Premier Yingluck, haar broer Thaksin en actieleider Suthep en zijn politieke supporters dienen hun dodelijke patstelling te beëindigen en te gaan onderhandelen over een oplossing. Dit dringend beroep doet de hoofdredactie van Bangkok Post vandaag in een commentaar dat (veelzeggend) op de voorpagina is geplaatst.

De krant stelt dat de hoofdrolspelers geen andere keus hebben. Yingluck kan vasthouden aan haar demissionaire status als de ‘hoedster van de democratie’, maar ze kan klaarblijkelijk niet regeren. Suthep intussen kan doorgaan de premier te hinderen, maar hij heeft geen wettelijke of politieke middelen om haar te laten aftreden.

Wanneer het land in deze eindeloze crisis blijft, zal dat alleen maar ten koste gaan van ’s lands toekomstig herstel en hun medeburgers zullen uiteindelijk het meest lijden.

Tussen de nadruk die Yingluck legt op de democratische achting voor algemene verkiezingen, en Suthep’s voorstel voor hervormingen ligt een reeks mogelijke oplossingen. Die oplossingen leveren waarschijnlijk niet op wat beide partijen willen, maar ze trekken het land uit het moeras, zodat het niet afglijdt naar een toestand van wetteloosheid.

Begin nu te praten, nu het nog mogelijk is. Beheers de haat voordat die tot een burgeroorlog leidt. Handel nu, voor het te laat is, aldus Bangkok Post.

We onderhandelen niet of toch wel?

Actieleider Suthep Thaugsuban was gisteravond nog onverzettelijk: hij zal nooit en te nimmer onderhandelen met premier Yingluck, zei hij. Nog erger, hij beschuldigde de premier ervan haar ‘minions’ (slaafse volgelingen) opdracht te hebben gegeven kinderen te vermoorden. Suthep doelde op de twee kinderen die in Bangkok bij een granaataanval zijn omgekomen en de slachtoffertjes in Trat, waar een tweede kind gistermiddag aan haar verwondingen is overleden.

Volgens Suthep is de enige oplossing voor de politieke crisis het aftreden van de regering Yingluck. ‘De PDRC gaat door met vechten totdat het “Thaksin regime” nergens in het land meer te zien is.’ Suthep vroeg zijn gehoor op Silom vandaag zwarte rouwkleding te dragen.

Inmiddels lijkt de leiding van de protestbeweging met twee tongen te spreken, want protestleider Luang Pu Buddha Issara had dinsdag een gesprek met Somchai Wongsawat, zwager van Thaksin, voormalig minister-president en tweede op de kieslijst van Pheu Thai. Het gesprek kwam tot stand door bemiddeling van kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn. Het duurde een uur.

‘Er zijn geen eisen gesteld. Alleen ideeën uitgewisseld, procedures bedacht en deelnemers aan toekomstige gespreksrondes gekozen’, zegt hij. Kern van het gesprek was dat beide partijen het erover eens zijn een onderhandelingsproces tot stand te brengen dat een eind maakt aan de crisis.

(Bron: Bangkok Post, 26 februari 2014+ website 25 februari 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bangkok Post: Praat met elkaar, nu het nog mogelijk is”

 1. BerH zegt op

  Dan is het poldermodel waar de laatste tijd in Nederland nogal denigrerend over gesproken wordt toch niet zo raar. In een democratie kun je niet altijd je zin krijgen. Een goede democraat heeft ook oog voor de belangen van de minderheid. Dat zal vooral Suthep moeten aanvaarden.

 2. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Wat bedoelt de Bangkok Post er mee om broer-lief’s naam in dat rijtje te zetten?

  Die zou toch helemaal niets te maken hebben met de regering van Thailand?

  LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website