Krijgen de autoriteiten nu pas in de gaten dat water van noord naar zuid stroomt in Thailand?

Het lijkt er wel op nu het gemeentebestuur van Bangkok pas dinsdag opdracht heeft gegeven zeven kanalen in twee districten uit te baggeren. Ook pas gisteren is een begin gemaakt met het dichten van drie ‘gaten’ in de bescherming van Bangkok aan de noordkant.

En dan zijn er nog de vele rioleringen, drainages en kanalen die dringend schoongemaakt moeten worden. Somporn Tapanachai wijdt er in Bangkok Post een vinnig commentaar aan. Ze wijst erop dat elk districtskantoor verantwoordelijk is voor het schoonhouden.

‘In my area, residents have to unite to ensure their district offices arrange to clear the drains. With Bangkok on the brink of flooding, is really shows that problems could arise from the ignorance of officials who fail to carry out their routine jobs. If the drains are cleared regularly, we can say that we have done our best to prepare for the situation. Trying to get people to clean the drains and canals now is almost too late.’

De belangrijkste nieuwsfeiten:

 • De bewoners van Pathum Thani, Nonthaburi, Nakhon Pathom, Samut Prakan en Chachoengsao (provincies die aan Bangkok grenzen) hebben dinsdag de waarschuwing gekregen dat ze moeten oppassen voor meer overstromingen.
 • Tussen vrijdag en maandag krijgt Bangkok het voor zijn kiezen: Er komt een dot water uit het Noorden, het is hoogwater en er wordt regen voorspeld.
 • Het leger en de marine dichten de drie ‘gaten’ aan de noordkant van Bangkok met zandzakken. Militairen hebben 150.000 zandzakken uit Phitsanulok naar Bangkok gebracht. Ze zouden daar niet meer nodig zijn.
 • Bewoners die langs de khlongs 1-6 in Rangsit wonen, dienen zich voor te bereiden op evacuatie.
 • Het vliegveld Suvarnabhumi is goed beschermd [Wanneer hebben we dat eerder gehoord?] met een 3 meter hoge vloedwal ter lengte van 23,5 kilometer om het vliegveld, een drainagesloot die water afvoert naar zes opslaggebieden met een capaciteit van 4 miljoen kubieke meter water en vier waterpompen met een capaciteit van 1 miljoen kubieke meter water per dag.
 • In Pathum Thani brak de Chao Praya in het district Sam Khok door 11 vloedwallen. Huizen en akkers liepen onder water. In het district Muang begaf een dijk het: twee tempels liepen onder water.
 • In het Bang Bua Thong District ziekenhuis in Nonthaburi staat 1 meter water; 23 patiënten zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen.
 • Dagen van regen en een breuk in een vloedwal hebben veel delen van de provincie Nonthaburi onder water gezet. Drieduizend gezinnen zijn er de dupe van. Het water staat 1,2 meter hoog.
 • Volgens regeringswoordvoerder Wim Rungwattanajinda zijn overstromingen onvermijdelijk in Khlong Samwa, Min Buri, Nong Chok en Lat Krabang, vier districten in Bangkok.
 • Nadat zaterdag een deel van industrieterrein Rojana (Ayutthaya) was ondergelopen, is dinsdag ook het overige deel onder water gelopen. Het terrein telt 198 fabrieken met een gecombineerde investering van 60 tot 70 miljard baht. De schade is nog niet vastgesteld.
.
.

8 reacties op “In Bangkok wachten ze tot het kalf gaat verdrinken”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  Dat krijg je als vriendjespolitiek, onverschilligheid en politieke corruptie prevalerent boven capaciteiten. De topfiguren zijn vaak pratende kostuums en uniformen, zonder enig benul van de werkelijke gang van zaken. En ach, waar bemoei ik me mee?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik heb af en toe vanuit HH hetzelfde probleem. Opmerkelijk is dat alle NL-sites snel openen, behalve het blog. Is behoorlijk lastig.

 2. GerG zegt op

  Als je het nieuws in Nederland ziet, waar ze over de overstroming melding maken,blijkt dat het in Cambodja veel erger te zijn dan hier in Thailand.

  http://nos.nl/video/303530-thaise-bedrijven-steeds-meer-last-van-overstromingen.html

  • Ronald zegt op

   GerG – Oef. Nu zijn we gerust want in Cambodja is het VEEL erger. Probleem opgelost.
   Nu serieus – Dit is toch geen spelletje om het ergst of zo.
   Het is wel bekend dat Cambodja OOK een rampgebied is met VELE dodelijke slachtoffers (momenteel 207) maar dit is nu eenmaal THAILANDBLOG.
   Delen van beide landen zitten , soms letterlijk, tot aan hun oren in de waterellende maar laat ons toch niet beginnen vergelijken voor welk land dit erger is….
   Laat ons alleen hopen dat de miserie voor beide landen snel voorbij is.

   • GerG zegt op

    Merkwaardige reactie op mijn vermelding op het Nos nieuws. Het nieuws gaat over Thailand en daarin wordt ook Cambodja vermeld. Het is alleen een constatering.

    • Ronald zegt op

     GerG – Ik begrijp je en waarschijnlijk was het ook niet je bedoeling maar rampgebieden op basis van enkele tv beelden op de manier “daar is het erger” vergelijken vind ik spijtig. Zeker naar de mensen in de getroffen gebieden toe zowel in Thailand als in Cambodja
     Ik woon zelf in Bangkapi – Bangkok (momenteel droog) maar mijn familie die in Ayutthaya woont heeft te kampen met een waterstand van 1-2 meter. Hun moet je niet vertellen dat op een ander “erger” is want die hebben daar niks aan.
     ” Cambodja is OOK erg getroffen ” had waarschijnlijk een betere constatering geweest.
     Ik ben niet boos op je hoor GerG maar wilde dit toch even laten weten.

 3. dick van der lugt zegt op

  Ook aanbevolen de analyse van Smith Dharmasajorana. Zie: http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=12404

 4. printen zegt op

  Yhai beginnen pas als het te laat is. Vele voorbeelden zijn er te over. Vooruitzien is een gave die men niet bezit.

  Buitendien is het gezagsstructuur versnipperd. Als je alleen maar het aantal telefoonnummers ziet die je kan bellen. Iedere “toko” staat op zichzelf. Weinig coordinatie, geen centraal gezagsstructuur. Kortom, men doet maar wat en de linkerhand weet niet wat de rechterhand doet.

  En als men iets gaat doen, is het amateuristisch. Er wordt nergens vermeld dat Thailand het buitenland, lees landen die verstand hebben van waterhuishouding, om advies en hulp gevraagd heeft. Thais denken dat ze het zelf wel kunnen klaren. En elk jaar zijn er overstromingen en elk jaar belooft de overheid nu echt wat aan die wateroverlast te doen.

  Dat een Goeverneur van Bangkok een ceremonie houdt om de Water-Godin gunstig te stemmen, getuigd van een onwetendheid van waterhuishouding die zijn weerga niet kent.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website