Alhoewel overstromingen in 30 provincies huishouden, denkt gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok dat de ellende in de hoofdstad beperkt zal zijn.

De Bangkok Metropolitan Administration is goed voorbereid op mogelijke overstroming van de city.

Hoe gaat Bangkok het water te lijf?

 • Een 75,8 kilometer lange vloedwal langs de oever van de Chao Praya. Een klein stukje van 1,2 km is nog niet aangelegd.
 • 6.404 kilometer riolering waarvan 3.780 km schoongemaakt is.
 • 1.682 kanalen met een totale lengte van 2.604 km; 289 kanalen zijn uitgebaggerd.
 • 21 zogeheten kaem lim (monkey cheeks), kleine wateropslaggebieden, met een capaciteit van 12,75 miljoen kubieke meter. [Monkey cheeks zijn vernoemd naar de methode van apen om voedsel op te slaan.]
 • 7 grote rioleringstunnels met een afvoercapaciteit van 155,5 miljoen kubieke meter water per seconde. In februari kwam de Rama IX-Ramkhamhaeng tunnel klaar (lengte 5,11 km, diameter 5 meter). Drie nieuwe tunnels met een lengte van 29,3 km zijn gepland. De grootste heeft een diameter van 6 meter. Als ze klaar zijn, kunnen ze 240 miljoen kubieke meter water per seconde afvoeren.
 • 158 pompstations met 1.152 waterpompen.
 • Een regenradarsysteem dat helpt bij voorspellingen van hoeveelheden regenwater en frequentie.
 • Een controlecentrum met high-tech apparatuur om regen te voorspellen en meteorologische gegevens uit te wisselen met andere diensten.

Wat zijn de risico’s voor Bangkok?

 • Zware regenval gedurende lange tijd.
 • Grote volumes water vanuit het Noorden die bij hoog water de stad bereiken.
 • Water uit omringende provincies.

Welke noodmaatregelen zijn getroffen?

 • 3 miljoen zandzakken.
 • 700 ambtenaren staan klaar.
 • Evacuatieplannen voor 27 wijken met 1200 gezinnen die buiten de vloedwallen liggen langs de Chao Praya rivier, het Bangkok Noi en Maha Sawat kanaal.

.

www.dickvanderlugt.nl

 

No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Bangkok is er klaar voor: laat het water maar komen”

 1. Gringo zegt op

  Mooi werk, Dick, al dat nieuws te verzamelen.
  Kleine correctie met een groot verschil: die 7 grote rioleringstunnels zullen een capaciteit hebben van 240 kuub water per seconde en niet 240 miljoen kuub.

  • nok zegt op

   Ach dat scheelt maar een miljoen keer 😉

   Zodra ik cijfers op deze site zie staan weet ik al dat ik moet opletten……

  • dick van der lugt zegt op

   @ Gringo
   155,5 en 240 miljoen kubieke meter water per seconde, zoals vermeld in het bericht, is wel een heel grote slok water. Ik controleer het bericht in de krant om te zien of de krant het fout heeft of ik. Ik kom er morgen op terug.

  • dick van der lugt zegt op

   Uit het artikel Bangkok is ready, come hell or high water (Bangkok Post, 8 oktober 2011):

   There are also seven drainage tunnels in Bangkok with the capacity to drain 155.50 million cu m of water per second.

   Op 11 november 2010 schreef ik het volgende bericht:

   Bangkok legt vier drainagetunnels aan
   11 november – Vier drainagetunnels moeten Bangkok in de toekomst behoeden voor overstromingen. De aanleg zal vijf jaar in beslag nemen en kost 16 miljard baht. Constructie van de eerste tunnel is al tien jaar geleden begonnen. In januari is hij klaar. Werk aan de tweede tunnel begint naar verwachting volgend jaar. Hij heeft een diameter van 5 meter en een lengte van 6 kilometer. De derde tunnel is het grootst met een diameter van 6 meter en een lengte van 13,5 kilometer. Nummer 4 is 3 kilometer lang.
   Het systeem brengt de huidige drainagecapaciteit van 95 miljoen naar 240 miljoen kubieke meter per seconde. Via de tunnels wordt overtollig water afgevoerd naar de Chao Phraya rivier en Golf van Thailand.

   De 240 miljoen kubieke meter wordt dus afgevoerd door tien drainagetunnels. De tunnel die in januari zou klaarkomen (is februari geworden), is de Rama IX-Ramkhamhaeng tunnel.

   • Gringo zegt op

    Sorry Dick, maar het is echt fout van de Bangkok Post. Als de capaciteit inderdaad 240 miljoen kuub per seconde zou zijn, zou elke probleem zijn opgelost. Helaas dat miljoen staat ter teveel bij, zie ook andere berichten van eerdere datum, zoals bv.:
    http://www.thailandqa.com/forum/showthread.php?36125-BMA-building-flood-drainage-tunnels
    Die 240 kuub per seconde is ook een hele slok, hoor!

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Journalisten kunnen (soms) goed schrijven. Dat geldt niet voor lezen….De meeste mensen trouwens niet.

    • dick van der lugt zegt op

     Beste Gringo,
     Ik ben het met je eens dat het 240 kubieke meter per seconde moet zijn plaats van 240 miljoen kubieke meter water.
     Toch raar dat in november dezelfde fout werd gemaakt.
     Hoe komen Bangkok Post erbij die miljoen erbij te zetten? De bron zal dat de krant toch niet hebben wijsgemaakt.

 2. Wat gaan die 700 ambtenaren doen? Hozen?

 3. Miek37 zegt op

  “Bangkok is er klaar voor : laat het water maar komen”,

  die titel is wel in schril contrast met de titel van het bericht wat je eerder diezelfde dag nog plaatste.

  “Bangkok wordt nu ook bedreigd door overstromingen; regering ‘bijna ten einde raad”

  Ik bedoel maar te zeggen, het wordt er allemaal niet overzichtelijker op met die lading aan berichtgeving over de overstromingen, (inmiddels 15 vd laatste 20 blogs!)

  Zie ook mijn reactie bij dit blog van vandaag : https://www.thailandblog.nl/nieuws/overstromingen-thailand-kaart/

  • @ Hallo Miek, we ontkomen er niet aan om nieuwe berichten te plaatsen.

   • erik zegt op

    afwachten en thee drinken,we hadden net weer een plensbui hier in BKK en er hangt nog meer in de lucht

  • dick van der lugt zegt op

   Beste Miek37
   De gouverneur van Bangkok is vol vertrouwen dat Bangkok het redt – misschien tegen beter weten in. Premier Yingluck is minder optimistisch. Niet iedereen hier denkt gelijk over de bedreigingen van het water.

 4. cor verhoef zegt op

  Als de gouverneur van Bangkok het volste vertrouwen heeft dat we het hier redden, dan ga ik me pas echt zorgen maken. De man was gisteren druk doende om in een tempel de watergoden gunstig te stemmen…

  • marcos zegt op

   inderdaad Cor, zelfs ik heb op 9000 km door dat de gouverneurs van Bangkok en Ayutthaya niet capabel zijn voor deze verschrikkelijke ellende in goede banen te leiden.@ Dick. Premier Yingluck heb toch adviseurs en mensen die haar van de situatie op de hoogte houden en zij spreekt dan toch tegen het volk. Hoe kan die sukkel dan het tegen overgestelde beweren? Al heb die n andere mening dan heb die nog zijn mond te houden! je brengt als overheid een statement naar buiten! En die statement moet vooral de waarheid zijn.

   • GerG zegt op

    De waarheid is wat ik met mijn ogen zie. En dan met de logica wat er nog aankomt aan water dan kun je je maar beter voorbereiden op het ergste.
    Vandaag op het nieuws in Bangkok, De marine gaat met zijn schepen de rivier op om de motoren (de schroeven) te laten draaien zodat het water sneller naar de zee stroomt. Geloofwaardig???? deze berichtgeving!!!

    • marcos zegt op

     Tja Ger, krijg foto’s van vriendin van mij via whatsapp en moet zeggen dat het er niet beter op word bij haar in de straat! Als het op het nieuws is zal het wel kloppen neem ik aan? Men is natuurlijk druk,druk bezig op allerlei manieren om de situatie te verlichten en onder controle te krijgeng, maar men loopt achter de feiten aan! Om in uitslagen termen te spreken: Het staat nu 0-5. Het zal 3-5 worden, maar 6-5 nooit van zn leven. Daarvoor is men te laat aan de wedstrijd begonnen. Zonde!

     • marcos zegt op

      Heb ze net verstuurd John naar redactie. Zo ziet de straat erbij haar uit vanmorgen vroeg.
      Ze is ook niet naar haar werk kunnen gaan. Groetjes

 5. Rob Piers zegt op

  Nog even een vraag: men doet van alles om het water naar de zee af te voeren. In een aantal berichten wordt echter gesproken over hoogtij waardoor eerder ‘de zee water naar Bangkok brengt dan Bangkok water naar de zee’ ! Dat zou dan in het komend weekend plaatsvinden.
  Weet iemand of dit hoogtij inderdaad komt en dus invloed heeft op het water naar de zee brengen?

  • @ Rob, bij hoogwater of hoogtij (volle maan) stijgt het water in de Golf van Thailand hierdoor kan het rivierwater minder snel worden afgevoerd. Het waterpeil in de rivieren loopt dan op. Hierdoor zal de periode van 16-18 oktober spannende worden. Hoogtij in combinatie met veel regen zal de situatie verergeren.

   • marcos zegt op

    Vergeet het springtij niet, dit is de hoogste stand en is altijd 2 dagen na volle maan.
    Zit hier naast een volleerd zeiler, vandaar de informatie. Maar hoe ver ligt Bangkok vanaf de zee?Loopt het bergopwaarts van zee richting Bangkok, m.a.w. Hoe hoog ligt Bangkok boven de zeespiegel? Allemaal factoren die meespelen of Bangkok extra onder water komt te staan bij springtij.

   • marcos zegt op

    @ Khun Peter, Ik heb net ook het blog gelezen van Dick met als kop: Bangkok,de zorgen om een overstroming nemen toe. Dick schrijft daar dat het van 16 t/m 18 oktober kritisch gaat worden. U neemt deze datum hier over. Naar mijn informatie op web-calendar.org is het 12 oktober volle maan in Thailand ( zie maanstand in Bangkok ). 14 oktober zou dan springtij zijn. Dan wordt de hoogste stand van het water bereikt. Dit is a.s vrijdag. De kritieke fase zou dus moeten liggen 12 t/m 14 oktober en niet vanaf de 16e oktober.

    • @ ik denk dat je dan even moet bellen met Bangkok Post, dat ze berichtgeving moeten aanpassen 😉

     • marcos zegt op

      Hahahaha,jaja. Begint na die gouverneur de krant nu ook maar wat te schrijven…..?

     • marcos zegt op

      ff dubbelcheck toch maar gedaan, full moon party in Koh Phangan inderdaad a.s. woensdag 12 oktober. Tjonge jonge wat een berichtgeving, niet te geloven

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Dat hoogtij komt gegarandeerd en zorgt er voor dat het water uit de Chao Phraya niet of nauwelijk de zee in kan stromen. Een ongeluk bij een ongeluk…

 6. Ferdinand zegt op

  Ondanks alle tegenspraken, onzekerheden toch hartstikke bedankt voor al jullie info en vooral kaarten. Sterkte aan iedereen die in de ellende zit van uit een van de weinige droge provincies Nongkhai / BuengKan

 7. Antoinette zegt op

  Als ik al deze berichten lees, word ik niet blij. Wij vertrekken 20 oktober voor een rondreis door Noord Thailand, maar denk niet dat dit heel verstandig is. Echt verschrikkelijk wat daar allemaal gebeurt. Hou al deze blogs en informatie van Ministerie Buza in de gaten. Voor België geldt al een negatief reisadvies.
  Onze reis zou gaan van Bangkok, naar river Kwai, naar Ayuthaya, naar Chiang Mai en ter afsluiting Hua Hin. Weet iemand hoe het in de omgeving is van Kanchanabur?

 8. Stoelwinder zegt op

  Het wordt hoogtijd dat de regering maatregelen gaat nemen om met de Hollanders te gaan praten om een nieuwe dijk te gaan bouwen in de Golf van Thailand.
  Thailand zakt elk jaar 5 a 6 cm omdat de stad Bangkok op een moeras is gebouwd.
  Het wordt nu hoogtijd om een dijk te bouwen zoals de afsluitdijk om het water te keren
  wanneer het springtij wordt en wanneer er dan ook nog een zware orkaan gaat komen
  die richting wind Bangkok gaat, zal de hele stad en omliggende plaatsen geheel onder water gaan lopen met alle gevolgen van dien.Het ergste wat het land kan overkomen is dat de hele industrie in elkaar gaat zakken door het hoge water en dat de buitenlandse auto industrie compleet vertrekt uit Thailand. Het wordt tijd dat de huidige regering daar eindelijk veel aandacht aan gaat besteden.Er worden nu veel werkzaamheden gedaan die in feite voor de toekomst geen enkele zin hebben.Dat geld zouden ze beter kunnen gebruiken voor de nieuwe dijk die er toch moet komen om de stad te beschermen in de
  toekomst.Ik hoop dat de regering eens goed gaat na denken waar ze mee bezig zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website