget is uitgeput, de opgekochte rijst, die moeilijk te verkopen is, stapelt zich op. De regering heeft geprobeerd bij de commerciële banken geld te lenen, maar die weigeren uit angst voor juridische complicaties. Een demissionaire regering mag geen nieuwe verplichtingen aangaan. De interbancaire lening zou een slinkse truc zijn om de wet te omzeilen.

Personeel van de GSB kwam gisteren in het zwart gekleed naar de bank en eiste het ontslag van de directeur.’Het is rot voor khun Worawit, maar ik heb ook met de bank te doen’, zei een van hen. ‘In de 20 jaar dat ik hier werk, heb ik nog nooit zoiets meegemaakt. Het ontslag van Worawit is terecht. Daarmee toont hij zijn verantwoordelijkheid.’

De bankrun heeft inmiddels een tegenactie opgeroepen. Pheu Thai politici, sympathisanten en ‘business groups’ [?] legden geld in als steun aan de interbancaire lening en de boeren. Een zakenvrouw zegt vertrouwen te hebben in de stabiliteit van de GSB. Ze wil de wanhopige boeren graag helpen en wijst erop dat sommige boeren al suïcide hebben gepleegd omdat ze de stress niet meer aan konden. ‘Boeren hebben veel aan het land bijgedragen’, aldus de vrouw die haar steun beschouwt als merit-making.

Het Department of Mental Health wijst er overigens op dat niet alle (negen) suïcides dit jaar kunnen worden toegeschreven aan de vertraagde betalingen. Sommige boeren hadden al psychische problemen en kampten met schuldproblemen. De dienst heeft psychologen naar de gezinnen van de boeren gestuurd om hulp te bieden.

Oppositiepartij Democraten beschouwt de bankrun als een motie van wantrouwen tegen de regering Yingluck. ‘De regering haast zich nu om geld van de bevolking te gebruiken voor het betalen van de boeren. Het geld helpt de regering door te gaan de boeren te bedriegen.’

Premier Yingluck in de beklaagdenbank

Er gebeurde gisteren nog meer op het rijstfront. De National Anti-Corruption Commission (NACC) besloot premier Yingluck te gaan vervolgen. Yingluck is voorzitter van het National Rice Policy Committee. Ze wordt van nalatigheid beschuldigd. De NACC heeft eerder tegen 15 personen, waaronder twee bewindslieden, beschuldigingen wegens fraude uitgebracht. Het gaat daarbij om een particuliere rijstdeal die onder het mom van een G2G-deal (government to government) zou hebben plaatsgevonden.

Voordat de NACC haar besluit bekend maakte, verdedigde Yingluck in een televisietoespraak het rijsthypotheeksysteem, omdat het ‘de boeren en de economie ten goede komt’. Ze beschuldigde anti-regerings groepen ervan de boeren te gijzelen en de regering te weerhouden het systeem effectief uit te voeren.

Dat alles speelde zich af op een dag vol geweld bij de Phan Fah brug (foto). Zie hiervoor Breaking News van 18 februari. Zoals was aangekondigd is de politie begonnen protestlocaties te ontruimen. Bij het ministerie van Energie is dat gelukt, bij de brug slechts ten dele. Een deel van de locatie Chaeng Wattana (waar monnik Luang Pu Buddha Issara de leiding heeft) is ook ontruimd. Hier volstonden onderhandelingen.

(Bron: Bangkok Post, 19 februari 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Bankrun gaat door; premier beschuldigd van nalatigheid”

 1. chris zegt op

  Premier Yingluck heeft natuurlijk gelijk dat het geld dat via de rijstsubsidie aan de boeren is uitgekeerd de gezinnen van de boeren en de lokale economie (via de bestedingen van de boeren) heeft geholpen. Maar het is slechts een deel van de waarheid. Een kleine aanvulling van haar speech had kunnen zijn:
  – er zijn toch wel aanwijzingen dat het subsidiesysteem erg gevoelig was voor corruptie;
  – een groot aantal kleine boeren voldeden niet aan de voorwaarden om aan het systeem deel te nemen dus het geld is niet altijd terecht gekomen bij de boeren die het het meeste nodig hadden;
  – de regering heeft zich geweldig vergist door aan te nemen dat de prijs van rijst op de werldmarkt zou stijgen en dat opslag van de rijst daarom een goed idee was. Het ware beter geweest de rijst direct op de wereldmarkt te verkopen en het verlies te nemen. In dat geval hadden de boeren gewoon hun geld gekregen en zat de staat nu met een (naar ik denk voor iedereen begrijpelijk maar overzichtelijk en beperkter) verlies;
  – de regering heeft geen openheid betracht over de verschillende rijst-deals (hoeveelheden verkochte prijs; aan wie en tegen welke prijs) en heeft daarmee op zijn minst de verdenking op zich geladen dat een en ander niet in de haak was. De toekomst zal leren hoeveel haken………………….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website