Al een aantal dagen zijn de concentraties fijnstof in de Thaise hoofdstad op een voor de gezondheid gevaarlijk niveau. Bewoners kregen het advies binnen te blijven of mondkapjes te dragen wanneer ze naar buiten gaan.

De milieuafdeling van de gemeente en het Pollution Control Department (PCD) laten weten dat in 20 districten van de hoofdstad de hoeveelheid fijnstof (PM2.5) gestegen is tot een schadelijk niveau. Het ergst getroffen was het district Nong Khaem, gevolgd door Prawet en Bangkok Yai. Het Pollution Control Department schrijft het hoge niveau toe aan het windstille weer waardoor emissies van voertuigen blijven hangen.

Volgens PCD-directeur Pralong hoeven de Bangkokianen niet in paniek te raken, alleen kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een aangeboren ziekte lopen het meeste risico. Hij dringt er bij de bewoners op aan de updates van de PCD te volgen via de Air4Thai mobiele applicatie.

Gouverneur Aswin heeft bewoners die in risicogebieden wonen, gewaarschuwd af te zien van activiteiten buitenshuis. Hij plaatste tweemaal op zijn Facebook pagina een waarschuwing en adviseerde het dragen van een mondkapje.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Bangkok weer smogcity: Concentraties fijnstof op gevaarlijk niveau”

 1. Wel opvallend dat de gouverneur als advies geeft om mondkapjes te dragen. Het is al langer duidelijk dat deze niet werken tegen fijnstof: https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/mondmasker-tegen-fijnstof-zinloos

  Zulke uitspraken zijn wel goed voor het vertrouwen in de Thaise overheid…..

 2. Ger-Korat zegt op

  Wat informatie over de normering van genoemde fijnstof PM 2.5: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een limiet gesteld van 10 microgram per kubieke meter als de bovengrens wat nog toelaatbaar is voor de gezondheid en milieu, in de EU is de grensnorm 25 microgram en Thailand heeft de veiligheidsgrens gesteld op 50. De waarden welke de laatste dagen gemeten zijn in Bangkok liggen tussen de 65 en 103 microgram.

 3. Marcel kroes zegt op

  Peter ..er zijn ook goede mond kapen van 3M met membraam die goed af sluiten. Tegen fijnstof, gif dampen berijken je longen altijd.. begrijp niet dat je de thaise overheid er op aanspreekt ?

 4. harry zegt op

  de oorzaken van die luchtvervuiling moge duidelijk zijn alhoewel ik mij de laatste bezoeken verbaasde over het feit dat er nog zo weinig electrische auto’s en scooters zijn te zien in het straatbeeld van de grote steden. ik heb mij laten vertellen dat dit aan het verouderde electriciteitsnet ligt want als er te veel mensen nu gaan opladen smelten de draden? ik weet dat er stuwdammen en meren zijn maar is dat de enige manier waarop in thailand energie wordt opgewekt? volgens mij is er ook geen gasleidingen netwerk en dus wordt het bestaande electra netwerk behoorlijk belast door o.a. al die verlichting plus airco’s. ook die shopping mall’s zijn enorme energieslurpers en dat vraagt dan weer om zonnepaneelprojecten lijkt mij? het zal wel weer om belangen gaan maar dat is overal en iets menselijks!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website