De demonstranten hebben alle recht hun ongenoegen over de regering Yingluck te uiten, maar een grens wordt overschreden met verkiezingskandidaten tegenhouden om zich te registreren, de media hinderen en bestorming van het kantoor van de DSI. Die acties zijn in strijd met de wet.

Bangkok Post trekt vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar, pontificaal bovenaan de voorpagina geplaatst, fel van leer tegen deze actiemethoden. ‘Demonstranten hebben niet het recht hun mening aan anderen op te dringen.’ De krant keurt ook sterk de harde taal van sommige protestleiders af, die ze gebruiken om leden van de regering Yingluck aan te vallen.

Alhoewel de krant waardering heeft voor het besluit van actieleider Suthep Thaugsuban om de blokkade van het Thai-Japan stadion, waar de kandidaten zich moeten registreren, (na twee dagen) af te blazen, heeft ze geen waardering voor pogingen de verkiezingen op 2 februari te saboteren.

Suthep kondigde eerder aan het land op die dag lam te leggen, zodat kiezers hun stem niet kunnen uitbrengen. Dit kan leiden tot geweld, vreest BP, daar veel kiezers, met name degenen die op Pheu Thai willen stemmen, daar niet van gediend zullen zijn. Beter is het om campagne te voeren voor een Nee-stem, een proteststem tegen regering en de verkiezingen. [Het Nederlandse stembiljet kent die mogelijkheid niet.]

BP roept tegelijkertijd de demonstranten op de zeven particuliere organisaties te steunen, onder andere uit het bedrijfsleven, die de regering hebben voorgesteld een kabinetsbesluit te nemen waarbij een orgaan voor politieke hervormingen wordt opgericht. Alle partijen dienen zich daaraan te committeren. En zodra de hervormingen zijn doorgevoerd, dient het Huis van Afgevaardigden weer ontbonden te worden en dienen opnieuw verkiezingen te worden gehouden volgens die nieuwe regels.

De regering die na 2 februari wordt gevormd, moet geen controversiële voorstellen indienen, zoals het amnestievoorstel of de voorstellen tot wijziging van de grondwet. Dat is de enige manier om uit de crisis te komen, aldus BP’s hoofdredactie. Ze eindigt haar pleidooi met een Merry Christmas wens voor alle lezers en die wens steun ik [DvdL] van harte, maar dan voor de lezers van Thailandblog en deze posting.

(Bron: Bangkok Post, 25 december 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Bangkok Post trekt fel van leer tegen illegale actiemethodes”

 1. chris zegt op

  Anno 2013 oordelen over de methoden van demonstranten is slechts een milliseconde in de geschiedenis.
  Vele groten der aarde (Nelson Mandela, Mahatma Ghandi, Martin Luther King, misschien ook wel Snowden) werden tijdens hun leven verguisd omdat zij methoden toepasten die niet binnen de toen geldende wetten vielen. Later werd er anders over hen geoordeeld. Het gaat volgens mij dan ok niet om de methoden die demonstranten toepassen maar om de ideen, de veranderingen die men wil bereiken. Zolang de discussie daarover niet start (en in Thailand wordt die verschoven tot na de verkiezingsdatum met waarschijnlijk dezelfde machthebbers als nu die meer belang hebben bij de continuering van de status quo) gaan protesten door.
  Ik was in de jaren 70 onderdeel van de Nederlandse studentenbeweging en vanaf het begin lid van de anti-apatheidsbeweging en het Palestina-comite. Anno 2013 heeft Nederland de beste unversiteiten ter wereld na de USA en Engeland en de apartheid is afgeschaft. Alleen de problemen in het midden-oosten zijn niet opgelost.
  Wetten lopen per definitie achter bij de (snel veranderende) werkelijkheid. Mijn lijfspreuk is: in geen enkel land is ook maar iets essentieels veranderd doordat alle mensen zich aan de wet hielden.

  • Oscar Schraven zegt op

   En dan misschien nog een kleine aanvulling. Dat iedere actie een tegen reactie oproept (spiegel), dus je kunt terug verwachten wat je een ander aan doet en dus behandel een ander zoals je zelf behandelt wilt worden. En daar gaat het bij de meeste regeringen, maar dus ook bij de meeste burgers, de mist in.
   Wetten zijn voor en door diegene die zichzelf niet vertrouwen. Vrede in jezelf, is vrede in jouw/de wereld:) Want als we strijden, vechten we eigenlijk altijd tegen onszelf, onze schaduw. En de schaduw is de resultante van alles wat we verwerpen. Al het geen we zonder onvoorwaardelijke liefde behandelen. En dat doen we om het simpele feit dat we dat geleerd krijgen van onze voorgaande generaties. Als jij doet wat ik wil dat jij doet, dan wordt je beloont! Maar diegene die dat oplegd, buiten dat het opgelegd wordt, leeft in een oudere realiteit dan diegen die het opgelegd krijgt. Met het opleggen,erken je de autonomie van de persoon niet en je gaat voorbij dat de jouw condities nog steeds gelden, dat die nog actueel zijn en wat eigenlijk nog sneuer is dat die condities ook al niet golden toen jij ze opgelegd kreeg. Ze zijn simpelweg uit overlevering, waarin een verwerping van eeuwen schuilt;) Vandaar de grote schaduwen, vandaar de vele strijd. En de als reactie daarop vindt er nog meer verwerping plaats:)

   Ik wens iedereen veel vrede toe:)

 2. KhunBram zegt op

  Helemaal eens met de BangKok Post dit keer.
  Waar halen de oproerkraaiers het lef vandaan om zo om te gaan met mensen.
  Ze snapen geheel niets van DEMOCRATIE.
  En DAT moet het nieuwe denken worden in Thailand ? Met deze mensen ???
  Maar gelukkig, Bangkok is niet Thailand.
  Ja het 1 plaats in Thailand. Meer niet. Ja een grote. Ca. 7 miljoen mensen van de 70
  Ja met nog eens 7 die uit het land komen en daar tijdelijk werken.
  EN daarbij komt, dat ook de Bangkok mensen geen behoefte aan mee te doen aan de demonstraties.
  Ja een, in verhouding, handje vol.
  Maar vanwege de grote mond en de VEEL te grote broek die de actievoerders aantrekken, gaan enkele mensen over stag. MAAR ook dit gaat als een nacht kaars uit.
  Het lijkt op kinderen van 3 in de box. ‘Ik wil dit speeltje niet meer’ en gooien het uit de box. Ik wil een ander………. Niet gestoord door enige kennis van zaken omtrent van wat dat andere is en kost.
  Ik was bij toeval midden in een demonstratie. Geestelijk arme mensen die als kuddedieren zich gedroegen. Laten ze leren van mensen die WERKELIJK begrip van het basis leven hebben. Kijk naar de 20 miljoen mensen in het werkelijke Thailand. The Isaan. Basic life for een gelukkig leven.
  Ja hard werken. Moe van je werk, maar voldaan. Gaan slapen en wakker worden met diegene die je lief zijn. Tevreden. Dat in schrille tegenstelling tot het om zeep helpen van de economie, aanzien en onrechtmatig optreden.
  Mijn mening als een reeds 5 jaar lang zeer gelukkig mens in The Isaan.
  The Isaan: In het midden van Thailand, In het midden van Asia, In het midden van de aardbol.
  Het GOUD der aarde.
  Jammer dat DIT verstoord wordt door een aantal mensen die zichtzelf graag horen praten. Laten ze dat s’morgens doen als ze voor de spiegel staan, maar niet andere mensen daarmee lastig vallen.
  Ja ik zie en ondervind OOK wel, zeg maar, onregelmatigheden hier. Daar wordt hard, hard aan gewerkt achter de schermen om dit in banen te leiden.

  • noel castille zegt op

   Heb al veel (prietpraat) gelezen maar wat hier in de isaan aan het gebeuren is dat eindelijk de mensen
   met een beetje opleiding nu weten dat er weinig goeds te beleven valt corruptie in de isaan is torenhoog
   het rijstsysteem is goed voor de rijke boeren en molenaars de arme kleine boertjes worden letterlijk en
   figuurlijk uitgekleed . Hard werken en slapen en drinken maar geen geld om ook maar iets te bereiken?
   Isaan het goud van Thailand dit is een zeer arme streek met eenzijdige manieren van landbouw al meer
   dan ???? generaties die hetzelfde doen op de meeste gronden groeit niet veel meer allemaal letterlijk uitgeput met moeite een schrale rijstoogst heb zelf aan enkele mensen geld geleend zal dat zeker niet
   terug zien maar die hebben meststof kunnen kopen en goed zaaigoed wat ze anders niet eens meer konden!

  • danny zegt op

   beste Khunbram,
   Grote kans dat als jij aan jouw vertrouwde huisarts in de Isaan zijn mening vraagt dat hij de demonstraties steunt in Bangkok.
   Grote kans dat als jij jouw specialist in het ziekenhuis in de Isaan zijn mening vraagt dat hij de acties steunt in Bangkok.
   Grote kans dat als jij jouw docent op de universiteit in de Isaan zijn mening vraagt dat hij de acties steunt in Bangkok.
   Het zijn dus niet de domme mensen die nu in straten van Bangkok demonstreren. Dat zou jij zelf ook kunnen weten als jijzelf eens ging kijken in Bangkok , voordat jij je deze mening geeft.
   Veel spreken goed Engels.
   Zelf woon ik al heel wat jaartjes langer in de Isaan en zie ik met wat een groot gemak de mensen te koop zijn voor een paar baht.
   Het goud in de Isaan heeft nog niemand daar gevonden en daarom werken de meeste jongeren in het zuiden met vaak de achterlating van hun kinderen , die worden opgevoed door opa en oma in de Isaan.
   De meeste families zijn alleen compleet met het Song-kran waterfestival voor twee dagen per jaar.
   Het verkrijgen van een eerlijke goede democratie kost veel tijd en heeft niets met geld te maken maar meer met een gevoel voor eerlijk -en openheid.
   In de Isaan staat het politiek denken nog heel ver weg laat staan de invulling geven van een goede democratie door vergaderingen en besprekingen. De mensen in de Isaan zijn vooral bezig met vandaag en morgen hoe het eten op het land te verbouwen.
   een groet van Danny

 3. aad pronk zegt op

  De (tegen)partij:

  http://www.youtube.com/watch?v=3P8oTAQCJVs

  Dick: Beste Aad, Bedankt voor de tip. Een mooi en informatieve video over wat de demonstranten beweegt. Het commentaar is wel enigszins demagogisch.

  • Khun Peter zegt op

   In plaats van ‘Message to the world from Thailand’ staat er ‘Massage to the world from Thailand’. Grappig, zie de ironie er wel van in.

  • aad pronk zegt op

   Beste Dick,
   Ik deel je mening, maar ik vond hem mede aardig omdat het een thaise produktie was in een voor de meeste van ons leesbare taal. Ik kreeg hem via het Facebook van één van mijn thaise kenissen.

 4. Hans-Chang zegt op

  Om nou de heer Suthep alvast in het rijtje Gandi, Mandela en King te plaatsen is wellicht te vroeg.

  Thailand is een ‘jonge’ democratie, parlementair dat wel, maar met een andere positie van de Koning en leger , zoals wij dat in Nederland kennen.

  De huidige perikelen horen bij het volwassen worden van die democratie.
  Tot ver in de 90-er jaren was de interesse van de ‘gewone’ Thai in politiek eigenlijk afwezig.
  De neiging in een jonge democratie is, en dan kennen we ook van Turkije, dat als je 51% van de stemmen haalt men het voor die andere 49% wil gaan bepalen. En dan krijg je wat er nu is.

  Rood of Geel, als je het mengt krijg je de kleur die gewenst is …Oranje, ze zullen meer naar elkaar moeten gaan luisteren en voor elkaar zorgen…en dat kost tijd..

  De tijd van ‘gele’ politiek komt niet meer terug en ‘rode 51%’ politiek is niet gewenst…

  Oranje is de toekomst…..en dat heeft bij ons ook lang geduurd evenzo in Europa.

  • danny zegt op

   beste Hans -Chang

   Geweldig goede bijdrage met dit bericht van jou.
   Het zal inderdaad veel tijd kosten om de een eerlijke goede democratie in Thailand te krijgen.
   Ook veel landen in Europa hebben daar voor gestreden.
   De Griekse of Italiaanse politiek waren ook lang gebaseerd op veel te grote staatsuitgaven door politieke corruptie en zijn tot inkeer moeten komen.
   Het kost veel tijd om de meerderheid in Thailand te overtuigen dat de staatskas niet een subsidie kas is.
   Het is volkomen belachelijk dat er subsidies wordt gegeven op de rijst of rubber of de aanschaf van een eerste auto of onverantwoordelijke en ongeorganiseerde miljarden uit te geven aan watermanagement wat allemaal wordt bestuurt door corrupte ambtenaren aangestuurd door de familie van Thaksin.
   Thailand heeft nog een lange weg te gaan.
   Een groet van Danny

 5. Gerke zegt op

  Tot nu toe heb ik geen duidelijk beeld van de voorgestane hervormingen door Suthep cs. Het woord hervorming valt vaak, maar inhoudelijke invulling kan ik er niet (makkelijk) van vinden,
  Is er iemand die dit kort kan samenvatten, wat dient er te veranderen in thailand. En dan meer gedetailleerd dan “verbetering van de grondwet” of “verbetering van de democratie”. Is daar een helder beeld van te geven of houdt men het liever nog wat vaag.

  • chris zegt op

   beste Gerke
   Dat is niet zo eenvoudig uit te leggen omdat het naast algemeenheden ook gaat om meer details in hoe organen, diensten en instituten functioneren, hoe hun management wordt benoemd etc.
   In zijn algemeenheid willen de Suthep aanhangers veranderingen in de aanpak van corruptie (op alle niveau’s, in alle diensten) maar vooral bij de politie en justitie. Om het platvloers te zeggen: als je vriendjes en geld hebt ga je eigenlijk nooit in het gevang, wat je ook gedaan hebt. En als je een arme sloeber bent bent je altijd het haasje. Illegale activiteiten zijn er legio (casino’s, afpersing, prostitutie, drugs, handel in ivoor, kap van dure houtsoorten, bouwen in nationale parken, invoer van dure auto’s) maar hier worden de kleine criminelen altijd gepakt en de grote jongens blijven nagenoeg buiten schot. Sinds ik hier woon zijn er duizenden kilo’s drugs in beslag genomen (wordt altijd met trots op TV vertoond) en is er nog nooit een drugsbaron gearresteerd.
   Benoemingen op sleutelposten in het bedrijfsleven voorzover dat in handen is van de overheid (zoals Thai air, de spoorwegen, enkele banken) zijn poiltieke beslissingen. Als je ook maar iets doet dat de zittende regering niet zint, vlieg je de laan uit naar een zogeheten inactieve post. Wanneer dat onmogelijk is en er een verschil van mening is kan de zaak hoog oplopen. Zo verzuchtte de minister van Financien een aantal maanden geleden dat hij wel graag de president van de Bank Van Thailand zou ontslaan omdat die niet wilde doen wat de minister juist achtte voor de koers van de baht.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Gerke Dat duidelijke beeld heb ik evenmin. De krant schrijft er in vage termen over, de actievoerders gebruiken clichés als democratie, checks and balances, accountability. Ik lees over eerlijke verkiezingen, bestrijding van corruptie, reorganisatie van het corrupte politieapparaat, tegengaan van stemmen kopen, het ‘met wortel en tak uitroeien van het Thaksin regime’, maar veel wijzer word ik er niet van. Misschien weten de protestleiders het zelf niet eens.

 6. chris zegt op

  beste Paul,
  Suthep is geen lieverdje en heeft een verleden. In het begin van de acties heeft hij in het openbaar gezegd dat hij deze demonstratie zal leiden tot het beoogde succes en dan de politiek zal verlaten. Hij wil geen functie. Ik ben er zeker van dat er hooggeplaatste personen zijn in dit land die hem – als het zover komt – aan die woorden zullen herinneren. Suthep’s rol is dan op het toneel uitgespeeld.
  Ik ben ervan overtuigd dat de macht van de partijen die om hervormingen vragen (ik zou ze niet graag oppositie willen noemen) erg sterk is. Dat bewijst ook het feit dat premier zich in alle bochten wringt om aan de roep om hervormingen te voldoen. Eerst pas na de verkiezingen met een door alle politieke partijen getekende verklaring. Vandaag kondigt zij een forum aan dat al VOOR de verkiezingen moet worden opgericht. Zij wil koste wat kost de wind uit de zeilen nemen van het georganiseerde bedrijfsleven en de academici die de onrechtvaardigheid, het gebrek aan stuurkracht en accountability en de toenemende corruptie meer dan zat zijn en wijzen op de grote en negatieve gevolgen voor de interne situatie in Thailand maar zeker ook het beeld van Thailand bij buitenlandse mogendheden en investeerders, zeker zo kort voor de AEC.
  Ik hoop dat de volgende stap is dat de regering Yingluck echt aftreedt, de koning een interim-premier (met enige helpers) aanstelt die eerst een aantal hervormingen doorvoert (op basis van gesprekken met allerlei partijen en instanties) alvorens verkiezingen te houden. DAT zou een stap in de goede richting zijn van meer democratie.

  • Hans-Chang zegt op

   Chris

   Vergeet niet dat democratie is gebaseerd op 1 man/woman = 1 vote
   Getalsmatig komt dat slecht uit voor Geel/o.o. Suthep etc en dat blijft zo.

   Zolang je dus niets verandert aan de redenen waarom zoveel, vaak armere, thai in Isaan ‘rood’ stemmen, zal die verhouding blijven.
   De verhalen dat bv. de partij van Taksin de stemmen gekocht heeft is inmiddels wel een oud verhaal, iedereen heeft Internet tegenwoordig en dat democratiseert de informatie en beeldvorming

   Kortom de Knollen zullen toch echt citroenen moeten worden voor hun..

   • chris zegt op

    beste Hans-chang
    Deels met je eens. Maar elk land heeft zijn eigen kiessysteem. In Thailand is het NIET zo dat 1 man/vrouw 1 stem is. Sommige regio’s leveren meer kandidaten op basis van de inwoneraantallen. Er is dus een getrapt systeem. Kijk maar op internet. Het is niet hetzelfde als in Nederland.

    • Hans-Chang zegt op

     Chris,

     Ok dat is goede info, wist ik niet. Dus ook een district-stelsel zoals in UK of USA.
     In de USA (kiesmannen) gaat 1 van de 2 met alles aan de haal.

     Is dat Thaise stelsel in iemands voordeel ?

     • Dick van der Lugt zegt op

      @ Hans-Chang Het Huis van Afgevaardigden (de Thaise Tweede Kamer) telt 500 leden: 375 parlementariërs, gekozen via het districtenstelsel, en 125 via evenredige vertegenwoordiging. Kiezers brengen twee stemmen uit: een stem op een van de de districtskandidaten en een stem op een van de kandidaten die op de landelijke kieslijst staan.

      • Eugenio zegt op

       Dit is eigenlijk best wel een belangrijke zaak in dit conflict!
       De “ the winner takes it all” democratie, zoals die in de UK en de VS wordt toegepast, zorgt voor een mentaliteit, waarbij je met 51% van de zetels geen rekening hoeft te houden met de andere 49%. Die 51% van de zetels kunnen in theorie gehaald worden met 35% van de stemmen. Kortom een waardeloos en onrechtvaardig systeem. De Amerikaanse en Britse pers echter, schreeuwen nu het meest moord en brand om het huidige “Thaise democratische systeem” te verdedigen.

  • danny zegt op

   beste Chris,

   Ik ben het helemaal met je eens.
   Het is vooral goed dat je een mening vormt over een goede mogelijkheid hoe het verder zou moeten met de Thaise politiek.
   Sommige reacties op dit blog zijn zonder enig perspectief. Het is beter om mee te denken aan een oplossing voor dit land , dan alleen maar af te geven op alles wat er gebeurt.
   Suthep heeft een goede en heel belangrijke stap gemaakt ,maar hij zal deze acties ZONDER geweld moeten blijven voortzetten ,zonder onmogelijke eisen die strijdig zijn met de grondwet om vervolgens de politiek te verlaten na deze acties en er nieuwe verkiezingen kunnen komen zonder enig lid van de familie van Thaksin.
   een groet van Danny

  • chris zegt op

   beste Paul
   Ik schat in dat de huidige situatie niet een ordinaire strijd om de macht is. Dat komt niet zozeer door de politieke partijen maar door het feit dat – in tegenstelling tot het verleden – veel verschillende partijen en organisaties (en met name het bedrijfsleven) om hervormingen hebben gevraagd. Suthep overvraagt met zijn ondemocratische volksraad maar zijn kritiek op de huidige situatie wordt door velen gedeeld. En er zijn duizenden dingen te verbeteren. Zij weten alleen niet hoe daar uit te komen. (met of zonder de grondwet te eerbiedigen).

 7. Rob V. zegt op

  Een beetje tegengas kan geen kwaad, een Shinawatra regime lijkt mij ongewenst evenals een Suthep regime.

  Op de Engelse wikipedia staat onder meer: “PAD and the New Politics Part (NPP) want to replace the National Assembly of Thailand by a body with only 30 per cent directly elected Members of Parliament, the rest installed by employers’ and labour unions or similar pressure groups, in order to achieve their ideal of “clean politics”.” (bron: http://en.wikipedia.org/wiki/New_Politics_Party ).

  En over de Democrat Party: “Several Democrat Party leaders also joined the PAD,[20] which accused Thaksin of disloyalty to the throne and asked King Bhumibol to appoint a replacement Prime Minister. Thaksin Shinawatra dissolved the House of Representatives on February 24, 2006 and called for an election. On March 24, 2006, Abhisit Vejjajiva publicly backed the People’s Alliance for Democracy’s call for a royally-appointed government. Bhumibol, in a speech on 26 April 2006, responded, “Asking for a Royally-appointed prime minister is undemocratic. It is, pardon me, a mess. It is irrational”. ” bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Democrat_Party_%28Thailand%29

  Is de vraag natuurlijk of de PAD en Democraten nog steeds deze doelen nastreven, een door de koning aangewezen regering, het plan van Suthep en dat extreem ondemocratische parlaments stelsel waarbij slechts 30% van de leden gekozen worden en de rest door belangengroepen lijkt mij een ontzettend slecht idee. Op zo’n corrupte bende als de PAD, Democraten, UDD en PTP zit je niet te wachten. Het mooiste zou natuurlijk een stelsel zijn waarbij elke stem telt: de zetels worden verdeeld naar gelang het percentage van stemmen die een partij heeft gekregen. Dan klinkt mij een partij als de Phak Rak Prathet Thai toch aantrekkelijker. Jammer dat men geen echte verkiezingsprogramma’s kent of een lidmaatschapstelsel (met ledenvergaderingen etc.)

  Het zou fijn zijn als er dus reforms doorheen komen die het politiek stelsel (en de grondwet?) zo hervormen dat de stem van het volk echt telt en de polici het belang van het land zoveel mogelijk voor op stellen. Maar dan moeten ze wel een neutrale commissie kunnen organiseren die niet onder het leiderschap van één de huidige politieke kopstukken valt (wellicht met de koning als officiele voorzitter?).

 8. chris zegt op

  Er is 1 zaak nog onderbelicht gebleven in dit hele gedoe over de verkiezingen. En dat is niet het kopen van stemmen in meer directe zin zoals het geven van cadeautjes, geld, gratis eten en drinken op verkiezingsavonden, telefoonkaarten of het betalen van de benzine voor de brommer. Daarnaast is er het systeem van patronage, dat niet alleen door rijke individuen wordt toegepast maar ook door politieke partijen of hun bonzen. De voorganger van de Pheu Thai gaf – toen zij aan de macht waren – elk dorp 1 miljoen Baht ‘subsidie’ om projecten uit te voeren op het gebied van duurzame economie. Bij een evaluatie van deze geldstroom bleek dat 85 % van het geld op een andere, soms niet na te trekken manier was besteed. De dorpshoofden hadden dit geld ‘naar eigen inzicht’ besteed. En hoewel het geld van de regering kwam praat iedereen over geld van Thaksin. De Abhisit regering ging hier mee door. Dit systeem van patronage gaat elke dag gewoon door. De rijken delen geld en cadeautjes uit aan dorpshoofden, canvassers, tempels. Ik noemde dit in een eerder artikel psychologische slavernij. Na jarenlang cadeautjes te hebben gekregen van de partij of van de Thaksin clan haal je het natuurlijk niet in je hoofd om op een andere partij te stemmen. Dit patronage systeem is veel sluipender dan het directe kopen van stemmen en is ook niet illegaal.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,
   Over dat 1 millioen baht dorpsfonds (geen ‘subsidie’ maar microkrediet) heb je een aantal zeer negatieve opmerkingen. Ik zou graag willen weten waar je die ‘evaluatie’ vandaan hebt gehaald. Hieronder staan 2 inks naar degelijke artikelen (ik heb er nog een tiental, ik wilde er ooit iets over schrijven) die aangeven dat het genoemde fonds een zeer positieve invloed had op de inkomens van met name de armste boeren die op een andere manier geen krediet kunnen verkrijgen.

   http://www3.nd.edu/~jkaboski/AEJapplied_FINAL.pdf
   http://elibrary.worldbank.org/doi/book/10.1596/1813-9450-5011

 9. Frank zegt op

  Zie onderstaand filmpje en veel wordt duidelijk. Het gaat maar om 1 ding en dat is corruptie. Thaksin kan en mag niet terugkomen.

  http://youtu.be3P8oTAQCJVS

  Volgens mij valt er niet veel meer te zeggen na het zien van het filmpje. Het zijn met name de laagbetaalden die de roodhemden steunen, domweg omdat er omkoping in het spel is. 2000 Bth is een hoop geld voor deze mensen.

 10. Hans-Chang zegt op

  Alles zo overziende en de informatie welke hier aangedragen wordt….is het een complexe situatie.
  Districtstelsel, getrapt verkiezen, Patronage you name it…veel belangen

  Laten we hopen dat er ‘heldere’ geesten zijn bij zowel ‘Rood’ als ‘Geel’ om in gesprek te gaan ipv
  de confrontatie vanwege allerlei machtsposities

  Ik ben over het algemeen best geïnteresseerd in Politiek, maar het lijkt me niet zo eenvoudig te doorgronden hier en al helemaal niet als buitenlander. Alhoewel die wel enigszins objectief kunnen kijken.

  Ik zit net naar de TV te kijken, ik was vandaag de hele dag in Bangkok, en er was wat rottigheid met de Politie ed, ging er heftig aan toe. In BKK merk je niks.
  Vorige week ben ik een middag bij het Democracy monument geweest, waar de straat nu al 2 weken is gesloten voor verkeer. De dag ervoor grote demonstraties, de day after, relaxed, muziek, eten…. kortom gezellig gewoon.

  De collega’s van mijn vrouw werken allemaal zo bij de Kasetsar Universiteit, goed opgeleid en pro-Suthep.
  Maar als ik wel eens vraag waarom…komt er niet veel uit.

  Enfin…t is weer lekker weer, 30 graden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website