Bangkok Shutdown kost de protestbeweging (PDRC) van Suthep Thaugsuban rond de 10 miljoen baht per dag (224.240 euro bij de huidige koers). PDRC-woordvoerder Akanat Promphan, stiefzoon van protestleider Suthep, zegt dat in The Nation.

Het Engelstalige dagblad werpt enig licht op de kosten van de protestacties voor de PDRC sinds het begin in november. ‘Bangkok Shutdown heeft die kosten verzevenvoudigd, we hebben donaties nodig’, zegt Satit Wongnongtaey, een van de sleutelfiguren in de organisatie.

Een hard cijfer over de totale kosten produceert het dagblad niet. Bronnen binnen het organisatiecomité vertellen dat Suthep bij het begin van het protest uit eigen zak 25 miljoen baht heeft bijgedragen, verkregen door verkoop van een stuk land op Ko Samui. Ook andere protestleiders zouden bezittingen hebben verkocht.

Op 18 december bevroor de regering de banktegoeden van achttien protestleiders. Suthep zou er echter in geslaagd zijn een grote som geld los te krijgen tijdens collectes bij manifestaties en door vrijgevige ‘donateurs’. Tijdens manifestaties op 19 en 20 december was dat 12 milijoen baht, volgens Akanat. Hij beweert dat de verkoop van vlaggetjes, fluitjes en andere protestparafernalia het organisatiecomité ‘dagelijks enkele miljoenen oplevert’.

Volgens de PDRC-woordvoerder is er geen steun van grote bedrijven. Een probleem is ook dat bekende en vermogende zakenlieden niet willen bijdragen ‘uit angst voor de rijke politici die dit land meer dan tien jaar hebben bestuurd’. Akanat doelt hier kennelijk op de Shinawatra-familie. ‘We moeten zuinig aan doen, maar we kunnen met steun van het publiek alles nog uit eigen zak financieren’, bezweert hij.

Protestleider Satit is wat openhartiger. ‘We dachten eerst dat we dit gevecht snel konden besissen. Maar we vergisten ons in de aanname dat Yingluck eenmaal demissionair ook snel zou aftreden. Dat kost ons nu een geweldige hoeveelheid geld.’

Uit de infographic moet blijken waaraan het geld wordt gespendeerd. Opvallend afwezig zijn de kosten voor transport, logies en beveiliging van de protestleiders. Suthep bijvoorbeeld zou zich volgens minister Surapong Tovichakchaikul, hoofd van het Capo, in een konvooi van acht auto’s verplaatsen en door veertig bewakers worden beschermd.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Bangkok Shutdown kost 10 miljoen baht per dag”

 1. joep zegt op

  19 en 20 april ? Zal wel december moeten zijn. Is dit bericht te kort?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Joep Bedankt voor de tip. We hebben het gecorrigeerd.

 2. jeewee zegt op

  Volgens mij zijn de kosten van zijn protest voor de thaise staat meerdere malen hoger, denk aan misgelopen (buitenlandse) investeringen, inkomsten uit toerisme en devaluatie van de Baht. Suthep handelt uit eigenbelang en niet in het belang van de bevolking.

  • Louise van der Marel zegt op

   Morgen Jeewee,

   Neen, die 10 miljoen is alleen voor de protestbeweging.
   Wat het bedrijfsleven betreft, ik denk dat men zich een breuk schrikt als dit kostenplaatje wordt opgeteld, maar dit te berekenen is niet een van de sterkste thaise-kanten.

   En dat die 10 miljoen kosten per dag uit “donaties”, verkoop van de goedbedoelde rommel komen, geloof ik ook geen fluit van.
   Verkoop prullaria is bahtjes-werk en tikt niet aan.
   Zou wel een willen weten wie deze “gulle” mensen zijn?

   LOUISE

 3. Rob zegt op

  Ls,

  Een vraagje. Indien ik met de B.T.S. naar Mo Chit rijdt kan ik dan met het openbaar vervoer naar Don Muang?
  Gr Rob

  • chris zegt op

   ja Rob, dat kan. Er zijn verschillende bussen die bij het vliegveld stoppen. Gewoon even vragen aan de Thai dioe staan te wachten op de bus. Pai ti Don Muang mai….?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website