Na twee weken maakt Bangkok Post de balans op en noemt het onderzoek naar de recente bomaanslagen en brandstichtingen een chaos. De overheidsdiensten hebben kennelijk weinig geleerd van de fouten bij het onderzoek naar de bomaanslag bij de Erawan heiligdom in Bangkok.

Het belangrijkste probleem is dat de politie, het leger en de veiligheidsdiensten de indruk wekken dat ze met elkaar in competitie zijn. Een gebrek aan samenwerking dus. Daarnaast is er een stroom van berichten die elkaar tegenspreken. De krant noemt daarvoor enkele voorbeelden:

 • Vice-premier Prawit, belast met nationale veiligheid, ontkende dat zuidelijke rebellen achter de aanvallen zaten. De aanslagen kwamen uit de hoek van politieke tegenstanders van het huidige regime.
 • Het hoofd van de landelijke politie verklaarde even later dat de zuidelijke separatisten wel achter de aanslagen zaten omdat dezelfde soort explosieven zijn gebruikt.
 • Een dag later zei de woordvoerder van de NCPO dat de daders gezocht moesten worden bij ‘ontevreden politieke partijen’ omdat door deze door de nieuwe grondwet minder speelruimte hebben.
 • Vorige week maakte het leger de arrestatie bekend van zeventien verdachten, de meeste waren oude mannen. Een dag later bleken ze niets met de aanslagen te maken te hebben. Ze werden gearresteerd om hun communistische gedachtegoed en kritiek op de nieuwe grondwet.
 • Hoge ambtenaren lieten weten dat de aanslagen niets te maken hebben met internationaal terrorisme, maar het is onmogelijk deze optie op voorhand uit te sluiten.
 • Het ministerie van Sport en Toerisme liet weten dat er geen ‘buitenstaanders’ bij de aanslagen betrokken waren. Deze conclusie is vreemd omdat er bij de aanslag bij de Erawan Shrine wel buitenstaanders zijn gearresteerd, namelijk twee Oeigoeren.

Het op voorhand uitsluiten van mogelijk daders en het onderzoek in een bepaalde richting manoeuvreren resulteert in tunnelvisie. Daarnaast lijkt het alsof de de politie, militairen en de overheid een eigen agenda heeft omdat hen dat beter uitkomt. De krant zegt dat het onderzoek rammelt en de Thaise bevolking haar vertrouwen in de overheidsdiensten aan het verliezen is.

Politie zoekt verdachten in het Zuiden

Ook vandaag gaat het vingerwijzen weer door. De politie verdenkt de zuidelijke politieke groep Wadah en separatistische elementen zoals Barisan Revolusi Nasional en Patani Liberation Organisation. Politiechef Chakthip zei eerder dat de aanslagen het werk zijn van minstens twintig personen uit het  Zuiden. Volgens hem vordert het onderzoek. De politie weet waar ze bijeen kwamen en welke voorbereidingen ze hebben getroffen voor de aanslagen.

Tot nu toe heeft de politie slechts één arrestatiebevel uitgevaardigd voor een man uit Narathiwat die de bommen in Phuket zou hebben geplaatst. Enkelen van de twintig verdachten worden gezocht wegens eerdere aanslagen. Volgens de politiechef hebben sommige verdachten geen strafblad. De meesten zijn moslim autochtonen uit het Zuiden en enkelen hebben op een islamitische school gezeten.

Beloning

De politie van Surat Thani looft een beloning van 100.000 baht uit voor informatie over de daders van de brandstichting en bomaanslagen in de stad op 12 augustus. De verdachten zijn te zien op camerabeelden (zie foto boven) maar de mannen dragen mondkapjes en petjes, dus zijn nauwelijks te identificeren. De politie wil weten waar ze verbleven, waar ze aten en waar ze naar toe gingen.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Bangkok Post noemt onderzoek naar bomaanslagen een chaos”

 1. Koos zegt op

  Het zou mijn verbaasd hebben als ze geen zooitje van gemaakt hadden.
  T.I.T.

 2. Petervz zegt op

  Ruim een week geleden was het politieonderzoek als 70% gevorderd alsdus de politiechef. Helaas wordt de 100% zelden bereikt. En volgens DPM Prawit was het brein ook al bekend, zonder namen te noemen natuurlijk.

 3. David H. zegt op

  Zouden ze nueens niet beter een paar van die onderzoekers op cursus sturen naar de U.S.A. ./ UK ?
  …och ja vergat dat ze niets te leren hebben van buiten Thailand ….(lees Westen…).

  C.S.I. voor dummies …

 4. Bart zegt op

  We zijn toch niet echt verbaasd dat de huidige regering de “schuld” geeft aan haar politieke tegenstanders ?
  Dit is een vorm van politiek die de mensen dom probeert te houden , samenwerken tussen politie en Leger ?, wel we weten allemaal dat dit nu eenmaal een illusie is , men moet niets van elkaar hebben. Nu heeft het Leger de macht , als het straks stuivertje wisselen is dan doet de politie hetzelfde. Deze aanslagen worden politiek “uitgebuit” door deze regering , misschien hebben ze wel helemaal niets te maken met het resultaat van het omstreden referendum , daar begint het steeds meer op te lijken. En mocht de huidige regering er volledig naast zitten , dan kan ik u zeggen dat men dit nooit zal toegeven….zoveel weet ik inmiddels wel van de Thaise politiek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website